Περιοδεία στο Νομό Έβρου πραγματοποίησαν σήμερα, εκ μέρους των Οικολόγων Πρασίνων, η εκπρόσωπος Τύπου Ελεάννα Ιωαννίδου, ο περιφερειακός σύμβουλος Θανάσης Μακρής και οι Νίκος Μυλωνάς και Γιώργος Πασχαλίδης.
Η αντιπροσωπεία των Οικολόγων Πράσινων επισκέφθηκε το Κέντρο Κράτησης Μεταναστών, «Φυλάκιο», στην Ορεστιάδα και είχε συνάντηση με τον κ. Λαζόπουλο, Πρόεδρο του Νοσοκομείου Διδυμοτείχου όπου διενεργούνται οι νεκροψίες των άτυχων μεταναστών που χάνουν τη ζωή τους στα σύνορα. Λίγο αργότερα έδωσαν συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Αλεξανδρούπολης, ενώ το απόγευμα είχαν συναντήσεις για περιβαλλοντικά θέματα με την Οικολογική Εταιρεία Έβρου και τον Πρόεδρο του «Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου», κ. Γιώργο Δεμερίδη. Στη συνέχεια συμμετείχαν στη συνέλευση των βιοκαλλιεργητών του Έβρου.
Στη συνέντευξη Τύπου στην Αλεξανδρούπολη η εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων, Ελεάννα Ιωαννίδου, είπε:
«Αυτό που αντικρίσαμε στο Χώρο Παραμονής Αλλοδαπών στο Φυλάκιο Ορεστιάδας δεν περιγράφεται με λέξεις. Tο μόνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι αποτελεί ντροπή για τη Δημοκρατία. Όπως επίσης ντροπή για τη δημοκρατία αποτελεί και ο σχεδιαζόμενος «φράχτης», ο οποίος το μόνο που θα εξυπηρετήσει είναι να οδηγήσει την είσοδο των μεταναστών από άλλες διόδους και να αυξήσει τα κέρδη των δουλεμπόρων που τους περνούν από τα σύνορα. Δυστυχώς αυτό που είδαμε ήταν μια κατάσταση άθλια: παιδιά, γυναίκες, άνδρες, οικογένειες, ανθρώπους με προβλήματα υγείας που είναι στοιβαγμένοι εκεί. Σαράντα με πενήντα χιλιάδες αλλοδαποί έχουν περάσει μέσα στο 2010 από αυτό το κέντρο κράτησης που δεν τους παρέχει καμία φιλοξενία παρά μόνο ένα πιάτο φαγητό και τίποτα παραπάνω. Οι φύλακες προσπαθούν όσο μπορούν, αλλά οι υποδομές είναι δυστυχώς άθλιες με δεδομένο τον τεράστιο αριθμό ανθρώπων που περνούν από εκεί μπορείτε να καταλάβετε πόσο δύσκολο είναι ένα τέτοιο κέντρο που δεν προσφέρει τίποτα απολύτως. Επιπλέον να σημειωθεί ότι υπάρχει σημαντικό ζήτημα με την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη αυτών των ανθρώπων και με την περίθαλψη των παιδιών που έρχονται ασυνόδευτα και τα οποία είναι δυστυχώς αναγκασμένα να μένουν εκεί κρατούμενα γιατί δεν υπάρχουν υποδομές να τα υποδεχθούν. Η μεταναστευτική πολίτική καθώς και αυτή σε σχέση με το άσυλο είναι κάτι που δυστυχώς και πάλι πάμε να το λύσουμε και θα πρέπει επιτέλους να ενισχύσουμε το ανθρώπινο πρόσωπο της ελληνικής κοινωνίας και μόνο μέσα από υποδομές όπως κέντρα υποδοχής και κέντρα φιλοξενίας θα μπορέσουμε να το κάνουμε αυτό. Τρεις χιλιάδες από αυτούς τους ανθρώπους έχει περιθάλψει κατά την προηγούμενη χρονιά το Νοσοκομείο Διδυμοτείχου, το οποίο δεν γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή τι πρόκειται να γίνει με τον «Καλλικράτη στην υγεία» και τις συγχωνεύσεις των νοσοκομείων. Εμείς θέλουμε αυτό το νοσοκομείο να συνεχίσει να υπάρχει ώστε να δημιουργηθεί μια σταθερή δομή για τους αλλοδαπούς που εισέρχονται στην χώρα και αν σκεφτούμε ότι από τους 40-50 χιλιάδες μόνο 3.000 έχουνε τύχη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, μπορούμε να καταλάβουμε ότι ενδέχεται να δημιουργηθεί ένα σοβαρό πρόβλημα και για τους ίδιους ανθρωπιστικό αλλά και για τη δημόσια υγεία στην Ελλάδα.»
Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά η κ. Ιωαννίδου έκανε σαφές ότι «δεν θέλουμε να πούμε ότι τα σύνορα της Ελλάδας θα πρέπει να είναι ανοιχτά για όλο τον κόσμο, αυτό είναι ξεκάθαρο, θα πρέπει όμως οι άνθρωποι αυτοί που δικαιούνται πολιτικό άσυλο μέσα από κάποια δομή να μπορούν να το ζητήσουν. Αυτή τη στιγμή 45.000 αιτήσεις για πολιτικό άσυλο παραμένουν εκκρεμείς, μέσα στο 2010 το β' τρίμηνο τα στατιστικά που έχουμε είναι ότι εγκρίθηκαν μόνο 20 από αυτές τις 45.000, οπότε καταλαβαίνετε αυτοί οι άνθρωποι βρίσκονται παγιδευμένοι στην Ελλάδα. Εμείς θέλουμε να μπορέσουν πάνε στον τόπο, στον οποίο θέλουν να πάνε μέσα στην Ευρώπη, να μπορούν να ζητήσουν άσυλο από οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα το επιθυμούν αλλά όσο η Ελλάδα δεν πληροί τις διεθνείς υποχρεώσεις της δεν μπορούμε να διεκδικήσουμε με πειστικότητα από την Ευρώπη την άρση της συμφωνίας «Δουβλίνο ΙΙ », Αυτό σημαίνει ότι όποιος συλλαμβάνεται σε οποιαδήποτε χώρα της Ευρώπης, εφόσον η πρώτη χώρα εισόδου του είναι στην Ελλάδα επαναπροωθείται από την υπόλοιπη Ευρώπη στην Ελλάδα και δημιουργείται ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα. Χρειάζεται μια συνολική αντιμετώπιση και κυρίως δομές και υποδομές που δεν τις έχουμε. Σ' αυτό το σημείο θέλω να τονίσω ότι οι άνθρωποι που εργάζονται στο κέντρο κράτησης, οι αστυνομικοί, εργάζονται με πολύ δύσκολες συνθήκες, είναι πολύ λίγοι, οι βάρδιες τους είναι πολύ σφιχτές και δεν έχουν ούτε επαρκή εκπαίδευση ούτε επαρκή εξοπλισμό ούτως ώστε να ανταποκριθούν στις ανάγκες των αλλοδαπών οι οποίες είναι πάρα πολύ μεγάλες και είναι και διαφορετικές για κάθε ομάδα πληθυσμού.»
Ο περιφερειακός σύμβουλος της Οικολογίας Αλληλεγγύης, Θανάσης Μακρής, που συμμετείχε στην επίσκεψη της αντιπροσωπείας των Οικολόγων Πράσινων στον Έβρο έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:
« Η εμπειρία και οι εικόνες που αποκομίσαμε από αυτήν την επίσκεψη, ενδυναμώνουν την άποψή μας ότι μια ολοκληρωμένη μεταναστευτική πολιτική που θα έχει αρχή, μέση και τέλος, με ανθρώπινο πρόσωπο κι όχι με κατασταλτικές μεθόδους, μπορούν να ρυθμίσουν ως ένα βαθμό τη ροή των προσφύγων και των μεταναστών στην περιοχή και στην Ελλάδα , δεν μπορούν να λύσουν το πρόβλημα, το οποίο είναι παγκόσμιο. Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι τα λεφτά που έρχονται στη χώρα μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αξιοποιηθούν στις περιοχές που δέχονται τη μεγάλη πίεση ώστε να έχουμε ουσιαστικές ανθρώπινες υποδομές. Οι εργαζόμενοι σ΄ αυτές τις δομές θα πρέπει να ‘χουν και ψυχολογική υποστήριξη ώστε να μην έχουμε αύριο-μεθαύριο προβλήματα κακής συμπεριφοράς από το μεγάλο φόρτο που δέχονται αυτοί οι άνθρωποι. Αυτή τη στιγμή το φόρτο τον εκτονώνουν στο κοινωνικό τους περίγυρο και δε θα ναι δύσκολο να κατανοήσει κανείς, άσχετα αν το αποδέχεται, να το εκδηλώσουν στην εργασία τους με κακή μεταχείριση των αλλοδαπών κρατουμένων. Έχει μεγάλη σημασία τα χρήματα που λαμβάνει η χώρα μας να μην τα φάνε κάποιοι εργολάβοι με δημόσια έργα και προτάσεις για πλωτά κέντρα κράτησης αλλά να δοθούνε σε ανθρώπινες υποδομές στον τόπο.»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου