Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2010

Επιλεκτικές ευαισθησίες ΔΗΣΥ.Αντιτίθεται στην έκδοση πορίσματος για το Φάκελο της Κύπρου γιατί, όπως ισχυρίζεται, θα θυματοποιηθούν άνθρωποι, αλλά ξεχνά τα θύματα της τραγωδίας του 1974

Την ίδια ώρα που ο ΔΗΣΥ στα λόγια διακηρύττει πως «υποστηρίζει σθεναρά το άνοιγμα του Φακέλου της Κύπρου» και πως «οι ψυχές των χιλιάδων θυμάτων της κυπριακής τραγωδίας και ο ολόκληρος ο λαός μας, που έχει πληρώσει βαρύτατο τίμημα αίματος και δακρύων εξαιτίας της τραγωδίας, απαιτούν να γίνει επιτέλους γνωστή η αλήθεια», την ίδια ώρα με ένταση και πάθος πολεμά την έκδοση πορίσματος της αρμόδιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για το Φάκελο της Κύπρου, επικαλούμενος «προσπάθεια συγγραφής της ιστορίας από πολιτικούς», πράγμα απαράδεκτο, όπως είπαν, χθες οι βουλευτές του, Χρήστος Πουργουρίδης και Γιώργος Γεωργίου.
Το ΑΚΕΛ διά του Κοινοβουλευτικού του Εκπροσώπου, Νίκου Κατσουρίδη, υπενθύμισε πως η απόφαση της Βουλής για την έκδοση πορίσματος από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή για το Φάκελο της Κύπρου στις 30 Ιανουαρίου 1989 ισχύει ακόμα αφού αποφάσεις της Ολομέλειας της Βουλής δεν μπορούν να ακυρωθούν από οποιοδήποτε άλλο σώμα. Οι ισχυρισμοί του ΔΗΣΥ για ύπαρξη απόφασης για το αντίθετο δεν ισχύουν, υπογράμμισε, και κάλεσε το κόμμα της αντιπολίτευσης αν έχει στη διάθεσή του κάτι σχετικό να το δώσει στη δημοσιότητα. 
Τονίζοντας την ανάγκη να αποκαλυφθεί η πλήρης αλήθεια που οδήγησε στην απίστευτη τραγωδία και καταστροφή του 1974, κάλεσε όλους να συναινέσουν στην έκδοση του πορίσματος και τον ΔΗΣΥ να απαντήσει στο ερώτημα «γιατί μόνο στη συγκεκριμένη περίπτωση ενοχλείται από την έκδοση πορίσματος» και «γιατί δεν διαφώνησε με τα πορίσματα της Βουλής των Ελλήνων», για το ίδιο θέμα. Τι είναι που φοβάται ο ΔΗΣΥ ότι θα αποκαλυφθεί, διερωτήθηκε, σημειώνοντας πως δεν υπάρχει κανείς που να αμφισβητεί το ρόλο της ΕΟΚΑ Β’ ή της Χούντας, στην τραγωδία της Κύπρου. 
Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ επεσήμανε ακόμη ότι στους όρους εντολής της αρμόδιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής «περιλαμβάνεται στο σημείο έξι και η έκδοση πορίσματος» το οποίο «μάλιστα καλείται η Επιτροπή να το εκδώσει σε έξι μήνες από την ώρα που αποφασίστηκε η σύνθεσή της».
Αυτή η δέσμευση της Βουλής επαναλήφθηκε σε επιστολή του τότε Προέδρου της, Δημήτρη Χριστόφια, προς την τότε Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, Αννα Μπενάκη, που ζητούσε τη βοήθεια για τις εργασίες της Επιτροπής για το Φάκελο της Κύπρου, στην οποία και πάλι αναφερόταν σαφώς ότι θα καταρτιστεί πόρισμα.
Επίσης, από το 2007 που ανανεώθηκαν τα συμβόλαια των επιστημονικών συνεργατών της Επιτροπής έγινε ξεκάθαρο από τότε ότι η Επιτροπή θα έβγαζε πόρισμα, συμπλήρωσε. Τι προέκυψε τώρα και ο ΔΗΣΥ απειλεί «θεούς και δαίμονες», διερωτήθηκε.
Το πόρισμα, εξήγησε, θα είναι μία συνοπτική παρουσίαση των όσων η Επιτροπή έχει στα χέρια της, είτε καταθέσεις είτε έγγραφα, και  τόνισε πως θέση του ΑΚΕΛ είναι όπως το σύνολο του υλικού θα πρέπει να αξιοποιηθεί και από επιτροπή ιστορικών, την οποία θα πρέπει να συστήσει το κράτος και στη βάση αυτού και άλλου υλικού να καταγραφεί η ιστορία των τραγικών γεγονότων. Ως καλύτερη επιλογή, ο Ν. Κατσουρίδης ανέφερε το Πανεπιστήμιο Κύπρου ή οποιαδήποτε άλλα ερευνητικά κέντρα θα κρίνει η Πολιτεία ότι θα πρέπει να παραδοθεί, για να αξιοποιηθεί από ερευνητές, αναλυτές και φοιτητές.
Ο ΔΗΣΥ, πρόσθεσε, δημιουργεί «θέμα εκ του μηδενός», αφού «όλη η Κύπρος γνωρίζει την ιστορική αλήθεια». Η θέση περί διαφάνειας δεν μπορεί να είναι επιλεκτική, τόνισε, υποδεικνύοντας πως δεν μπορεί από τη μια να υπάρχει απαίτηση «και η τελευταία λέξη που συζητείται στις συνομιλίες να δημοσιοποιείται» γιατί ο «κυπριακός λαός πρέπει να γνωρίζει το καθετί γιατί τον αφορά». Τον κυπριακό λαό δεν τον αφορά και η ιστορία του», διερωτήθηκε. «Δεν τον αφορά γιατί κάνουμε συνομιλίες, δεν τον αφορά γιατί απέναντι είναι η σημαία με το μισοφέγγαρο», τόνισε με νόημα, και διατυπώνοντας ακόμα ένα ερώτημα. «Δεν είναι σωστό να ξέρουμε δηλαδή επιτέλους ποιοι έφεραν τους Τούρκους στην Κύπρο και να το ξέρουμε επίσημα»;
«Ούτω καλούμενος Φάκελος της Κύπρου»
Ξεκινώντας την επιχειρηματολογία του για τη μη έκδοση πορίσματος, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ μίλησε για «ούτω καλούμενο Φάκελο της Κύπρου», δίνοντας έτσι και το στίγμα των προθέσεων του κόμματός του.
Με ένταση και πάθος, τόσο ο κ. Πουργουρίδης όσο και ο βουλευτής ΔΗΣΥ, μέλος της επιτροπής, Γιώργος Γεωργίου, διατύπωσαν την αντίθεσή τους, ισχυριζόμενοι ότι πουθενά στους όρους εντολής δεν παρέχεται η εντολή για σύνταξη πορίσματος. Η ξεκάθαρη εντολή, που δίνεται στην Επιτροπή, είναι η σύσταση ιστορικού αρχείου για την υπό επισκόπηση περίοδο, ανέφερε ο κ. Γεωργίου. Κάνοντας λόγο για «βάναυση κακοποίηση της ιστορικής αλήθειας», σε περίπτωση έκδοσης πορίσματος, οι βουλευτές ΔΗΣΥ μίλησαν ακόμη και για «κακοποίηση της σύγχρονης ιστορίας» και «θυματοποίηση» ανθρώπων, πράγμα που το κόμμα τους δεν θα επιτρέψει, όπως είπαν. «Με όλα τα πολιτικά μέσα που διαθέτουμε, θα προσπαθήσουμε να εμποδίσουμε αυτή την απαράδεκτη εξέλιξη», είπε χαρακτηριστικά ο Χρήστος Πουργουρίδης.
Αναφερόμενος σε παραδείγματα τα οποία κατά την άποψή του θυματοποιούν ή σπιλώνουν μνήμες, ο κ. Γεωργίου δήλωσε ότι στο σχέδιο του πορίσματος που του έδωσε πριν λίγες ημέρες ο κ. Σιζόπουλος, υπάρχουν δύο συγκεκριμένες περιπτώσεις μαρτυριών στην Επιτροπή από υπηρετήσαντες στην Εθνική Φρουρά κατά το καλοκαίρι του 1974, σύμφωνα με τις οποίες αφήνονται βαριές κατηγορίες εναντίον αξιωματικών. Η μια περίπτωση αφορά αγνοούμενο, σήμερα, αξιωματικό τον οποίο η Πολιτεία τιμά και μνημονεύει και η άλλη τον Ταγματάρχη τότε, Διοικητής του 336 Τάγματος Επιστράτων (κυρίως Αμμοχωστιανών εφέδρων), Δημήτρη Αλευρομάγειρο, στον οποίο είχε ανατεθεί η άμυνα της δυτικής πλευράς της Λευκωσίας, μέχρι και την περιοχή Αγίου Παύλου.
Σε ερώτηση εάν υπάρχει περίπτωση ο ΔΗΣΥ να προχωρήσει στην έκδοση και κατάθεση στη Βουλή δικού του πορίσματος, εάν αποφασισθεί κατά πλειοψηφία να δοθεί στη δημοσιότητα το πόρισμα που ετοίμασε ο κ. Σιζόπουλος, κάτι που είχε γίνει και στη Βουλή των Ελλήνων το 1989, ο κ. Πουργουρίδης απάντησε πως δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: