Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

Συνέντευξη Τύπου της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα για την ανεργία αποσπασματα από τη συζήτηση με τους δημοσιογράφους

Δημοσιογράφος: Διαβάζω εδώ με βάση τις εκτιμήσεις τις δικές σας, δεν συμφωνείτε βέβαια με τα όσα λέει ηEUROSTAT για το 2010 και για το 2011, ούτε και το 2011 που λέτε ότι θα φτάσει στο 14,3%. Η δική σας εκτίμηση ποια είναι για την ανεργία στο τέλος του μνημονίου, όταν θα έχει ολοκληρωθεί το μνημόνιο;

          «Το μνημόνιο υπήρχε και πριν το μνημόνιο η Συνθήκη του Μάαστριχτ, η Συνθήκη της Λισσαβόνας, η Κοινή Αγροτική Πολιτική. Όλα αυτά δεν ήταν ένα είδος μνημονίου, τώρα ανακάλυψαν μερικοί ότι είμαστε σε επιτήρηση; Κάθε χρόνο πήγαινε η κυβέρνηση και έδινε στοιχεία και μάλιστα αναγκαζόταν να μαγειρέψει και τα στοιχεία με βάση την «Α» ή την «Β» μεθοδολογία για να είναι εντάξει τα στοιχεία.
          Εκχώρηση αν θέλετε αρμοδιοτήτων και κυριαρχικών δικαιωμάτων έχει γίνει από το '92. Το μνημόνιο ορίζει σε 2 χρόνια να πάρουν μέτρα που κάτω από άλλες συνθήκες θα τα παίρνανε σε περισσότερα χρόνια. Και αν θέλετε, στην Ελλάδα καθυστέρησαν να παρθούν μέτρα. Το ΠΑΣΟΚ φώναζε στη Νέα Δημοκρατία ότι καθυστερεί, η Νέα Δημοκρατία έλεγε το ίδιο στο ΠΑΣΟΚ. Και αν ακούσετε τους τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς των επιχειρηματικών ομίλων η κριτική που έκαναν και στα δύο κόμματα είναι ότι καθυστέρησαν! Σε φιλολαϊκά μέτρα; Όχι, ότι καθυστέρησαν σε αντιλαϊκά.

          Επομένως έχουμε και το δικαίωμα να αισθανόμαστε και μια ικανοποίηση, γιατί είμαστε ένα σοβαρός παράγοντας που συνέβαλε στην καθυστέρηση αυτών των μέτρων με τον πολιτικό μας λόγο και τις πολιτικές αποκαλύψεις και με την οργάνωση της πάλης.
          Λέμε και ένα άλλο πράγμα: η EUROSTAT μετράει τους απασχολήσιμους του κ. Σημίτη; Μετράει αυτούς που δουλεύουν 2-3 μήνες το χρόνο; Τους άεργους, αυτούς που δεν βρήκαν ποτέ δουλειά; Γιατί να δώσουμε εμπιστοσύνη στη Eurostat; Είναι στατιστική κομμένη και ραμμένη στα δικά τους κριτήρια της απασχολησιμότητας.
          Μακροχρόνια ανέργους ποιους θεωρούν; Αυτούς που δεν πρόκειται να βρουν ποτέ δουλειά. Και επειδή καταλαβαίνουν ότι ο άνεργος τώρα θα είναι και 5 και 6 και 7 και 8 χρόνια άνεργος, θέλουν να μειώσουν αυτούς που είναι άνεργοι 6-7 χρόνια και να είναι άνεργοι 4 χρόνια και να εναλλάσσονται. Αυτό θέλουν να κάνουν.
Αυτό σημαίνει κατάργηση της ανεργίας και μείωση της ανεργίας; Θα πάνε να μπουν μέσα στον καταψύκτη οι άνεργοι και να τους ξεπαγώσουμε ύστερα από 3-4 χρόνια να ξαναβρούν δουλειά; 365 μέρες το χρόνο καταναλώνουμε και έχουμε ανάγκη να ζήσουμε και όχι 3 μήνες το χρόνο. Εδώ παίρνεις κανονικό μισθό και δεν σε φτάνει, όχι να δουλεύεις 6 μήνες το χρόνο. Αυτό θα κάνουν».

          Ερώτηση δημοσιογράφου: Κυρία Παπαρήγα αναφερθήκατε στις αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό μετά τις εκλογές, όμως αναμένονται και αλλαγές και στην οικονομία, δεδομένου ότι ήδη υπάρχουν ενδείξεις ότι έρχονται νέα μέτρα μετά τις εκλογές. Πόσο θα συμβάλει το εκλογικό αποτέλεσμα και σε αυτές τις εξελίξεις;

          «Καταρχήν να θυμίσω, όλως περιέργως ανακάλυψαν ότι δεν μπορούν να βγάλουν σήμερα το ποσοστό του ελλείμματος, γιατί λέει δεν έχουν βρει την κατάλληλη μεθοδολογία, αλλά στις 15 Νοέμβρη θα το έχουν! Μη μου πείτε ότι δε σφύριξε ο κ. Παπανδρέου στο αυτί, ότι παιδιά, αφήστε τώρα να φτάσω μέχρι τις 15. Έχω και τρεις υποψήφιους στην Αττική...
          Να βγει πρώτος ο Σγουρός, κοντά ο Δημαράς, να βγει και ο Μητρόπουλος λίγο παρακάτω, γιατί είναι και ο κ. Πάγκαλος που λογοδοτεί, μάλιστα όχι μόνο στην Ελλάδα, για το ποσοστό του ΚΚΕ. Πώς; Κάνει τον απολογισμό του ο άνθρωπος και λογοδοτεί. Έχει και αυτός τους μπελάδες του. Σου λέει έχω χρεωθεί ένα έργο, τι θα γίνει; Και λογοδοτεί και στον σκληρό πυρήνα.
          Έρχεται και κάτι άλλο στις 15. Πάλι στις 15. Όλα στις 15. Ο προϋπολογισμός. Καταρχήν κατέθεσαν ένα σχέδιο προϋπολογισμού. Αυτός τέλειωσε, θα γίνει καινούργιος. Και αυτός στις 15. Δε χρειάζεται να έχουμε κανένα ερώτημα. Κάνει υπομονή και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Πόσες μέρες μείνανε; Λίγες μέρες μέχρι τις 15 του Νοέμβρη. Κάνει υπομονή...
          Άρα, η ψήφος βεβαίως, εννοείται, μετράει 1.000%. Αν στις 7 του μήνα γιατί εκεί παίζεται το θέμα στις 7, αλλά και ο δεύτερος γύρος είναι ίδιος με τον πρώτο σε πολιτικό μήνυμα. Στην προκειμένη περίπτωση ναι, βεβαίως, θα το σκεφτούν. Γιατί κοιτάξτε να δείτε, το μόνο που μπορούν να φοβηθούν είναι ο λαός. Εμείς το λέμε καθαρά, η ψήφος δεν πρόκειται να τους φιλοτιμήσει. Η ψήφος όμως υπέρ ΚΚΕ θα τους φοβίσει.        Και όταν μάλιστα υπάρχει και μία πιο καθαρή αλλαγή συσχετισμού δύναμης, πιο ανοιχτή, θα τους φοβίσει. Όταν δεν έχει φτάσει η ώρα μάλλον να τους αλλάξεις, δεν έχουν ετοιμαστεί οι προϋποθέσεις, αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να τους τρομοκρατήσεις. Εμείς δεν ξέρουμε άλλο τρόπο».

Δημοσιογράφος: Τι θα σημάνει για το πολιτικό σκηνικό και για το πολιτικό σύστημα γενικότερα, μία ενδεχόμενη νίκη του Δημαρά όπως φαίνεται πιθανή από τα στατιστικά δεδομένα που έχουμε μέχρι τώρα;

«Σαν πολύ δεν έχει γίνει επίκεντρο των πολιτικών εξελίξεων ο κ. Δημαράς; Εντάξει, του ανατέθηκε ένα έργο. Αλλά ξέρετε, αυτό το έργο έχει ανατεθεί και σε πολλούς άλλους, που κάνανε μάλιστα όχι συνδυασμούς, αλλά κόμματα. Για πάρτε την τελευταία 20ετία πόσα κόμματα φτιαχτήκανε. Δεν επιβίωσαν.
Οι αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό και τα σενάρια προέρχονται από αλλού. Προέρχονται από το γεγονός ότι καταλαβαίνουν ότι δεν μπορούν να κουμαντάρουν το λαό και τη συνείδησή του όπως πριν. Θέλουν να προλάβουν την ανάπτυξη και την όξυνση της ταξικής πάλης. Θέλουν να βάλουν αναχώματα στην αντιμονοπωλιακή αντιιμπεριαλιστική συνείδηση.
Δεν είναι ο κ. Δημαράς τώρα που θα είναι ο αρχάγγελος της αλλαγής του πολιτικού σκηνικού. Υπηρετεί. Του ανέθεσαν του ανθρώπου ένα έργο να υπηρετήσει και το βγάζει σε πέρας.
Ποια είναι η θέση που πρέπει να έχει ο λαός που υποφέρει: Εάν αυτά τα σχέδια ευωδοθούν και προχωρήσουμε σε ένα νέο πολιτικό σκηνικό και σε κυβερνήσεις συνεργασίας και σε μέτωπο συνεργασίας, ο λαός να κάνει δέκα βήματα μπροστά στην όξυνση της πάλης. Δείχνει και την αδυναμία τους το να μην παγιδευτεί σε αυτά τα σενάρια.
Αυτό έχει σημασία. Κοιτάξτε, δε θα βάλουμε εμείς σα στόχο τώρα να διαλέξουμε ανάμεσα σε μια μονοκομματική κυβέρνηση αστική ή σε μια κυβέρνηση αστικής συνεργασίας. Άμα τους έρθει η όρεξη και τα καταφέρουν να κάνουν κυβέρνηση συνεργασίας, θα την κάνουν.
Το λαϊκό κίνημα όμως δεν πρέπει να σταθεί ούτε ένα βήμα και να πει για να δούμε, μια κυβέρνηση συνεργασίας μπορεί να φέρει κάτι καλό. Μια κυβέρνηση συνεργασίας θα προσπαθήσει ακόμα περισσότερο να μαντρώσει το λαό. Και τι εγγύηση δίνει το ΚΚΕ; Ότι δεν πρόκειται να μπει σε τέτοιες κυβερνήσεις, ποτέ δεν θα πάρει μέρος.
Για σκεφτείτε να ενσωματώνανε και το ΚΚΕ, τι θα γινόταν; Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Αλλά να σας πω και κάτι άλλο. Θα αφήσουν πάλι ουρές και αναχώματα. Κάποιους επαναστάτες στη φράση, τάχα αντικαπιταλιστές κλπ. Θα αφήσουν, γιατί όσο το ΚΚΕ επηρεάζει ένα μεγάλο μέρος του λαού, πολύ μεγαλύτερο απ' όσο φαίνεται με την ψήφο, θα αφήσουν και κάποιους Αλαβάνους ή κάποιους άλλους, έτσι, για να νοθεύεται η γραμμή αντιπαράθεσης.
Ο κ. Μητρόπουλος είναι πολύ χρήσιμος επίσης. Πάρα πολύ χρήσιμος. Πίσω από το μνημόνιο δε βλέπει τίποτα. Πριν το μνημόνιο ήταν στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ. Πριν το μνημόνιο είχε κατέβει στο ψηφοδέλτιο επικρατείας του ΠΑΣΟΚ το 2007. Ήδη δηλαδή το 2007 το ΠΑΣΟΚ είχε τιμωρηθεί για την πολιτική του απ' το λαό, ανεξάρτητα αν ένα μέρος γύρισε στη Νέα Δημοκρατία».

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: