Παρασκευή 2 Ιουλίου 2010

35ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΚΚ «Σύμφωνο λαϊκής ενότητας


Μια εναλλακτική πρόταση,  αντιμετώπισης της καπιταλιστικής κρίσης
Η πολιτική ζωή της Γαλλίας βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι: η χώρα βυθίζεται όλο και περισσότερο στην κρίση, στην παγκόσμια καπιταλιστική κρίση. Ο πρόεδρος της χώρας Νικολά Σαρκοζί συνεχίζει την αντικοινωνική του πολιτική. Μια πολιτική που προκαλεί ποικίλες αντιδράσεις ακόμα και μέσα από το στρατόπεδό του. 

Από την άλλη μεριά η αριστερά αναζητά το δικό της δρόμο. 
Μέσα σ’ αυτό το πολιτικό πλαίσιο το ΓΚΚ πραγματοποίησε το 35ο συνέδριο, επικυρώνοντας τη βασική πολιτική κατεύθυνση για τη σταθεροποίηση και το άνοιγμα του «Μετώπου της Αριστεράς» σε ευρύτερες δυνάμεις. Επεξεργάστηκε την πρότασή του για την κινητοποίηση και τη συνδιαμόρφωση ενός «συμφώνου λαϊκής ενότητας». Για την επίτευξη αυτού του στόχου στα πλαίσια του Μετώπου της Αριστεράς θα απευθυνθεί σ’ όλες τις πολιτικές δυνάμεις της αλλά και κινήματα και προσωπικότητες για την πραγματοποίηση ενός ευρύτερου ανοιχτού διαλόγου. 
Το ΓΚΚ εκτιμά ότι οι συνεργασίες των κομμάτων της αριστεράς, όπως το 1981 και το 1997 δεν μπορούν να επαναληφθούν. Γιατί, δοκιμάστηκαν και απέτυχαν. Αυτό που απαιτείται σήμερα είναι η διαμόρφωση ενός «νέου λαϊκού συμφώνου». Μιας πολιτικής πρότασης πλειοψηφικής που θα στηρίζεται στη λογική ξεπεράσματος το συστήματος.

Ριζικές αλλαγές στο κόμμα
Στη μάχη για την πολιτική αυτή το συνέδριο του ΓΚΚ έκρινε αναγκαίες τις βαθιές αλλαγές στο ίδιο το κόμμα. Αλλαγές, όμως, που δεν αλλοιώνουν τον κομμουνιστικό του χαρακτήρα. Η θέση αυτή δεν ικανοποιεί τους «Ενωτικούς Κομμουνιστές» που αποχώρησαν πρόσφατα από το κόμμα και οι οποίοι ζητούν να ξεπεραστεί η μορφή του κόμματος. Από την άλλη, οι “ορθόδοξοι”, όπως τους αναφέρει ο Τύπος, θεωρούν ότι το βήμα αυτό γίνεται με τη δημιουργία του «Μετώπου της Αριστεράς» και τη διάχυσή του ΓΚΚ σε αυτό. Στις ενστάσεις και τους φόβους αυτούς απάντησε ο νέος γραμματέας Πιερ Λωράν που εκλέχθηκε με το 80% των ψήφων των συνέδρων, μιλώντας στους συνέδρους είπε ότι: «το κόμμα μας έχει μακρόχρονη ιστορία, με τη δράση του έχει αφήσει βαθιά τα ίχνη του στη γαλλική κοινωνία (...). Το πρόβλημα δεν είναι το να παραμείνουμε στην κληρονομιά, αλλά να απαντήσουμε στις μεγάλες προκλήσεις του σήμερα. Για να ανταποκριθούμε πρέπει να αλλάξουμε, να βρούμε νέους τρόπους ώστε να ανανεώσουμε τους δεσμούς μας με τα λαϊκά στρώματα. Αυτό δεν σημαίνει διάλυση μας στο Μέτωπο. Το Μέτωπο, όμως, θα πρέπει να αναδειχθεί μια σημαντική δύναμη και να προβάλει θέσεις ρήξης με το φιλελευθερισμό (...) Ένα Μέτωπο ανοιχτό και πέρα από τις δυνάμεις του αρκεί να το θελήσουν και αυτές (το ΝΑΚ και άλλες οργανώσεις).
Πιέρ Λωράν ο νέος γραμματέας
Η εκλογή του Πιερ Λωράν σχολιάστηκε από τον Τύπο ομοιόμορφα, αυτή η ομοιομορφία έφθασε και στη χώρα μας: «Ο Πιερ Λωράν είναι γιος έμπιστου συνεργάτη του Ζορζ Μαρσέ και οργανωτικού γραμματέα του ΚΚ». Ο νέος γραμματέας θεωρείται «πιστός στο κόμμα, καθαρόαιμος εκφραστής του κομματικού μηχανισμού». 
Ο νέος γραμματείας είπε πώς υπάρχουν πολλοί τρόποι απάντησης «εμείς», τόνισε, «θα επιμείνουμε να είμαστε ανοιχτοί, να αναζητούμε λύσεις μαζί με τις άλλες δυνάμεις και τα κινήματα διότι αυτή είναι η πρόκληση σήμερα». Ο Πιερ Λωράν είναι οικονομολόγος, εργάστηκε στην «Ουμανιτέ». Το 2000 ανέλαβε αρχισυντάκτης της εφημερίδας. Θεωρείται ένας από τους πρωταγωνιστές στο άνοιγμα της εφημερίδας το 2005 στη διάρκεια της καμπάνιας του «όχι» στο δημοψήφισμα για την ευρωπαϊκή συνταγματική συνθήκη. Το 2007 μετά το ολέθριοι εκλογικό αποτέλεσμα του ΓΚΚ και την κρίση στο κόμμα ανέλαβε πρωτοβουλίες για την ενότητα του κόμματος και την πραγματοποίηση του 34ου συνεδρίου το 2008. Στο συνέδριο αυτό αποφασίστηκαν οι αλλαγές οι οποίες θα ολοκληρωθούν το 2011 στο (τρίτο) 36ο Συνέδριο.

ΠΗΓΗ: www.epohi.gr-Μ.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: