Βγάζοντας στους δρόμους το στρατό απάντησε ο Χόσνι Μουμπάρακ στο ποτάμι των διαδηλώσεων που συγκλονίζουν τις τελευταίες ώρες την Αίγυπτο. Η κυβέρνηση κήρυξε απαγόρευση της κυκλοφορίας στα μεγάλα αστικά κέντρα, από τις 6 το απόγευμα ως τις 7 το πρωί της επόμενης ημέρας, ενώ έχει επιβάλλει από το πρωί πρωτοφανές μπλακάουτ στην ενημέρωση, θέτοντας κυριολεκτικά εκτός διαδικτύου την Αίγυπτο.
Χιλιάδες αστυνομικοί, πολλοί από τους οποίους είναι -όπως αναφέρουν διαδηλωτές- ντυμένοι με πολιτικά, είχαν αναπτυχθεί από το πρωί σε καίρια σημεία στο Κάιρο, την Αλεξάνδρεια και τις άλλες πόλεις της χώρας.
Κεντρικό πρόσωπο στις διαδηλώσεις είναι ο Νομπελίστας Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, που φέρεται να δέχθηκε και αυτός επίθεση από τις αστυνομικές δυνάμεις στις διαδηλώσεις που ακολούθησαν την προσευχή των Μουσουλμάνων στα τζαμιά της Αιγύπτου.
Συλλήψεις και μπλακάουτ στη διάρκεια της νύχτας
Τουλάχιστον 20 υψηλόβαθμα στελέχη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, συνελήφθησαν τις πρώτες ώρες της Παρασκευής, ενώ την ίδια στιγμή η κυβέρνηση δηλώνει "ανοικτή στο διάλογο" προειδοποιώντας ταυτόχρονα πως θα λάβει "αποφασιστικά μέτρα" κατά των διαδηλωτών. Εκπρόσωπος του εκτός νόμου κόμματος έκανε λόγο για δεκάδες συλλήψεις, ενώ η κυβέρνηση επιβεβαίωσε τις επιδρομές της αστυνομίας σε σπίτια μελών της Αδελφότητας με εκπρόσωπό της να μιλά για "σαρωτικούς ελέγχους ασφαλείας".
Ηδη από την Πέμπτη το βράδυ η πρόσβαση των Αιγυπτίων σε δημοφιλείς online πλατφόρμες, όπως το Facebook και το twitter, έχει διακοπεί, προφανώς σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης να παρεμποδίσει κάθε προσπάθεια συντονισμού των διαδηλωτών αλλά και ενημέρωσης της διεθνούς κοινής γνώμης. Η κυβέρνηση προχώρησε ένα ακόμα βήμα, κυριολεκτικά αποσυνδέοντας την Αίγυπτο από το διαδίκτυο. Οπως όλα δείχνουν, από τις πρώτες ώρες της Παρασκευής σταμάτησε η λειτουργία όλων των συνδέσεων μεταξύ της Αιγύπτου και του υπόλοιπου κόσμου, καθιστώντας ουσιαστικά αδύνατη την ενημέρωση για τα τεκταινόμενα στη χώρα. Ωστόσο, κάποιοι "θύλακες" επικοινωνίας, όπως μεγάλα ξενοδοχεία και επιχειρήσεις, παρέμειναν online, ενώ με τη χρήση διαφόρων τεχνικών φαίνεται πως κάποιοι πολίτες καταφέρνουν να παρακάμψουν το ψηφιακό φίμωτρο που επιχειρεί να επιβάλει η κυβέρνηση Μουμπάρακ.
Στο Κάιρο βρίσκεται από χθες ο Αιγύπτιος νομπελίστας και πρώην πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι προκειμένου να ενώσει τη φωνή του με αυτές των διαδηλωτών.
Οι πρώτες διαδηλώσεις στην Αίγυπτο πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Τρίτη και αρχικά οι δυνάμεις ασφαλείας απλώς παρακολουθούσαν τις πορείες χωρίς να επεμβαίνουν. Το σκηνικό άλλαξε άρδην αργά το βράδυ της ίδιας ημέρας, με αστυνομικούς να επιτίθενται κατά ομάδων διαδηλωτών, κάτι που επαναλήφθηκε και κατά τις διαδηλώσεις της Πέμπτης. Στη διάρκεια της εβδομάδας τουλάχιστον 7 άτομα έχασαν τη ζωή τους, ενώ συγκεχυμένες είναι οι πληροφορίες για τον αριθμό των συλληφθέντων. Κυβερνητικές πηγές μιλούν για περίπου 800 συλλήψεις, ενώ ανθρωπιστικές οργανώσεις και μέλη της αντιπολίτευσης κάνουν λόγο για 1.000 - 2.000 συλλήψεις.
Πηγή:www.enet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου