Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

Μεγάλες διαδηλώσεις αναμένονται σήμερα στην Αίγυπτο.Με ανάπτυξη αστυνομικών και στρατιωτικών δυνάμεων παντού, το καθεστώς Μουμπάρακ προσπαθεί να ελέγξει τη λαϊκή αγανάκτηση.



KΑΪΡΟ

Για τρίτη συνεχόμενη μέρα, πολλές πόλεις της Αιγύπτου θυμίζουν πεδίο μάχης, καθώς οι δυνάμεις καταστολής και οι διαδηλωτές βρέθηκαν πάλι αντιμέτωποι. Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής της Εθνικής Ομοσπονδίας Οργανώσεων για την Αλλαγή, Μουχάμαντ αλ Μπάρανταϊ, σε μια κίνηση που φαίνεται ότι θα μπορούσε να δρομολογήσει εξελίξεις (πιθανότατα με την άμεση ή έμμεση συναίνεση ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, όπως οι ΗΠΑ), επέστρεψε, χθες, στο Κάιρο για να συμμετάσχει, όπως είπε, στις διαδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί για σήμερα.
Ολα τα σώματα της αστυνομίας, αλλά και ο στρατός έχουν τεθεί σε επιφυλακή, παντού, και έχουν αναπτυχθεί σε όλα τα θεωρούμενα κομβικά σημεία.
Σύμφωνα με δικηγορικές και αστυνομικές πηγές, από τη Τρίτη, στα επεισόδια έχουν χάσει τη ζωή τους τέσσερις διαδηλωτές και ένας αστυνομικός, έχουν τραυματιστεί εκατοντάδες και οι συλληφθέντες έχουν ξεπεράσει τους 1.200. Μάλιστα, σύμφωνα με κάποιες πηγές, 40 συλληφθέντες παραπέμφθηκαν από την Εισαγγελία του Καΐρου για «προσπάθεια ανατροπής του καθεστώτος».
Εντούτοις, αυτό δεν εμπόδισε, χθες, διαδηλωτές να συγκεντρωθούν στην πόλη του Σουέζκαι να συγκρουστούν σκληρά με τους άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας, ενώ πυρπόλησαν ένα αστυνομικό τμήμα. Τα πνεύματα στην πόλη είναι εξαιρετικά τεταμένα μετά το θάνατο δύο διαδηλωτών, την Τρίτη. Σύμφωνα με καταγγελίες οργανώσεων που συμμετέχουν στις διαδηλώσεις, το Σουέζ «βρίσκεται υπό σιδηρά πολιορκία», καθώς έχει περικυκλωθεί, δεν επιτρέπεται σε δημοσιογράφους να εισέλθουν, ενώ αναφέρονται εκτεταμένες διακοπές στην υδροδότηση και στην ηλεκτροδότηση, αλλά και στις τηλεπικοινωνίες.
Ενταση, αλλά μικρότερης εμβέλειας, επικράτησε χθες και στην Ισμαηλίγια, όπου σημειώθηκαν συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών. Στην Αλεξάνδρειασυγκρούσεις σημειώθηκαν πριν καν πραγματοποιηθεί διαδήλωση, καθώς η αστυνομία επιτέθηκε στο πλήθος που προσπαθούσε να συγκεντρωθεί στο προκαθορισμένο σημείο. ΣτοΚάιρο μικροεπεισόδια σημειώνονταν καθόλη τη διάρκεια της ημέρας σε διάφορα σημεία, καθώς οι δυνάμεις ασφαλείας προσπάθησαν να αποτρέψουν την πραγματοποίηση συγκεντρώσεων.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μάγκντι Ράντι υπεραμύνθηκε της καταστολής, λέγοντας ότι «η αστυνομία επιδεικνύει τη μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση» και κάλεσε τους διαδηλωτές να «μην επηρεάζονται από δυνάμεις που θέλουν να τους εκμεταλλευτούν», χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις. Οι νύξεις του «στοχεύουν» κυρίως την ισλαμική οργάνωση «Αδελφοί Μουσουλμάνοι», η οποία, ανοιχτά τουλάχιστον, δε συμμετείχε στις διαδηλώσεις. Διέψευσε, επίσης, ότι εγκατέλειψε τη χώρα ο γιος του Μουμπάρακ, και επίδοξος διάδοχός του, Γκαμάλ.
Επιστροφή με συμβολισμό
Ο Μουχάμαντ αλ Μπάρανταϊ, από την πλευρά του, δήλωσε, πριν αναχωρήσει από τη Βιέννη για το Κάιρο, ότι «είναι η ώρα ο Μουμπάρακ να εγκαταλείψει την εξουσία. Υπηρέτησε τη χώρα του και τώρα πρέπει να τελειώσει». Σύμφωνα με το δίκτυο «al Arabiya», ο Μπάρανταϊ δήλωσε, επίσης, «έτοιμος να αναλάβει την εξουσία σε μια μεταβατική φάση, προκειμένου να προχωρήσουν οι συνταγματικές μεταρρυθμίσεις» που το «Κίνημα για την Αλλαγή» (οργάνωση - ομπρέλα οργανώσεων), του οποίου ηγείται, προτείνει. Το συγκεκριμένο τμήμα των δηλώσεών του, πάντως, δεν επιβεβαιώνεται από αλλού.
Ελαφρώς «μουδιασμένη» εμφανίζεται, και στην περίπτωση της Αιγύπτου, η ΕΕ, με την εκπρόσωπό της για την Εξωτερική Πολιτική, Κάθριν Αστον, να καλεί τις «αιγυπτιακές αρχές να σεβαστούν όλων των ειδών τα δικαιώματα των Αιγυπτίων πολιτών». Πιο «προετοιμασμένη» εμφανίζεται η Ουάσιγκτον, δημιουργώντας αρκετά ερωτηματικά, και για τον ακριβή ρόλο της. Αμερικανοί αξιωματούχοι καλούσαν την ηγεσία Μουμπάρακ «να αξιοποιήσει την ευκαιρία για να προωθήσει ευρείες πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις».

Πηγή:www.rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: