Παρασκευή 9 Ιουλίου 2010

Συμμετοχή του ΠΑΜΕ στη Διεθνή Συνδιάσκεψη της ΠΣΟ στο Στρασβούργο

Αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ συμμετείχε στην Διεθνή Συνδιάσκεψη που οργάνωσε η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (ΠΣΟ) στο Στρασβούργο με θέμα: " Η ΠΣΟ στο κατώφλι του 21ου αιώνα".
Παραθέτουμε ολόκληρη την Ομιλία του εκπροσώπου του ΠΑΜΕ.



Η ανασύνταξη του κινήματος θα περάσει μέσα από μεγάλες και σκληρές αναμετρήσεις με την εργοδοσία και τα κόμματά της, με τον εργοδοτικό συνδικαλισμό και τις διάφορες οπορτουνιστικές ομάδες που προσαρμόζονται και αναπροσαρμόζονται διαρκώς, αλλάζουν χρώματα και συνθήματα χωρίς να αλλάζουν την ουσία των θέσεών τους. Η ανασύνταξη δε θα είναι μια ευθύγραμμη πορεία. Θα έχουμε και εξάρσεις και αναδιπλώσεις, ταλαντεύσεις και πετάγματα, θα είναι μια πορεία σίγουρα ανοδική αλλά μέσα από ζιγκ-ζαγκ. Πρέπει να οπλίσουμε τις δυνάμεις μας με αντοχή, υπομονή, σταθερότητα, ταξική αδιαλλαξία και ανυποχώρητη θέληση και με αυτοπεποίθηση ότι ανοίγουμε δρόμο με προοπτική.
Απαιτείται στέρεα και ξεκάθαρη αντίληψη στο βασικό:

  • Τι κίνημα χρειάζεται και ταυτόχρονα κατάκτηση της ικανότητας και της τέχνης να στερεώνουμε κάθε βήμα που κάνουμε, να εξουδετερώνουμε εμπόδια, να ανοίγουμε νέους δρόμους στη συσπείρωση δυνάμεων.
Απ’ τη σκοπιά αυτή χρειάζεται:

  • Κίνημα ταξικά οργανωμένο και προσανατολισμένο, δηλαδή κίνημα απέναντι στην καπιταλιστική εργοδοσία, τους νόμους και το κράτος της.

  • Κίνημα μαζικό, οργανωμένο σε βάθος και με βάση τον τόπο δουλειάς και το κλάδο.

  • Κίνημα απαλλαγμένο απ’ τους εγκάθετους της εργοδοσίας και των αστικών κυβερνήσεων.

  • Κίνημα που στηρίζεται και αναπτύσσει την κοινωνική συμμαχία.

  • Κίνημα που δεν παλεύει μόνο για επιμέρους βελτιώσεις αλλά για το σύνολο των αναγκών της εργατικής οικογένειας για την ανατροπή και κατάργηση των εκμεταλλευτικών σχέσεων.

  • Κίνημα διεθνιστικό, που παλεύει για έναν ενιαίο σκοπό σε κάθε ξεχωριστή χώρα.
Έχει αξία να υπάρχει σαφής αντίληψη γιατί ένα τέτοιο κίνημα δεν αναπτύσσεται σε ένα έδαφος έφορο, χωρίς εμπόδια. Παρεμβαίνουν πλήθος δυνάμεων και παραγόντων που δε θέλουν ή δεν πιστεύουν σε ένα τέτοιο κίνημα.
Αγαπητοί σύντροφοι,
Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα έχει ως βασική δύναμη την οργάνωση της τάξης, την αλληλεγγύη μεταξύ των εργαζομένων, το διεθνισμό, και τη διεθνιστική αλληλεγγύη και βέβαια τον ιδεολογικό οδηγό στη δράση, τη δυνατότητα που του δίνουν οι Μαρξιστικές ιδέες για να αρθρώσει έναν ολοκληρωμένο πολιτικό λόγο και να στοιχειοθετήσει την πολιτική αντιπρόταση στην καπιταλιστική βαρβαρότητα.
Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα δεν κινείται στη λογική που κινείται ο εργοδοτικός συνδικαλισμός. Δεν έχεί ούτε τη δυνατότητα για να εξαγοράσει συνειδήσεις, ούτε θα διαθέσει ποτέ χρήματα να εξαγοράσει συνδικαλιστές, ούτε φυσικά κινείται με τη λογική της τρομοκρατίας, του αυταρχισμού ή των εκβιασμών σε συνεργασία με τα αφεντικά απέναντι στους εργαζόμενους.
Οι εξελίξεις στην Ευρώπη κάνουν πιο επιτακτική την ανάγκη του συντονισμού των αγωνιστικών συνδικάτων και των εργαζομένων.
Σήμερα περισσότερο από χθες χρειαζόμαστε διεθνισμό και εργατική αλληλεγγύη, αγωνιστικό συνδικαλιστικό συντονισμό, κοινούς ταξικούς αγώνες με κοινούς στόχους σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης, σε όλη της Ευρώπη.
Η ΠΣΟ κάνει προσπάθειες σ’ αυτή την κατεύθυνση αλλά είμαστε ακόμα πίσω. Χρειάζεται μεγαλύτερη ένταση και ίσως και αυτή η συνάντηση εδώ στο Στρασβούργο θα πρέπει να παίξει ένα ρόλο σ’ αυτή την κατεύθυνση. Στις 29 του Ιούνη, στη Γενική απεργία στην Ελλάδα, το ΠΑΜΕ απεύθυνε σε μια συγκέντρωση χιλιάδων εργαζομένων έκκληση για διεθνή συντονισμό, κάτι που βρήκε τεράστια ανταπόκριση και παράλληλα το κείμενο της έκκλησης μοιράστηκε σε πανελλαδική συνάντηση συνδικαλιστικών στελεχών ώστε το μήνυμα αυτό να προχωρήσει ακόμα παρακάτω στα πρωτοβάθμια σωματεία και στους εργαζόμενους.
Αγαπητοί σύντροφοι,
Στις συνθήκες αυτές της γενικευμένης επίθεσης του καπιταλισμού ο ρόλος της ΠΣΟ αποκτά ιδιαίτερα χαρακτηριστικά γιατί αποτελεί έναν φάρο για τα αγωνιζόμενα κομμάτια εργαζομένων ειδικότερα για τη νέα γενιά, γιατί συντονίζει την πάλη σε παγκόσμιο επίπεδο, γιατί αποκαλύπτει το ρόλο του εργοδοτικού συνδικαλισμού της ITUC, γιατί παλεύει με θάρρος και αποφασιστικότητα για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.
Το ΠΑΜΕ ως κομμάτι αυτής της παγκόσμιας οργάνωσης θα βοηθήσει απ’ την πλευρά του να παίξει η ΠΣΟ αυτό το ρόλο, να πάρει το κίνημα αυτά τα χαρακτηριστικά και δηλώνουμε επίσης ότι θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για την επιτυχία του 16ου συνεδρίου της ΠΣΟ που θα γίνει τον Απρίλη του 2011 στην Αθήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: