Τεράστιες ελλείψεις σε εξοπλισμό και αναγκαίο προσωπικό αντιμετωπίζει η καρδιοχειρουργική κλινική του «Ευαγγελισμού», με αποτέλεσμα να λειτουργεί μόνο ένα καρδιοχειρουργικό τραπέζι νυχθημερόν και τα Σαββατοκύριακα, χωρίς φυσικά να επαρκεί για τις ανάγκες. Ετσι, πολλοί ασθενείς κατευθύνονται στον ιδιωτικό τομέα που γιγαντώνεται και αυξάνει τα κέρδη του με την «ευλογία» ΕΕ - ΠΑΣΟΚ - ΝΔ. Χαρακτηριστικά είναι όσα αναδεικνύει σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου (ΣΕΝΕ).
Το ΣΕΝΕ τονίζει ότι κάθε χρόνο γίνονται στη χώρα περίπου 10.500 καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις. Από αυτές μόνο το 20% πραγματοποιούνται στα εννέα κρατικά νοσοκομεία (2.100 επεμβάσεις), από τις οποίες οι 600 μόνο στον «Ευαγγελισμό». Δύο από τα εννέα καρδιοχειρουργικά κέντρα (Πάτρα και Ηράκλειο) σχεδόν δε λειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού.
Τα ασφαλιστικά ταμεία πληρώνουν για κάθε επέμβαση 9.500 - 10.000 ευρώ στον ιδιωτικό τομέα και 4.500 - 5.000 ευρώ στο δημόσιο. Συνολικά η επέμβαση στοιχίζει άμεσα ή έμμεσα (μέσω Ταμείου) στον ασθενή περίπου 15.000 ευρώ στον ιδιωτικό τομέα, ποσό που αυξάνεται κατακόρυφα όταν χρειάζονται επιπλέον υλικά, ή αν υπάρξουν επιπλοκές. Καταστρέφονται ολόκληρα νοικοκυριά από την αφαίμαξη για μια εγχείρηση.
Στον «Ευαγγελισμό» ξεκίνησαν με επιτυχία οι μεταμοσχεύσεις καρδιάς το 1990. Αλλά όπως αναφέρει το ΣΕΝΕ, η αρμοδιότητα αυτή παραχωρήθηκε σκανδαλωδώς αποκλειστικά στο «Ωνάσειο» με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ επιχορήγηση. Στο νοσοκομείο λειτουργεί το μεγαλύτερο καρδιολογικό και αρρυθμιολογικό κέντρο στην Ελλάδα (95 κλίνες) με εξοπλισμό πολύ μακριά από τις σύγχρονες ανάγκες. Λειτουργεί ένα μόνο καρδιοχειρουργικό τραπέζι, που λόγω του όγκου εργασίας και των συχνών εφημεριών λειτουργεί νυχθημερόν και τα Σαββατοκύριακα. Τα επείγοντα περιστατικά, βαριά στην πλειοψηφία τους, όπως τα διαχωριστικά ανευρύσματα, καταλαμβάνουν μεγάλο χρόνο, καθυστερώντας επικίνδυνα τα ημιεπείγοντα που νοσηλεύονται στις καρδιολογικές κλινικές. Το προσωπικό στο χειρουργείο, στην Ανάνηψη Καρδιοχειρουργημένων Ασθενών (ΑΚΑ) και στην κλινική έχει εξοντωθεί!
«Η ΑΚΑ διαθέτει 8 κλίνες με άριστα εκπαιδευμένο προσωπικό και αναλογία 2,5 νοσηλευτές ανά κλίνη αντί της διεθνούς αναλογίας 3,5 - 4. Η κλινική που υποδέχεται τους χειρουργημένους την 3η ή 4η ημέρα μετά την εγχείρηση, έχει ελλιπέστατο προσωπικό. Τα νέα χειρουργεία θα είναι σε λειτουργία το νωρίτερο σε 3 χρόνια! Κάτω απ' αυτές τις συνθήκες, ο μεγαλύτερος αριθμός ασθενών που χρειάζονται καρδιοχειρουργική επέμβαση κατευθύνονται στον ιδιωτικό τομέα που "τζιράρει" από τους ασθενείς πάνω από 120.000.000 ευρώ ετησίως. Αυτό κι αν είναι επιχειρηματική δράση στην Υγεία με την "ευλογία" των κυβερνήσεων», επισημαίνει το ΣΕΝΕ. Και τονίζει ότι το έμπειρο προσωπικό εξοντώνεται σε σημείο που αρκετοί ζητούν επειγόντως να βρουν άλλο χώρο δουλειάς.
Μετά από αυτά, το ΣΕΝΕ απαιτεί άμεσα την αύξηση του προσωπικού του χειρουργείου για να λειτουργήσει και δεύτερη καρδιοχειρουργική τράπεζα. Να προσληφθούν τέσσερις νοσηλευτές, φυσικοθεραπευτής και γραμματειακή υποστήριξη για να λειτουργούν με ασφάλεια και οι 8 κλίνες της ΑΚΑ - σήμερα λειτουργούν οι 7. Την πρόσληψη έξι νοσηλευτών για την καρδιοχειρουργική κλινική. Το ΣΕΝΕ τονίζει ότι αν γίνουν αυτές οι προσλήψεις «θα υπερδιπλασιαστούν οι επεμβάσεις με όφελος για ασθενείς και Ταμεία πάνω από 6.000.000 ευρώ το χρόνο». Ζητεί ακόμα παράλληλα με τα έργα για τα νέα χειρουργεία - που καθυστερούν απαράδεκτα - να προβλεφθεί προσωπικό και εξοπλισμός για να μην μπαίνουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και να μη χαρατσώνονται ασθενείς και τα ασφαλιστικά ταμεία.
Και καταλήγει την ανακοίνωση ξεκαθαρίζοντας ότι συνεχίζει να διεκδικεί όλα αυτά στην προοπτική ανάπτυξης αποκλειστικά δημόσιου δωρεάν συστήματος Υγείας, χωρίς επιχειρηματική δράση, με χρηματοδότηση απ' το κράτος, με επαρκές προσωπικό, με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση και αξιοπρεπείς αποδοχές.
ΠΗΓΗ: www.rizospastis.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου