Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2010

Φώτης Κουβέλης: Η πολιτική δεν είναι πόκερ Οι µπλόφες εγκυµονούν τον κίνδυνο και γι΄ αυτόν που µπλοφάρειΣυνέντευξη στην Βούλα Κεχαγιάο, Τα Νέα, 01/11/2010


Φώτης Κουβέλης: Η πολιτική δεν είναι πόκερ
Οι µπλόφες εγκυµονούν τον κίνδυνο και γι΄ αυτόν που µπλοφάρει
Συνέντευξη στην Βούλα Κεχαγιά, Τα Νέα, 01/11/2010

Όποτε και αν γίνουν οι εθνικές εκλογές, η Δηµοκρατική Αριστερά θα διεκδικήσει αυτόνοµα την υποστήριξη του ελληνικού λαού, λέει ο πρόεδρος του νέου κόµµατος Φώτης Κουβέλης, αρνούµενος ότι θα λειτουργήσει υποστηρικτικά στο ΠΑΣΟΚ.


Με συνέντευξή του στα «ΝΕΑ», ο κ. Κουβέλης σχολιάζει σε σχέση µε το δίληµµα που έθεσε ο Πρωθυπουργός στη διακαναλική ότι «η πολιτική δεν είναι πόκερ για να µπλοφάρει κανείς», ενώ παράλληλα εκφράζει την αντίθεσή του στα διλήµµατα που εγείρονται κυρίως όταν, όπως επισηµαίνει, προκαλούν πόλωση.



Κύριε πρόεδρε, όλες οι πολιτικές δυνάµεις έχουν θέσει διλήµµατα ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών.
Η Δηµοκρατική Αριστερά, το κόµµα σας, βάζει διλήµµατα και, αν ναι, ποια είναι αυτά;



Η Δηµοκρατική Αριστερά δεν θέτει διλήµµατα. Το µεγάλο πολιτικό δίληµµα είναι αν θα προχωρήσει η χώρα µπροστά, αν θα αντιµετωπίσει τα προβλήµατα και αν θα αναζητήσει διέξοδο για την κοινωνία και τους πολίτες.



Διαφωνώ µε τα διλήµµατα που εγείρονται προκειµένου να διαµορφώσουν πόλωση, η οποία είναι αντίπαλη προς την αναγκαία πολιτική που πρέπει να υπάρξει για την απαλλαγή της χώρας από τις ασφυκτικές ρυθµίσεις του Μνηµονίου. Ο κ. Πρωθυπουργός δυστυχώς ενέταξε τη συµπεριφορά του στη στείρα πολιτική διελκυστίνδα, η οποία τροφοδοτεί την πόλωση και εξ αντικειµένου συντηρεί την παλαιή όσο και ξεπερασµένη τακτική να επισείεται ο φόβος των εκλογών για τους αντιπάλους του. Πρόκειται για τη γνωστή µέθοδο αναπαλαίωσης του δικοµµατισµού.



Πιστεύετε ότι ο Πρωθυπουργός έχει αποφασίσει ούτως ή άλλως να πάει σε εκλογές ή µπλοφάρει;


Η πολιτική δεν είναι πόκερ. Και ούτε πρέπει να καταγράφεται µε όρους παιγνίου. Πολύ δε περισσότερο όταν οι µπλόφες εγκυµονούν τον κίνδυνο και γι’ αυτόν που µπλοφάρει.



Πότε εκτιµάτε ότι θα δοθεί απάντηση στο πολιτικό δίληµµα που έβαλε η κυβέρνηση;


Εκείνο που επιβάλλεται είναι η άµεση δροµολόγηση αναπτυξιακών διαδικασιών, η κατά προτεραιότητα πάταξη της φοροδιαφυγής και της παραοικονοµίας και όχι η αναζήτηση εσόδων µε περικοπές των αποδοχών των ανθρώπων της µισθωτής εργασίας. Η υστέρηση των εσόδων πρέπει να έχει ως άµεση απάντηση την ενεργοποίηση των ελεγκτικών µηχανισµών και την αναζήτηση των φόρων από εκείνους που κερδοσκόπησαν και κερδοσκοπούν. Επιβάλλεται επίσης η στήριξη της µικροµεσαίας επιχείρησης και όχι η επιβολή εµµέσων φόρων που πλήττουν τα λαϊκά στρώµατα και τροφοδοτούν την ακρίβεια. Ο πληθωρισµός δεν είναι τίποτε άλλο παρά η ενσωµάτωση των εµµέσων φόρων από την κατανάλωση.


Εσείς έχετε πεισθεί από τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι δεν θα επιβάλει νέα µέτρα;


Στην πολιτική τα αποτελέσµατα κρίνουν την ειλικρίνεια ή µη των εξαγγελιών. Η κυβέρνηση έχει συγκεκριµένη την υποχρέωση να εγκαταλείψει την πεπατηµένη για την αναζήτηση λύσεων, την αποµείωση της αµοιβής της εργασίας και την περαιτέρω επιβάρυνση των λαϊκών στρωµάτων. Ας µην ξεχνάµε ότι η Ελλάδα κατέχει το θλιβερό προνόµιο να έχει από τις µεγαλύτερες κοινωνικές ανισότητες.



Καλλιεργούνται πολλές προσδοκίες για επίτευξη ανάπτυξης µέσω επενδύσεων. Είναι εύκολη υπόθεση για τη χώρα;



Η προσέλκυση επενδύσεων στη χώρα είναι αναγκαία. Σε κάθε περίπτωση όµως η επένδυση ξένων κεφαλαίων πρέπει να γίνεται µε διαφάνεια, µε παρόντα τον πολιτικό, κοινωνικό και δικαστικό έλεγχο. Αυτό δεν σηµαίνει ότι πρέπει οι διαδικασίες αυτές να γίνονται µε βραδύτητα. Μπορούν να εξασφαλιστούν µε ένα σαφές λιτό και εγγυητικό νοµικό σύστηµα χωρίς δαιδαλώδεις διαδικασίες και ασάφειες που ευνοούν την αδιαφάνεια.



Εποµένως προτείνετε την αναµόρφωση του Fast Τrack ή κάτι άλλο;



Με το συγκεκριµένο νοµοσχέδιο έχω πλήρη τη διαφωνία µου. Γι’ αυτό και πρότεινα τα όσα προανέφερα.



«Είµαστε η Αριστερά της διεκδικητικής πρότασης»


Επειδή γίνεται πολλή συζήτηση για το ενδεχόµενο πρόωρων εκλογών, το κόµµα σας, η Δηµοκρατική Αριστερά, θα κατέβει στις εθνικές κάλπες;

Η Δηµοκρατική Αριστερά όποτε και αν γίνουν οι εκλογές θα διεκδικήσει µε την αυτόνοµη παρουσία της την ψήφο του ελληνικού λαού.



Είµαστε ένα νέο κόµµα, µε ζωή µόλις τριών µηνών. Εχουµε όµως µέσα σ’ αυτό το µικρό χρονικό διάστηµα κάνει σηµαντικά άλµατα. Και διαµορφώνουµε κάθε ηµέρα σχέση εµπιστοσύνης µε τους πολίτες. Ασκούµε την πολιτική µας από θέση ευθύνης, µε υπευθυνότητα έναντι της χώρας, της κοινωνίας και των πολιτών. Επιλέγουµε την προώθηση εναλλακτικών προτάσεων και όχι τον στείρο καταγγελτισµό, ο οποίος αποδεδειγµένα δεν µπορεί να οικοδοµήσει πολιτική. Δεν θέλουµε να οικοδοµήσουµε πάνω στη στάχτη και τα ερείπια της καταστροφής και δεν είµαστε η Αριστερά που επιχειρεί να ερµηνεύσει και να δράσει στη σύγχρονη πραγµατικότητα µε φθαρµένα εργαλεία του παρελθόντος. Είµαστε η Αριστερά της διεκδικητικής πρότασης.



Εποµένως, τι απαντάτε σε όσους από τώρα διακινούν σενάρια ότι θα λειτουργήσετε υποστηρικτικά στο ΠΑΣΟΚ του κ. Παπανδρέου;



Πρόκειται για έναν αδιέξοδο αντίπαλο λόγο που διατυπώνεται εναντίον της Δηµοκρατικής Αριστεράς για να στηρίξει τα αδιέξοδα εκείνων που µας επιτίθενται. Η αυτονοµία µας ορίζεται από τις δικές µας ξεχωριστές προτάσεις, θέσεις και διεκδικήσεις και µόνο από αυτές.



Υπαινίσσεστε και το πρώην κόµµα σας που έχει αφήσει αιχµές για τη στάση σας απέναντι στην κυβέρνηση;



Ολους. Και αυτούς που υπηρετούν την Αριστερά της περιχαράκωσης. Και όχι την Αριστερά της δηµοκρατίας και της ευθύνης.



ΟΙ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΡΩΤΟΥΝ


Αφροδίτη Μάντζιου



Αξιότιµε κ. Κουβέλη, οι αυτοδιοικητικές εκλογές είναι σηµαντικές για τη Δηµοκρατική Αριστερά, καθοριστικές ίσως. Ποιοι είναι οι στόχοι σας;



Είναι πολύ σηµαντικό για µας ότι έχουµε την παρουσία µας σε όλους τους δήµους και σε όλες τις περιφερειακές αυτοδιοικήσεις µε πολιτική που υπηρετεί φερέγγυα προγράµµατα, φερέγγυα πρόσωπα και συνδυασµούς, ικανά να προωθήσουν την περιφερειακή συγκρότηση του κράτους, την αποκέντρωση και τον κοινωνικό χαρακτήρα της Αυτοδιοίκησης.



Κώστας Μαραντζίδης



Κύριε Κουβέλη, πιστεύετε ότι οι κ.κ. Καµίνης και Μπουτάρης, δύο υποψήφιοι που στηρίζει το κόµµα σας µαζί µε το ΠΑΣΟΚ, έχουν τη δυνατότητα να εκλεγούν;


Οι υπερκοµµατικές υποψηφιότητες του Γιώργου Καµίνη και του Γιάννη Μπουτάρη στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη αντίστοιχα αναδεικνύουν τη διεκδίκηση της Δηµοκρατικής Αριστεράς να χειραφετηθεί από τα κόµµατα και την κυβέρνηση και να υπηρετήσει την ακηδεµόνευτη Τοπική Αυτοδιοίκηση, η οποία πρέπει να λειτουργεί ως ιδιαίτερο και ξεχωριστό πεδίο της εξουσίας των ίδιων των πολιτών.



Τάσος Νικηφοράκης



Μέχρι το καλοκαίρι ανήκατε στον Συνασπισµό. Αποκλείετε το ενδεχόµενο πολιτικής συνάντησής σας και πάλι µε τον ΣΥΝ;



Η Δηµοκρατική Αριστερά συγκροτήθηκε µε τη δική της πολιτική, τον δικό της στρατηγικό στόχο που είναι διαφορετικός από εκείνον που ανάγκασε πολλούς από εκείνους που µετέχουν στο κόµµα µας να αποχωρήσουν από τον Συνασπισµό. Αυτοί απεχώρησαν και συγκρότησαν τον νέο φορέα γιατί είχαν βιώσει τη στρέβλωση και την εγκατάλειψη των στοιχείων της σύγχρονης δηµοκρατικής και ανανεωτικής Αριστεράς.



Κωνσταντίνος Μουτάφης


Πώς σχολιάζετε την παρέµβαση εκκλησιαστικών παραγόντων στις αυτοδιοικητικές εκλογές όσον αφορά την απειλή του Μητροπολίτη Ανθιµου προς τον κ. Μπουτάρη ότι δεν θα βγει δήµαρχος όσο δεν τον θέλει ο ίδιος και η Εκκλησία;



Είναι απαράδεκτο η Εκκλησία να αναµειγνύεται στην ασκούµενη πολιτική. Και η διεκδίκηση για τον χωρισµό εκκλησίας και κράτους είναι διαρκές δηµοκρατικό αίτηµα.



Παράγοντες της Εκκλησίας που ενεργούν µε τον τρόπο που ενήργησε ο κ. Ανθιµος προσβάλλουν και τη λειτουργία του κράτους στην πολυεπίπεδη έκφρασή του αλλά και την ίδια την Εκκλησία. Το γκρίζο αυτοδιοικητικό τοπίο της Θεσσαλονίκης έχει ως βασική παράµετρο παράγοντες της Εκκλησίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: