Η σημαία της Σοβιετικής Δημοκρατίας της Λιθουανίας
Lithuanian Soviet Socialist Republic
Lietuvos Tarybų Socialistinė Respublika
Τα «παζάρια» που έχει ξεκινήσει η ρωσική κυβέρνηση με την ηγεσία της Πολωνίας, για τη διευκόλυνση της διείσδυσης των ρωσικών μονοπωλίων στην Πολωνία και επακόλουθα και στην ΕΕ, έχουν οδηγήσει στην αποδοχή από μέρους της ρωσικής ηγεσίας της εκδοχής του Γκέμπελς για την εκτέλεση των Πολωνών αξιωματικών στο Κατίν, από τις σοβιετικές αρχές ασφαλείας. Εκδοχή που απορρίπτει υπαρκτά στοιχεία και στηρίζεται στη βιομηχανία κατασκευής πλαστών εγγράφων. Να, όμως, που αυτό το αλισβερίσι της ρωσικής ηγεσίας αποδεικνύεται ιδιαίτερα επικίνδυνο και για την ίδια τη ρωσική ηγεσία.
Ετσι, όπως έγινε γνωστό, ο πρωθυπουργός της Λιθουανίας, Αντριούς Κουμπίλιους, σε συνέντευξή του στην πολωνική εφημερίδα «Rzecspospolita», που δημοσιεύτηκε στις 6 Δεκέμβρη, τη μέρα της επίσκεψης του Ρώσου Προέδρου, Ντ. Μεντβέντεφ, στην Πολωνία, χαιρέτισε την καλυτέρευση των σχέσεων μεταξύ της Πολωνίας και της Ρωσίας. Ο Κουμπίλιους βιάστηκε να διευκρινίσει το γιατί, σημειώνοντας ότι είναι πολύ σημαντικό που στις παραμονές της επίσκεψης του Ντ. Μεντβέντεφ στην Πολωνία η πλειοψηφία της Κρατικής Δούμας της Ρωσίας αποδέχτηκε πως για τις εκτελέσεις στο Κατίν ευθύνεται η ηγεσία της ΕΣΣΔ. Μετά από αυτήν την κίνηση, υποστήριξε ο Λιθουανός πρωθυπουργός, και η Λιθουανία τρέφει ελπίδες πως η Ρωσία με «αξιόπιστο τρόπο» θα κατακρίνει τα εγκλήματα του σταλινισμού και του σοβιετικού καθεστώτος κατά της Λιθουανίας την περίοδο του 1941 - 1991. Ως αποτέλεσμα η Λιθουανία θα μπορέσει να πάρει αποζημίωση (!) για τη «σοβιετική κατοχή» την οποία διεκδικεί τα τελευταία χρόνια.
Οπως είναι γνωστό, η πολιτική ηγεσία της Λιθουανίας έχει εγκρίνει νόμο, με τον τίτλο «Για την αποζημίωση από τη σοβιετική κατοχή» (Ιούνης 2000). Με βάση αυτό το νόμο, η Λιθουανία αξιώνει αποζημίωση άνω των 276 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τη Ρωσία (ως διαδόχου των υποχρεώσεων της ΕΣΣΔ), εξαιτίας της «σοβιετικής κατοχής»!
Το τι είδους «ζημιά» έπαθε η Λιθουανία από τη «σοβιετική κατοχή» (που κάθε άλλο βέβαια παρά κατοχή ήταν, αφού η Λιθουανία εθελοντικά μπήκε στη σύνθεση της ΕΣΣΔ το 1940 και μπροστά στον κίνδυνο του ναζισμού), φαίνεται από το γεγονός ότι στα 50 χρόνια σοβιετικής εξουσίας εξαφανίστηκαν ο αναλφαβητισμός και η ανεργία, αυξήθηκε η βιομηχανική παραγωγή κατά 80 φορές (!), δημιουργήθηκε μια σοβαρή ενεργειακή βάση (ηλεκτρενέργεια, επεξεργασία πετρελαίου), όπως και άλλες μεγάλες βιομηχανικές μονάδες. Η δε αγροτική παραγωγή αυξήθηκε κατά 2,5 φορές. Ενώ με την ένταξη στην ΕΣΣΔ ενσωματώθηκαν στη Λιθουανία νέα εδάφη, όπως η 2η μεγαλύτερη πόλη της, Κλάιπεντε, καθώς και η ίδια η σημερινή πρωτεύουσά της, Βίλνιους.
Τα παραπάνω γεγονότα, όπως βλέπουμε, κάθε άλλο παρά είναι ικανά να συγκρατήσουν τον αντικομμουνισμό κι αντισοβιετισμό, που ανοίγει και επικίνδυνο οικονομικό «ασκό του Αιόλου» ακόμη και για τη σημερινή αστική Ρωσία.
Πηγή:www.rizospastis.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου