Οι πρώτες εκλογές για αιρετή Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση θα γίνουν με οξυμμένα τα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα του τόπου.
Η απάντηση, στην οικονομική κρίση της χώρας μας, στο μνημόνιο, στα άδικα και σκληρά κυβερνητικά μέτρα που πλήττουν μεγάλες κατηγορίες του ελληνικού λαού, στην διαπλοκή τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης με την κρατική εξουσία, πρέπει να είναι η δυνατότητα των αυτοδιοικητικών δυνάμεων να αρθρώσουν έναν εναλλακτικό πολιτικό λόγο ελπίδας για την Περιφέρειά μας και όχι η συνέχιση της στείρας αντιπαράθεσης των κεντρικών πολιτικών δυνάμεων. Η Ελλάδα, ακόμη σήμερα, με επιλογή όλων των κυβερνήσεων, είναι το πιο συγκεντρωτικό κράτος στην Ευρώπη.
Ο κεντρικός μας στόχος σε αυτές τις εκλογές είναι η νίκη των ιδεών της ουσιαστικής αποκέντρωσης, της περιφερειακής συγκρότησης του κράτους, με αυτοδιοίκηση και η επικράτηση των δυνάμεων που μπορούν να υπερασπιστούν και να προωθήσουν αυτές τις ιδέες, αντισταθμίζοντας την ατολμία της ατελούς μεταρρύθμισης του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ, που σε μεγάλο βαθμό αναπαράγει το δικομματικό σύστημα του κεντρικού κράτους σε περιφερειακό επίπεδο.
Θα είναι λάθος οι εκλογές αυτές αντί για την επιλογή ικανών και έντιμών ανθρώπων που θα αγωνιστούν για αειφόρο ανάπτυξη, αποκεντρωμένη δημοκρατία και ισχυρή αυτοδιοίκηση να περιορίζονται μόνο σε δημοψήφισμα κατά του μνημονίου.
Προϋπόθεση είναι η ανάδειξη περιφερειακής διοίκησης που θα διαχειριστεί με πλήρη και απόλυτη διαφάνεια και δημόσιο έλεγχο τις περιφερειακές υποθέσεις και τα οικονομικά, και δεν θα υπακούει ασυζητητί στις εντολές της κεντρικής εξουσίας. Και αυτό έχει ιδιαίτερα μεγάλη σημασία στις συνθήκες της δημοσιονομικής κρίσης.
Επιδιώκουμε η πρώτη αιρετή περιφερειακή αρχή των Ιονίων , να αγωνίζεται για τη βελτίωση της ζωής των πολιτών, να προωθεί την ανάπτυξη και την αποκέντρωση, να ανατρέψει το υπάρχον στρεβλό, συγκεντρωτικό και πελατειακό σύστημα και να δώσει λύσεις στα διαρκώς επιδεινούμενα προβλήματα της κοινωνίας.
Θέλουμε μια περιφερειακή αυτοδιοίκηση με σαφή και δυναμικό προγραμματικό ρόλο για την ανάπτυξη και την προστασία του φυσικού και του αστικού περιβάλλοντος, που να σχεδιάζει και να υλοποιεί τον μετασχηματισμό της οικονομίας των νησιών με βιώσιμες επενδύσεις, πράσινη ανάπτυξη και προστασία του δημοσίου χώρου.
Προωθούμε στα νησιά μας πολιτικές που θα αναδεικνύουν την κοινή πολιτιστική και πολιτισμική τους ταυτότητα και θα προάγουν τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία σε όλες τις μορφές τέχνης
Η Περιφέρεια Ιόνιων Νησιών ήταν όλα αυτά τα χρόνια η πιο αδικημένη Περιφέρεια , καμία κυβέρνηση τα 25 χρόνια της ζωής της δεν προσπάθησε να ενισχύσει την συνοχή της, ούτε να τις αποδώσει τους αυξημένους πόρους που δικαιούται για να ισορροπήσουν τις δυσκολίες της νησιωτικότητας .
Θα παλέψουμε, ώστε η Περιφέρειά μας να κατακτήσει τη θέση που της αρμόζει στα πλαίσια μιας ισόρροπης ανάπτυξης των περιφερειών της χώρας μας. Θα απαιτήσουμε να ασκηθούν πολιτικές που θα αναδείξουν τη νησιωτικότητα των Ιονίων στα πλαίσια των περιφερειών της Ευρώπης.
Για να πάρει η Περιφέρεια μας την θέση που δικαιούται και αξίζει στην Ελλάδα, στην Μεσόγειο, και στην Ευρώπη εμείς, της «Αριστερής κίνησης Ιονίου» θα δώσουμε την μάχη για την εκλογή στην Περιφέρεια με τους ακόλουθους στρατηγικούς στόχους.
A. Σε θεσμικό επίπεδο:
1. Εμβάθυνση της αποκέντρωσης σε Περιφερειακό επίπεδο με πόρους και αρμοδιότητες, με παράλληλη πάλη ενάντια στις αντιλαϊκές πολιτικές του μνημονίου.
2. Εφαρμογή των τριών αρχών πάνω στις οποίες εδράζονται όλα τα σύγχρονα κράτη, δηλαδή: Την αρχή της Τοπικής αυτονομίας. Την αρχή ότι κάθε αρμοδιότητα πρέπει να ασκείται στο κοντινότερο στον πολίτη επίπεδο. Τον περιορισμό του κεντρικού κράτους σε επιτελικό ρόλο.
3. Δημοκρατική λειτουργία των νέων θεσμών με καθιέρωση της απλής αναλογικής και μεταφορά αρμοδιοτήτων από τον περιφερειάρχη στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
4. Θεσμική κατοχύρωση της συμμετοχής της τοπικής κοινωνίας, με ρόλο στον σχεδιασμό και στήριξη της περιφερειακής ανάπτυξης
5. Αύξηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων τόσο για να καλυφθούν οι αναπτυξιακές απαιτήσεις όσο και για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.
6. Ορθολογική και χρηστή διαχείριση των πόρων και της αποτελεσματικότητας των – έστω - ισχνών περιφερειακών δομών.
7. Διαφάνεια σε όλες τις πράξεις της Περιφερειακής διοίκησης με την χρήση νέων τεχνολογιών ώστε να γνωρίζει κάθε πολίτης τι κάνει η διοίκηση.
8. Την αλλαγή του Νόμου ώστε και να εκπροσωπηθούν σε αυτό οι Παξοί και το Μεγανήσι.
9. Ανάδειξη της κομβικής θέσης των νησιών μας στην Μεσόγειο με εκμετάλλευση των κοινοτικών προγραμμάτων διασυνοριακής συνεργασίας για να ξαναγίνει η Περιφέρεια μας σταυροδρόμι της Μεσογείου.
10. Εξασφάλιση αυξημένων Εθνικών πόρων και Ευρωπαϊκών κονδυλίων που δικαιούμαστε λόγω της νησιωτικότητας.
B. Πρακτικά, για να επιτύχουμε την ανάπτυξη και την συνοχή της Περιφέρειας σε διοικητικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, θα παλέψουμε για:
1. Άρση των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων, τόσο ανάμεσα στα μεγάλα και μικρά νησιά του Ιονίου όσο και ανάμεσα στις πόλεις και την ύπαιθρο.
2. Αποκεντρωμένη διοίκηση της Περιφέρειας με τις νέες τεχνολογίες ώστε ο πολίτης να εξυπηρετείται στον τόπο διαμονής του.
3. Προστασία του κυριότερου φυσικού πόρου των νησιών μας που είναι το περιβάλλον.
4. Ανάδειξη και αξιοποίηση των βιοτόπων και των προστατευόμενων περιοχών. Ενίσχυση των φορέων διαχείρισης που υπάρχουν και λειτουργούν.
5. Ολοκληρωμένο χωροταξικό σχεδιασμό, με εξειδίκευση ανά νησί, που θα αποτελεί τη βάση για σχεδιασμένη ανάπτυξη με άξονες τον τουρισμό και την παραγωγή τοπικών αγροτικών προϊόντων που θα οδηγεί σε συνολική αλλά και ισοκατανεμημένη αύξηση του τοπικού εισοδήματος.
6. Παράλληλη προώθηση νέων εναλλακτικών και ήπιων μορφών τουριστικής ανάπτυξης, που θα δίνουν έμφαση στις ιδιαιτερότητες, φυσικές και πολιτισμικές, των νησιών μας. Προώθηση των Ιονίων σαν ενιαίου τουριστικού προορισμού.
7. Τόνωση των παραδοσιακών παραγωγικών τομέων, από τους οποίους χάνονται θέσεις εργασίας και εισοδήματα, που αφορούσαν κατά κύριο λόγο τα χαμηλής οικονομικής στάθμης κοινωνικά στρώματα.(γεωργία, αλιεία) .
8. Ορθολογική κατανομή των πόρων για υποδομές με βάση την καταγραφή των αναγκών του κάθε νησιού.
9. Ανάπτυξη συνεργασίας με την πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση για την επίλυση των μεγάλων ζητημάτων όπως η διαχείριση των υδάτινων πόρων, η ορθολογική διαχείριση στερεών και υγρών αποβλήτων και η συγκοινωνία των μικρών νησιών.
10. Ενίσχυση των δομών υγείας και κοινωνικής πρόνοιας ώστε να μειωθεί η ανάγκη των πολιτών να φεύγουν εκτός Περιφέρειας.
11. Ενδυνάμωση της πολιτισμικής φυσιογνωμίας της Περιφέρειας, μέσα από κοινές πολιτιστικές δράσεις και εκπαιδευτικές δραστηριότητες που θα αναδεικνύουν την κοινή ιστορία και πολιτισμό.
12. Ενίσχυση των κοινωνικών δομών, υποδομών και προγραμμάτων, ιδιαίτερα κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης, για να αποφευχθούν κοινωνικά προβλήματα εξαθλίωσης των φτωχότερων συμπολιτών μας.
Η Αριστερή Κίνηση Ιονίου δεν θα εξαντλήσει την παρουσία της στη συμμετοχή της στις επόμενες Περιφερειακές εκλογές. Θέλουμε αυτή μας η προσπάθεια να έχει συνέχεια και προοπτική και μετά τις εκλογές. Να αποτελέσει τον συνδετικό κρίκο της προώθησης και της αγωνιστικής παρέμβασης των τοπικών κινημάτων στο θεσμό της περιφερειακής αυτοδιοίκησης.
Μετά τις εκλογές θα επιδιώξουμε την συμπόρευση και την κοινή δράση με ευρύτερες κοινωνικές δυνάμεις και πολιτικά ρεύματα με τα οποία μπορούμε να συνδιαμορφώσουμε συναντίληψη για τα προβλήματα της περιφέρειας και τους τρόπους επίλυσής των.
Καλούμε, όλους όσοι πιστεύουν πως τα Ιόνια αξίζουν και μπορούν να έχουν καλύτερη μοίρα, σε κοινό αγώνα, για να εξαλείψουμε τα μειονεκτήματα και να αναδείξουμε τα πλεονεκτήματα τους. Να οικοδομήσουμε με συμμετοχή και δημοκρατία μια προοδευτική Περιφέρεια αντάξια των σύγχρονων απαιτήσεων των πολιτών της.
Όλοι μαζί μπορούμε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου