Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2010

Αλληλεγγύη στους 4 του Ιούνη 2003

Τον Ιούνη του 2003 χιλιάδες διαδηλώνουν αποφασιστικά ενάντια στη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. στη Θεσσαλονίκη. Η αστυνομία επιτίθεται με βαρβαρότητα. Εκατοντάδες προσαγωγές – δεκάδες συλλήψεις.
4 διαδηλωτές καταδικάζονται πρωτόδικα σε εξοντωτικές ποινές
με κατασκευασμένες κατηγορίες.
ΕΦΕΤΕΙΟ 24 Σεπτέμβρη, στη Θεσσαλονίκη
Κανένας όμηρος στα χέρια του κράτους
Τρίτη 21/9, 6 μ.μ., Καμάρα, Μικροφωνική αντιπληροφόρησης
Τετάρτη 22/9, 9 μ.μ., Καμάρα, Συναυλία αλληλεγγύης
Παρασκευή 24/9, 9 π.μ., Συγκέντρωση στα δικαστήρια

Πρωτοβουλία αλληλεγγύης στους 4 του 2003

Ακολουθεί κείμενο από την Προλεταριακή Σημαία:

Κατά τη διάρκεια των μεγάλων διαδηλώσεων του Ιούνη του 2003 στη Θεσσαλονίκη, απέναντι στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., και στο πλαίσιο ενός τρομοκρατικού οργίου που εξαπέλυσαν οι δυνάμεις καταστολής απέναντι σε εκατοντάδες διαδηλωτές το απόγευμα της 21/6/2003, συνελήφθησαν τότε 7 διαδηλωτές, απ’ τους οποίους οι 4 παραπέμφθηκαν σε δίκη με κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος («έκρηξη κατ' εξακολούθηση», «κατοχή εκρηκτικών», «διακεκριμένη στάση»). Το Μάη του 2008, το Μικτό Ορκωτό Θεσσαλονίκης καταδίκασε τον Βρετανό Σάιμον Τσάπμαν σε ποινή φυλάκισης 8,5 ετών, τον Σύρο Σουλεϊμάν Ντακντούκ (Κάστρο) σε ποινή 7 ετών, τον Ισπανό Φερνάντο Πέρες σε ποινή 5,5 χρόνων και τον Ελληνα Μιχάλη Τραϊκάπη σε ποινή 7 ετών. Οι καταδίκες αυτές «μοιράστηκαν», παρά το γεγονός πως είχε καταγγελθεί η «μεταφορά» και η εναπόθεση από έναν αστυνομικό ενός μαύρου σακιδίου με μολότοφ και με σφυριά, δίπλα στον Σάιμον Τσάπμαν τη στιγμή της σύλληψής του, ώστε να ενοχοποιηθεί -ενώ αυτός κρατούσε ένα άλλο σακίδιο, μπλε χρώματος- παρά το γεγονός πως η σκηνή αυτή είχε βιντεοσκοπηθεί και προβληθεί… παγκόσμια (στη δίκη, 14 μήνες μετά, οι αστυνομικοί ισχυρίστηκαν πως κατείχε… και τα δύο σακίδια!), παρά το γεγονός πως ο Σουλεϊμάν Ντακτούκ κατηγορήθηκε πως πετούσε βόμβες μολότοφ, σε περιοχή όμως (Αριστοτέλους, Αγαλμα Βενιζέλου) όπου… δεν γίνονταν επεισόδια (!!!), παρά το γεγονός πως οι συλληφθέντες δήλωσαν πως συμμετείχαν στις διαδηλώσεις αλλά αρνούνταν τις κατηγορίες που τους αποδόθηκαν, παρά το ότι προχώρησαν στη συνέχεια σε απεργίες πείνας περίπου δύο μηνών και έμειναν προφυλακισμένοι (χωρίς δίκη) επί έξι μήνες.
Οι ποινές είχαν ανασταλτικό χαρακτήρα, οι κατηγορούμενοι άσκησαν έφεση και αφέθηκαν ελεύθεροι. Η δίκη τους θα πραγματοποιηθεί στο Εφετείο Θεσσαλονίκης στις 24 του Σεπτέμβρη. Σε περίπτωση καταδίκης θα οδηγηθούν στις φυλακές για την έκτιση των ποινών τους. Για πολλοστή φορά επιχειρήθηκε τόσο η κατασκευή ενόχων όσο και –κυρίως- η ποινικοποίηση της συμμετοχής σε κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις από τη μεριά των κατασταλτικών μηχανισμών κατ’ εντολή των εκάστοτε πολιτικών τους προϊσταμένων. Να καταγγελθεί η σκευωρία! Να αφεθούν ελεύθεροι!

Δεν υπάρχουν σχόλια: