Τετάρτη 18 Αυγούστου 2010

Συγχαρητήριο τηλεγράφημα Μεντβιέντεφ στον Χριστόφια

Συγχαρητήριο μήνυμα με αφορμή την 50ή επέτειο εγκαθίδρυσης διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και Κύπρου απηύθυνε ο πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβιέντεφ στον πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια, διαβεβαιώνοντας ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να συμβάλει στην επίτευξη δίκαιης και καθολικής διευθέτησης του Κυπριακού.

"Είναι ευχάριστο ότι οι παλαιές παραδόσεις φιλίας και συνεργασίας των χωρών μας δυναμώνουν και αναπτύσσονται", αναφέρει στο μήνυμά του ο κ. Μεντβιέντεφ, σημειώνοντας ότι "η ειλικρινής συμπάθεια και ο αμοιβαίος σεβασμός, που αισθάνονται ο ένας προς τον άλλον, ο ρωσικός και ο κυπριακός λαός, παίζουν σημαντικό ρόλο στην σταθερά ανοδική ανάπτυξη της διμερούς πολιτικής, εμπορικο-οικονομικής και ανθρωπιστικής εταιρικής σχέσης".

"Είμαι πεπεισμένος ότι οι επικείμενες τον Οκτώβριο συνομιλίες μας στην Κύπρο θα είναι, όπως πάντοτε, αποτελεσματικές και θα υπηρετήσουν την περαιτέρω εμβάθυνση του αποδοτικού διαλόγου", δηλώνει ο Ρώσος πρόεδρος στο μήνυμά του, που δόθηκε πριν από λίγο στη δημοσιότητα από την υπηρεσία Τύπου του Κρεμλίνου.

"Είμαστε έτοιμοι να αναπτύξουμε τη συνεργασία μας και στη διεθνή σκηνή", υπογραμμίζει ο κ. Μεντβιέντεφ, συμπληρώνοντας ότι "σκοπεύουμε να συνεχίσουμε τις κοινές προσπάθειες προς το συμφέρον της εδραίωσης των βάσεων ασφαλείας και σταθερότητας στην Ευρώπη και την περιοχή της Μεσογείου, να συμβάλουμε στην επίτευξη δίκαιης και καθολικής διευθέτησης του Κυπριακού προβλήματος".
50 χρόνια διπλωματικών σχέσεων ΕΣΣΔ/Ρωσίας και Κύπρου

Η Μόσχα βρισκόταν πάντοτε στο πλευρό του λαού της Κύπρου στον αγώνα του για επανένωση και υποστηρίζει τη διαπραγματευτική διαδικασία, τονίζει το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ, που αναφέρεται στην 50ή επέτειο της εγκαθίδρυσης διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και Κύπρου, η οποία εορτάζεται επισήμως σήμερα 18η Αυγούστου.

"Η Ρωσία πάντοτε τασσόταν στο πλευρό του λαού της Κύπρου στον αγώνα του για επανένωση της χώρας μέσω μιας δίκαιης, καθολικής και σταθερής διευθέτησης του Κυπριακού προβλήματος στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του ΣΑ του ΟΗΕ", αναφέρεται στην ανταπόκριση του Αλεξέι Μπερεζκόφ.

"Η Μόσχα υποστηρίζει τη διαπραγματευτική διαδικασία, που βρίσκεται σε εξέλιξη και έχει ως αφετηρία της το ότι οι Κύπριοι πρέπει μόνοι τους να αποφασίσουν, πώς θα οικοδομήσουν τη ζωή τους στο ενιαίο για Έλληνες και Τούρκους κράτος και μάλιστα χωρίς οποιαδήποτε πίεση ή επέμβαση από το εξωτερικό και επιβολή τεχνητών χρονοδιαγραμμάτων επίτευξης των συμφωνιών", συμπληρώνει το ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ.

Η Σοβιετική Ένωση ήταν από τις πρώτες χώρες, που ανταποκρίθηκε στην είδηση της ανακήρυξης της Ανεξαρτησίας στις 16 Αυγούστου 1960 και στο μήνυμα του πρώτου προέδρου της αρχιεπισκόπου Μακαρίου και "την ίδια ημέρα δήλωσε την αναγνώριση της νεαρής Δημοκρατίας και την ετοιμότητά της να εγκαθιδρύσει μαζί της διπλωματικές σχέσεις και να ανταλλάξει διπλωματικούς αντιπροσώπους", επισημαίνει το ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ.

"Μετά από δύο ημέρες, στις 18 Αυγούστου, στο απαντητικό του μήνυμα ο πρόεδρος Μακάριος ευχαρίστησε την ηγεσία της Σοβιετικής Ένωσης για την αναγνώριση του μόλις ιδρυθέντος κράτους, γι' αυτό και ακριβώς η ημέρα αυτή θεωρείται η ημερομηνία της εγκαθίδρυσης διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των χωρών μας", σημειώνεται στο τηλεγράφημα του ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ.

Η Μόσχα παρείχε ολόπλευρη υποστήριξη στη νεαρή Δημοκρατία και οι σχέσεις, που καθιερώθηκαν από τότε έχουν "ειλικρινή και φιλικό χαρακτήρα", αναφέρει στην ανταπόκρισή του το ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ, σημειώνοντας ότι "η Ρωσία και η Κυπριακή Δημοκρατία είναι εταίροι και ομοϊδεάτες τόσο στις διμερείς σχέσεις, όσο και στις διεθνείς υποθέσεις", καθώς οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών "πέρασαν τη δοκιμασία του χρόνου και συνεχίζουν επιτυχώς να αναπτύσσονται σε πολλούς τομείς".

"Η επέτειος αυτή είναι σημαντικό γεγονός στη ζωή των χωρών και των λαών μας, που τους ενώνει η εγγύτητα των διεθνών πολιτικών αντιλήψεων, θα έλεγα της κοσμαντίληψης", δήλωσε σε συνέντευξή του στο ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ ο Πρέσβης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Κύπρο Βιατσεσλάφ Σούμσκι. "Αντικρίζουμε τις εξελίξεις στον κόσμο από κοινές θέσεις και οι προαιώνιοι δεσμοί φιλίας, που συνδέουν τη Ρωσία και την Κύπρο έχουν βασιστεί στη σταθερή πνευματική-ιστορική βάση" επεσήμανε ο κ. Σούμσκι.

Στην ανταπόκρισή του το ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ αναφέρεται στις πρώτες συγκρούσεις Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, καθώς και στα "τραγικά γεγονότα του 1974", όταν "η χώρα μοιράστηκε και το ένα τρίτο του εδάφους της βρέθηκε κάτω από ξένη κατοχή", επισημαίνει, δε, ότι επί δεκαετίες οι Κύπριοι προσπαθούν να επιτύχουν την επανένωση της νήσου, με πιο πρόσφατη την προσπάθεια, που ξεκίνησε με τις απευθείας συνομιλίες των δύο κοινοτήτων το Σεπτέμβριο του 2008 υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.


ΠΗΓΗ:www.nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: