Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010

Δηλώσεις της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα για το αναθεωρημένο έλλειμμα

«Η αναθεώρηση του ύψους του ελλείμματος, που έγινε γνωστή, δεν είναι τίποτα άλλο παρά συνέπεια της αλλαγής του λογιστικού προτύπου της ΕΕ, όπου τα γνωστά ελλείμματα που εμφανίζονται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, τώρα τα έβαλαν μέσα στο γενικό έλλειμμα. Πρόκειται για μία κίνηση - πρόφαση με σκοπό να αιτιολογηθούν και να δικαιολογηθούν στη συνείδηση της κοινής γνώμης τα βαρύτατα αντεργατικά - αντιλαϊκά μέτρα, που θα παρθούν. Σε αυτή τη φάση θα αφορούν κυρίως το δημόσιο τομέα, τις ΔΕΚΟ, όμως θα έχουν συνέπειες στη ζωή όλου του εργαζόμενου λαού και αυτών που δουλεύουν στον ιδιωτικό τομέα. Θα φέρουν μεγάλη ακρίβεια στα νοσήλια και σε όλα τα τιμολόγια που έχουν σχέση με την παροχή υπηρεσιών.

Δεν χρειάζεται αυτές τις μέρες και αυτή τη στιγμή να παρθούν καινούργια μέτρα για τον ιδιωτικό τομέα, έτσι και αλλιώς έχουν δώσει πράσινο φως στους επιχειρηματίες που κάνουν ό,τι θέλουν.
Η επίθεση θα είναι ακόμα πιο σκληρή μετεκλογικά, μπροστά στον κρατικό προϋπολογισμό και βεβαίως θα συνεχιστεί αμείωτη το ίδιο 2011.
Η κυβέρνηση κάνει κάθε προσπάθεια να συγκεντρώσει την προσοχή του ελληνικού λαού στο χρέος και στα ελλείμματα, τα εμφανίζει ω αιτία της κρίσης. Το χρέος και τα ελλείμματα καταρχήν δημιουργήθηκαν την περίοδο των υψηλών ρυθμών καπιταλιστικής ανάπτυξης, πριν την κρίση και βεβαίως με την κρίση αυξάνονται. Θα αυξάνονται από δω και μπρος, γιατί παγκόσμια αυτή είναι η τάση. Οι εκτιμήσεις που υπάρχουν είναι ότι οι χώρες που είναι χρεωμένες θα γίνουν υπερχρεωμένες, όσα μέτρα και αν πάρουν.
Θυμίζουμε επίσης και κάτι το άλλο: Ότι αυτά τα μέτρα που παίρνονται εναντίον των εργαζομένων στη δημόσια διοίκηση, στο δημόσιο στενότερο και ευρύτερο τομέα, αλλά και στον ιδιωτικό τομέα, είναι μέτρα που παίρνονται σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Ακόμα και στην Γερμανία, η οποία έχει βγει από την κρίση και δεν είναι υπερχρεωμένη χώρα. Άρα λοιπόν οι εργαζόμενοι πρέπει να συγκεντρώσουν την προσοχή τους σε αυτό που η κυβέρνηση λέει «διαρθρωτικά μέτρα». Είναι μέτρα άσχετα από την κρίση, που βεβαίως παίρνονται την περίοδο της κρίσης και πρόκειται για μέτρα, που αν δεν αλλάξει δραστικά ο αρνητικός συσχετισμός δύναμης, θα σημαδέψουν τη ζωή των εργαζομένων για πάρα πολλά χρόνια.
Απευθυνόμενη ιδιαίτερα σε αυτούς που ψήφισαν το ΠΑΣΟΚ, οι λιγότεροι το ψήφισαν και οι πολλοί περισσότεροι άνθρωποι του ΠΑΣΟΚ προτίμησαν να απέχουν. Ο κ. Στρος Καν έκανε την εξής δήλωση σήμερα: «Ότι οι εκλογές στην Ελλάδα έδειξαν νίκη του ΠΑΣΟΚ και την αποδοχή του ρόλου του ΔΝΤ». Θέλετε τίποτα άλλο; Αυτό ας το σκεφτούν οι φίλοι και οι οπαδοί του ΠΑΣΟΚ, βεβαίως και των άλλων κομμάτων, πώς ερμηνεύεται η ψήφος τους και γιατί υπάρχει ανάγκη να αλλάξει ο συσχετισμός δύναμης στην κοινωνία για να μπορούμε να μιλάμε πια και για δραστική αλλαγή στο πολιτικό επίπεδο.
Είμαστε βέβαιοι ότι ο ελληνικός λαός θα δώσει την απάντηση που χρειάζεται στους επόμενους μήνες και στην κυβέρνηση και στη ΝΔ που αρχίζει και φαίνεται να της αρέσει ο διάλογος και η συναίνεση με την κυβέρνηση. Κυρίως όμως πρέπει να δώσουν την απάντηση συνολικά σε αυτό το οικοδόμημα της ΕΕ και στο ΔΝΤ. Έχουμε αυτή την αισιοδοξία, νιώθουμε όμως και τη μεγάλη ευθύνη που έχουμε να  συμβάλουμε ώστε να συντομευτεί η περίοδος της έντονης διαμαρτυρίας και της αγανάκτησης από το σπίτι, στην περίοδο εκείνη που η αγανάκτηση θα εκφράζεται στον τόπο δουλειάς, στη γειτονιά, σε όλη την Ελλάδα».
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: