Με ανοιχτή επιστολή απευθύνθηκε ο Βίκτορ Ιλιούχιν, πρώην γενικός εισαγγελέας της ΕΣΣΔ και βουλευτής σήμερα του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ), στον Πρόεδρο της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, σχετικά με την υπόθεση του Κατίν και τις δηλώσεις του στα πολωνικά ΜΜΕ ο Ρώσος Πρόεδρος. Στη μακροσκελή επιστολή σημειώνεται μεταξύ άλλων πως εκείνοι οι «επιστήμονες», που ενεργά δρουν στους κυβερνητικούς κύκλους και στους κύκλους του Κρεμλίνου, προωθώντας την εκδοχή πως για την εκτέλεση των Πολωνών αξιωματικών ευθύνονται οι αρχές ασφαλείας της ΕΣΣΔ κι όχι οι ναζί, λαμβάνουν από τη Βαρσοβία τα μεγάλα χρηματικά ποσά.
Ο Β. Ιλιούχιν υπογραμμίζει πως «η μακρόχρονη μελέτη των περιστάσεων της τραγωδίας του Κατίν καθώς κι η σχετική γνώση των ιστορικών και των νομικών ντοκουμέντων επιτρέπουν να δηλώσω πως η πλειοψηφία των ντοκουμέντων, που βρίσκονται στην ποινική υπόθεση 159 της Γενικής στρατιωτικής εισαγγελίας για το θάνατο των Πολωνών από τα χέρια των αρχών ασφαλείας της ΕΣΣΔ, είναι υποκειμενικά και πλαστά. Για αυτό το γεγονός μίλησα στις 26 Νοέμβρη του 2010 από το βήμα της Κρατικής Δούμας».
Ο πρώην γενικός εισαγγελέας της ΕΣΣΔ επαναφέρει μια σειρά επιχειρημάτων, που μένουν αναπάντητα απ' όσους υποστηρίζουν τη ναζιστική εκδοχή της δολοφονίας, μεταξύ άλλων τα εξής:
-- Στο απόσπασμα της απόφασης του Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ του ΠΚΚ(μπ) (δηλαδή του Πανενωσιακού Κομμουνιστικού Κόμματος (μπολσεβίκων) από τις 5 Μαρτίου του 1940, πάνω στο οποίο στηρίζεται η αντισοβετική εκδοχή), υπάρχει σφραγίδα της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ενωσης (ΚΚΣΕ). Κι αυτό όταν η ονομασία του ΚΚ τότε ήταν ΠΚΚ(μπ), ενώ η μετονομασία του σε ΚΚΣΕ ήρθε 12 χρόνια αργότερα. «Γι' αυτό λόγο η σφραγίδα της ΚΕ του ΚΚΣΕ στο ντοκουμέντο τη στιγμή έγκρισής του δε θα μπορούσε να υπάρχει. Σύμφωνα με τα στοιχεία μας, το απόσπασμα πλαστογραφήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του '90 του περασμένου αιώνα από τον περίγυρο του Γέλτσιν», σημειώνει ο Β. Ιλιούχιν.
-- Καταπέλτης ο πρώην εισαγγελέας της ΕΣΣΔ αναφέρεται στα ντοκουμέντα της Δίκης των ναζί στη Νυρεμβέργη, όπου παρουσιάστηκαν πειστικές αποδείξεις από τη σοβιετική επιτροπή του Ν. Μπουρντένκο, για την εκτέλεση των Πολωνών από τους Γερμανούς. Το δικαστήριο δεν αθώωσε τους ναζί για το έγκλημα αυτό, ούτε, βέβαια, ενοχοποίησε γι' αυτά τα κακουργήματα την ΕΣΣΔ, σημειώνει ο Ιλιούχιν.
Ακόμη και μετά την εκδήλωση της αντεπανάστασης στη Ρωσία, το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας, στην υπόθεση για την απαγόρευση του ΚΚΣΕ, αρνήθηκε να αποδεχτεί τα σχετικά «ντοκουμέντα» για την τραγωδία του Κατίν, που του παρουσίασε η πλευρά Γέλτσιν, λόγω της αμφίβολης προέλευσής τους.
-- Οι λίστες των περισσότερων εκτελεσμένων στο Κατίν δόθηκαν στους ανακριτές από την Πολωνία, χωρίς να ελεγχθούν εξονυχιστικά. Γι' αυτό το λόγο μετά τον πόλεμο του 1941-1945 άρχισαν να εμφανίζονται ζωντανοί άνθρωποι μεταξύ αυτών που θεωρήθηκαν εκτελεσμένοι. Η Σοβιετική Ενωση κατηγορείται για την εκτέλεση δεκάδων χιλιάδων Πολωνών, όμως από την προκαταρκτική ανάκριση κι εκταφή βρέθηκαν μόνο 1.803 πτώματα Πολωνών. Μάλιστα, μετά από τη μελέτη της ιατροδικαστικής επιτροπής Μπουρντένκο, τεκμηριώθηκε πως επρόκειτο για θύματα των ναζί.
Στο τέλος της επιστολής ο Β. Ιλιούχιν διαβεβαιώνει πως ο ίδιος κι οι άλλοι επιστήμονες κι ερευνητές του προβλήματος του Κατίν, θα συνεχίσουν τον αγώνα τους για να λάμψει η αλήθεια και είναι έτοιμοι για οποιαδήποτε αντιπαράθεση σε οποιοδήποτε επίπεδο.
ΠΗΓΗ: www.rizospastis.gr
Ι.Π.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου