Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ- Θερμό επεισόδιο στην «μπαρουταποθήκη» της Ασίας. Οι προκλήσεις με στρατιωτικά γυμνάσια της Ν. Κορέας και των ΗΠΑ ήταν το υπόβαθρο για τη χτεσινή ανταλλαγή πυρών πυροβολικού



Από τις χτεσινές εχθροπραξίες στην Κορεατική Χερσόνησο


Η ανταλλαγή πυρών ανάμεσα σε Νότια και ΛΔ Κορέας με επίκεντρο το νησάκι Γεονπγεόνγκ(ακριβώς πάνω στη γραμμή των συνόρων) ήταν το θερμότερο, εδώ και αρκετό καιρό, επεισόδιο στην Κορεατική Χερσόνησο. Πρόκειται για άμεση συνέπεια της επικίνδυνης κλιμάκωσης που επιχειρούν οι Αμερικανοί ιμπεριαλιστές στην ευρύτερη περιοχή της ΒΑ Ασίας, όπου συχνά πραγματοποιούν στρατιωτικά γυμνάσια μαζί με τη Ν. Κορέα και την Ιαπωνία, κάνοντας επίδειξη ισχύος, με πρόσχημα το πυρηνικό πρόγραμμα της ΛΔ Κορέας.
Το νησάκι Γεονπγεόνγκ που ανήκει την Νότια Κορέα είναι εξοπλισμένο σαν «αστακός» με τεράστιες στρατιωτικές εγκαταστάσεις.
Σχετικά με το συγκεκριμένο επεισόδιο σε σύντομη ανακοίνωση του πρακτορείου ειδήσεων KCNA, που επικαλούνται και δυτικά πρακτορεία, σημειώνεται: «Παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις μας, η Νότια Κορέα εκτόξευσε δεκάδες βλήματα από τη 1 π.μ. ... και αναλάβαμε αμέσως ισχυρή στρατιωτική δράση» στην οποία δεν διευκρινίζεται εάν υπάρχουν απώλειες στη βορειοκορεατική πλευρά.

Η στρατιωτική δράση της ΛΔ Κορέας εκδηλώθηκε με τη ρίψη καταιγιστικών πυρών πυροβολικού με αποτέλεσμα το θάνατο δύο Νοτιοκορεατών ναυτικών, τον τραυματισμό 16 άλλων και τριών αμάχων και πυρκαγιές σε αρκετά κτίρια.
Οι Νοτιοκορεάτες ανταπάντησαν «σθεναρά» με ριπές πυροβολικού με άγνωστο εάν και τι καταστροφές επέφεραν στη ΛΔ Κορέας. Νοτιοκορεάτες στρατιωτικοί αξιωματούχοι εκτιμούσαν ότι κατάφεραν «σημαντικές ζημιές». Επιπλέον,ο πρόεδρος της Ν. Κορέας Λι Μιουνγκ Μπακ ανέβασε την ένταση στο κόκκινο, διατάσσοντας το στρατό να βάλει κατά βορειοκορεατικής πυραυλικής βάσης «σε περίπτωση που υπάρξουν επιπρόσθετες σημαντικές προκλήσεις».
Αντιδράσεις ...δήθεν ευαίσθητων
Το θερμό επεισόδιο στην Κορεατική Χερσόνησο, όπου είναι συγκεντρωμένες (αναλογικά) οι περισσότερες στρατιωτικές δυνάμεις στον κόσμο (κάπου 2.000.000 στρατιώτες), ήταν η αφορμή, για να εκδηλωθούν οι ...ανησυχίες των δήθεν ευαίσθητων ιμπεριαλιστών.
Ο απεσταλμένος των ΗΠΑ στη ΛΔ Κορέας Στίβεν Μπόσγουορθ, που περιόδευε στην περιοχή, είπε ότι τέτοιου είδους συρράξεις «δεν είναι επιθυμητές» και πρότεινε «αυτοσυγκράτηση». Ο Λευκός Οίκος εξέφρασε «σταθερά υποστήριξη στη σύμμαχο Ν. Κορέα» και ο διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στη Ν. Κορέα, στρατηγός Γουόλτερ Σαρπ σημείωσε πως ο στρατός «παρακολουθεί στενά την κατάσταση».
Σε κατάσταση επαγρύπνησης έθεσε τις δυνάμεις της η Ιαπωνία με τον πρωθυπουργό Ναότο Καν να ζητά από την κυβέρνησή του να ετοιμαστεί «για κάθε περίπτωση και για δυναμική αντίδραση μπροστά σε κάθε ενδεχόμενο»...
Ο ΓΓ του ΟΗΕ (Νοτιοκορεάτης) Μπαν Γκι Μουν εξέφρασε «βαθύτατη ανησυχία», χαρακτηρίζοντας τις εξελίξεις «από τα πιο σοβαρά συμβάντα» από την εποχή του Κορεατικού Πολέμου (1950 - '53), πρότεινε σε Σεούλ και Πιονγκγιάνγκ «αυτοσυγκράτηση», επιμένοντας στην επίλυση των διαφορών τους «ειρηνικά και με διάλογο». Ο Βρετανός πρέσβης στον ΟΗΕ Μαρκ Λίαλ Γκραντ που προεδρεύει τώρα του Συμβουλίου Ασφαλείας διέψευσε την πραγματοποίηση έκτακτης συνεδρίασης του Σώματος τουλάχιστον για το περασμένο 24ωρο...
Το ΝΑΤΟ καταδίκασε «σθεναρά» τη ΛΔ Κορέας σημειώνοντας πως «παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις με βαθιά ανησυχία». Γαλλία και Βρετανία κάλεσαν την Πιονγκγιάνγκ να σταματήσει τις προκλήσεις. Η επικεφαλής της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική Κάθριν Αστον εξέφρασε «βαθιά ανησυχία», αφού καταδίκασε «σθεναρά τις επιθέσεις της Βόρειας Κορέας».
Η Κίνα ζήτησε την άμεση επανάληψη των εξαμερών συνομιλιών στο Πεκίνο για τα πυρηνικά στην Κορεατική Χερσόνησο χαρακτηρίζοντας παράλληλα το διάλογο «επιτακτική ανάγκη».ΟΡώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ζήτησε τον άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών διαβλέποντας «τεράστιο κίνδυνο».

ΠΗΓΗ :ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: