ΞΕΚΙΝΗΜΑ - Σοσιαλιστική Διεθνιστική Οργάνωση
Tου Νίκου Μαλίνογλου(μέλος ΔΣ Σωματείου Εργαζόμενων στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο)
Οργή έχει προκαλέσει σε όλους τους διαβητικούς η απίστευτη απόφαση του ΙΚΑ (ΙΚΑ-ΤΕΑΜ) να μην καλύπτει το κόστος της προμήθειας ορθωτικών μέσων (θεραπευτικά υποδήματα που καθυστερούν τα επιπλοκές του διαβητικού ποδιού) και που έτσι αποτρέπουν ακρωτηριασμούς, με το σκεπτικό ότι
Την απόφαση αυτή του ΙΚΑ με αριθ. πρωτ. Π04/3/251 υπογράφει η προϊσταμένη του Τμήματος Παροχών Ασθένειας Μαρία – Ελένη Χάρου. Την φέρνει στο φως η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη η οποία έλαβε, μετά από δύο χρόνια καθυστέρηση (!) αυτή την απάντηση στο αίτημά της για κάλυψη του κόστους προμήθειας των θεραπευτικών υποδημάτων.
Η απόφαση του ΙΚΑ
Συγκεκριμένα, η απάντηση του ΙΚΑ στο αίτημα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη καθώς και της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία, είναι η εξής:
«ΘΕΜΑ : "Απάντηση στις από 10-4-08, 28-2-08, 29-1-09 επιστολές σας"»
» Σε απάντηση των παραπάνω επιστολών σας, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα: Η Έκτακτη Ειδική Επιτροπή της Διοίκησης, δεν ενέταξε στα είδη του άρθρου 28 του Κανονισμού Ασθένειας ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τα θεραπευτικά υποδήματα διαβήτη, εφόσον μετά από εμπεριστατωμένη έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι με τη χρήση τους, δεν αποφεύγεται ο ακρωτηριασμός του ποδιού, απλά καθυστερεί για ένα με δύο χρόνια και το αναμενόμενο όφελος θα είναι μικρότερο από το προβλεπόμενο κόστος. Επομένως, το συγκεκριμένο είδος δεν χορηγείται από το ίδρυμα.
» Η προϊσταμένη του Τμήματος Μαρία Ελένη Χάρου»
Η απόφαση του ΙΚΑ στερείται επιστημονικότητας
Η Ομοσπονδία Σωματείων και Συλλόγων Ατόμων με Διαβήτη επισημαίνει ότι η απάντηση της ειδικής επιτροπής του ΙΚΑ στερείται επιστημονικότητας αφού έρχεται σε αντίθεση με:
- τα διεθνή έγκυρα βιβλιογραφικά δεδομένα και τις οικονομοτεχνικές μελέτες κόστους - αποτελεσματικότητας στο διαβητικό πόδι. Σύμφωνα με τις μελέτες αυτές ένα σύστημα υγείας μπορεί να πετύχει μείωση των ακρωτηριασμών έως και 85% με την εφαρμογή των παρακάτω τριών μέτρων, α) ιατρικής διάγνωσης και παρέμβασης, β) χορήγησης θεραπευτικών υποδημάτων και κατάλληλης υπόδησης και γ) εκπαίδευσης του ασθενή.
- τις κατευθυντήριες οδηγίες των διεθνών, επίσημων και αρμόδιων για το διαβητικό πόδι επιστημονικών φορέων, σύμφωνα με τους οποίους τα θεραπευτικά υποδήματα διαβήτη έχουν ένδειξη και πρέπει να χορηγούνται στα άτομα με διαβήτη με πόδια υψηλού κινδύνου για να μην κάνουν εξελκώσεις
- τις οδηγίες και προτροπές της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Διαβήτη και της Παγκόσμιας Ομάδας Εργασίας Διαβητικού Ποδιού προς τις κυβερνήσεις των χωρών.
- τις αποφάσεις ασφαλιστικών φορέων άλλων χωρών, όπως π.χ. της Γερμανίας, οι οποίες εδώ και χρόνια βασίζουν την πολιτική και τις αποφάσεις τους σε οικονομοτεχνικά στοιχεία και προβαίνουν σε παροχές με βάση το κόστος και την αποτελεσματικότητα.
ΠΗΓΗ : WWW.XEKINIMA.ORG
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου