«Τα θύματα της ανάπτυξης καλούνται σήμερα να γίνουν τα θύματα της κρίσης», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην Κωνσταντινούπολη στο 6ο Κοινωνικό Ευρωπαϊκό Φόρουμ στο πλαίσιο σεμιναρίου με θέμα «Ποια πολιτική απάντηση στην κρίση;», υπογραμμίζοντας, αναφερόμενος στην οικονομική κρίση και τα μέτρα που λαμβάνονται για την αντιμετώπισή της ότι η "Ελλάδα χρησιμοποιείται σήμερα ως εργαστήριο για την προώθηση αυτής της πολιτικής και σε υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες».
"Η στρατηγική που ακολουθείτο εν ονόματι της ανάπτυξης, δηλαδή η μείωση των εισοδημάτων, η απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και η διάλυση του ασφαλιστικού συστήματος, επανέρχεται σήμερα, ακόμα πιο επιθετικά, ως στρατηγική για να αντιμετωπιστεί η κρίση", υποστήριξε ο επικεφαλής του ΣΥΝ και πρόσθεσε πως "όσα δεν κατάφερε να απαλλοτριώσει το κεφάλαιο στις εποχές της νεοφιλελεύθερης ανάπτυξης θα επιχειρήσει να τα απαλλοτριώσει τώρα".
"Η πολιτική απάντηση στην κρίση δεν μπορεί να είναι άλλη από την ενότητα των αγώνων των εργαζομένων σε όλη την Ευρώπη» είπε ο κ. Τσίπρας και τόνισε πως «η αλληλεγγύη των λαών της Ευρώπης είναι πολύ σημαντική... Ο ελληνικός λαός, όμως, πρέπει να σταθεί στο ύψος του, για λογαριασμό όλης της Ευρώπης, να αποκρούσει την επιθετική πολιτική της κυβέρνησης και να δώσει πολιτική διέξοδο".
Ακτιβιστές και εκπρόσωποι κομμάτων από όλη την Ευρώπη συγκεντρώθηκαν στην Κωνσταντινούπολη, προκείμενου να συζητήσουν την απάντηση της κοινωνίας στην οικονομική κρίση.
Ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας στο κεντρικό ερώτημα του σεμιναρίου για το εάν υπάρχει εναλλακτική διέξοδος δήλωσε πως "η δική μας απάντηση είναι κατηγορηματικά ναι. Το πρώτο, που ζητάμε είναι η δυνατότητα δανεισμού από την ΕΚΤ με 1% ακριβώς όπως έγινε και με τις εμπορικές τράπεζες, που δανείστηκαν με αυτό το επιτόκιο και στη συνέχεια δάνεισαν το ελληνικό με 5% και παραπάνω. Το δεύτερο είναι ο δημόσιος έλεγχος στο χρηματοπιστωτικό σύστημα με πρώτο βήμα τη δημιουργία ενός δημόσιου πυλώνα συγκροτημένου από τράπεζες στις οποίες το ελληνικό δημόσιο είναι βασικός μέτοχος. Τέλος, υπάρχει μια σειρά από προτάσεις που αφορούν το πάγωμα των υπέρογκων στρατιωτικών δαπανών, την επιβολή φόρου στις χρηματιστηριακές συναλλαγές, την έκτακτη εισφορά στις τράπεζες, τη λήψη θεσμικών μέτρων, που θα αποτρέπουν τα κερδοσκοπικά χρηματιστηριακά παιχνίδια, την υψηλότερη φορολογία του κεφαλαίου, καθώς και την επαναδιαπραγμάτευση του ελληνικού χρέους, κάτι που ούτως η άλλως αναμένεται να συμβεί, αφού όμως έχει προωθηθεί προηγουμένως η ολοκληρωτική απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και του ασφαλιστικού συστήματος".
Οι εργασίες του 6ου Κοινωνικού Ευρωπαϊκού Φόρουμ θα ολοκληρωθούν αύριο, Κυριακή.
ΠΗΓΗ:www.enet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου