Παρασκευή 6 Αυγούστου 2010

Να γίνουν δεκτά όλα τα παιδιά

Εκρηκτικό το πρόβλημα και στους δήμους του Πειραιά, όπου πάνω από 1.000 παιδιά θα μείνουν εκτός. Σε αυτό τον αριθμό δεν υπολογίζονται οι οικογένειες που έχουν άνεργους γονείς, αφού δεν έχουν δικαίωμα αίτησης!

Στις εργατουπόλεις του Πειραιά, όπου η ανεργία και η φτώχεια καλπάζουν, οι τραγικές ελλείψεις στις υποδομές φροντίδας και αγωγής του παιδιού, η ανεπάρκεια των δημοτικών και βρεφονηπιακών σταθμών κορυφώνουν την αγωνία των εργατικών λαϊκών οικογενειών για το πού θα αφήσουν τα παιδιά τους για να μπορέσουν να δουλέψουν.

Εκεί, δε, που το πρόβλημα χτυπάει «κόκκινο» είναι με τις οικογένειες που οι γονείς είτε δουλεύουν σε καθεστώς «μαύρης εργασίας» είτε είναι άνεργοι και αναζητούν μεροκάματο, οι οποίοι δεν έχουν καν δικαίωμα να καταθέσουν αίτηση σε παιδικό σταθμό για να στείλουν τα παιδιά τους.
Το τεράστιο αυτό πρόβλημα, που αντιμετωπίζουν οι εργατικές, λαϊκές οικογένειες του Πειραιά, ανάμεσα στα άλλα δυσβάσταχτα βάσανα που προκαλεί η άγρια αντιλαϊκή πολιτική, έρχεται στην επιφάνεια με τις κοινές παρεμβάσεις που έχουν ξεκινήσει από την περασμένη βδομάδα - και θα συνεχιστούν όλο το επόμενο διάστημα - η Γραμματεία Πειραιά του ΠΑΜΕ, με τους Γυναικείους Συλλόγους του Πειραιά μέλη της ΟΓΕ.
Μέχρι τώρα έχουν συναντηθεί - και έχουν συγκεντρώσει αποκαλυπτικά στοιχεία - με τους δημάρχους Κορυδαλλού, Κερατσινίου, Σαλαμίνας, Ρέντη, χτες συναντήθηκαν με το δήμαρχο Περάματος και το δήμαρχο Νίκαιας.
Είναι ενδεικτικό και για τις ευθύνες των δημάρχων, ότι οι εκλεγμένοι με το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ ή εκλέχθηκαν σε συνεργασία ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ (π.χ. δήμαρχος Περάματος), παραδέχονται μεν το πρόβλημα, όμως, ως εκπρόσωποι της αντιλαϊκής πολιτικής, το χαρακτηρίζουν λίγο πολύ ως «φυσικό φαινόμενο» και προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση φορτώνοντάς το έμμεσα ή άμεσα (όπως αύξηση των τροφείων) στους γονείς.
Αντίθετα, ο δήμαρχος Νίκαιας στηρίζει αυτές τις παρεμβάσεις και η δημοτική του αρχή πρωτοστατεί στην οργάνωση της πάλης των εργαζομένων, αναδεικνύοντας την αιτία που γεννάει τα προβλήματα, διεκδικώντας αγωνιστικά τη λύση τους.
Από τα μέχρι τώρα στοιχεία, για τους Δήμους Κορυδαλλού, Κερατσινίου, Νίκαιας, Περάματος, Ρέντη και Σαλαμίνας, προκύπτει ότι:
  • Εχουν κατατεθεί 2.706 αιτήσεις για παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς και έχουν εγκριθεί οι 1.959. Δηλαδή 747 παιδιά μένουν «εκτός», με ό,τι σημαίνει αυτό για τις οικογένειές τους.
  • Τα νούμερα θα γίνουν ακόμα μεγαλύτερα, καθώς ακόμα δεν έχουν συγκεντρωθεί τα στοιχεία από το Δήμο του Πειραιά όπου είναι δεκάδες οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί, αλλά και από το Δήμο Δραπετσώνας.
Επιπλέον, τα στοιχεία αυτά δεν αντανακλούν πλήρως την πραγματικότητα.
Δεν υπολογίζονται οι άνεργες οικογένειες
Για να γίνει κατανοητό, πρέπει να σημειωθεί ότι στους δήμους του Πειραιά, σύμφωνα με τα δικά τους στοιχεία, η ανεργία έχει ξεπεράσει το 20%, ενώ στο Πέραμα το ποσοστό αυτό είναι ακόμα μεγαλύτερο. Ομως, οι άνεργες οικογένειες δεν έχουν δικαίωμα αίτησης, επειδή δεν εμφανίζουν ένσημα!
Στο Δήμο Περάματος οι αιτήσεις που κατατέθηκαν ήταν 241, όμως ακόμα και από αυτές τις σχετικά περιορισμένες αιτήσεις, σύμφωνα με τον δήμαρχο Γ. Γλύκα, θα εγκριθούν οι 165 λόγω της έλλειψης υποδομών και προσωπικού.
Πιο ειδικά σε ό,τι αφορά τις υποδομές και το προσωπικό, είναι ενδεικτικό ότι το Πέραμα καλύπτεται πλέον με 4 παιδικούς σταθμούς (οι δύο είναι ενοικιαζόμενοι). Πέρσι έκλεισε ο παιδικός σταθμός του Ναυστάθμου, δυναμικότητας 75 παιδιών, ο οποίος λειτουργούσε με προσωπικό και κονδύλια του δήμου. Πέρα από τους εργαζόμενους του Πολεμικού Ναυτικού, κάλυπτε και ανάγκες της πόλης. Οι προβλεπόμενες οργανικές θέσεις συνολικά για τους 4 σταθμούς είναι 45. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή οι «μόνιμοι» είναι 24 και οι υπόλοιπες θέσεις καλύπτονται με συμβασιούχους που συνεχώς «ανακυκλώνονται». Οι τελευταίοι είναι εδώ και δύο μήνες απλήρωτοι. Τα τροφεία είναι 50, 70 ως 100 ευρώ. Οι μογονεϊκές οικογένειες και οι πολύτεκνες δεν πληρώνουν.
Επίσης ολόκληρο το νησί της Σαλαμίνας έχει δύο όλους κι όλους παιδικούς σταθμούς και από τις 150 αιτήσεις που κατατέθηκαν εγκρίθηκαν οι 80.
Οι εκπρόσωποι της Γραμματείας και των Γυναικείων Συλλόγων απαιτούν να γίνουν δεκτά όλα τα παιδιά που έχουν κάνει αίτηση, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, να μη γίνει καμία απόλυση, να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων και να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι με συμβάσεις έργου, να καταργηθούν τα τροφεία και να χρηματοδοτηθούν οι σταθμοί από τον κρατικό προϋπολογισμό και να δημιουργηθεί η κατάλληλη υποδομή με την αξιοποίηση της δημοτικής, κρατικής περιουσίας.


ΠΗΓΗ: www.rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: