Εκρηκτική κατάσταση έχει προκαλέσει στο Ιράκ η συνεχόμενη έλλειψη βασικών υπηρεσιών και κυρίως οι πολύωρες διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος και η ανεπάρκεια καθαρού νερού, σε συνθήκες που η υψηλή υγρασία σε συνδυασμό με τις θερινές θερμοκρασίες που φτάνουν στους 50 βαθμούς Κελσίου κάνουν τη ζωή των λαϊκών στρωμάτων κόλαση, χωρίς ανεμιστήρες, κλιματισμό και ψυγεία. Η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στις περισσότερες περιοχές δεν ξεπερνά τις 6 ώρες το 24ωρο, ενώ σε αρκετές περιοχές, ακόμη και σε τμήματα της Βασόρας, το πετρελαϊκό κέντρο του νότιου Ιράκ, διαρκεί μόλις μια ώρα. Με αποτέλεσμα τα νοικοκυριά να αναγκάζονται να δαπανούν τουλάχιστον 50 δολάρια το μήνα για τη λειτουργία γεννητριών.
Οργισμένα πλήθη διαδηλωτών άρχισαν να κατεβαίνουν στους δρόμους και οι διαδηλώσεις απλώνονται από μέρα σε μέρα σε διάφορες πόλεις της χώρας, απαιτώντας από την κυβέρνηση να πάρει άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Η πρώτη διαδήλωση πραγματοποιήθηκε στις 19 Ιουνίου στη Βασόρα, κατά την οποία σκοτώθηκαν δύο και τραυματίστηκαν άλλοι δύο διαδηλωτές, όταν η αστυνομία άνοιξε πυρ για να διαλύσει το οργισμένο πλήθος.
Στις 20 Ιουνίου έγινε διαδήλωση στην πόλη Νασιρίγια, κατά την οποία η αστυνομία έκανε αρκετές συλλήψεις για να εκφοβίσει τον κόσμο και να προλάβει τα χειρότερα, προκαλώντας όμως το αντίθετο αποτέλεσμα, αφού την επόμενη μέρα πραγματοποιήθηκε μια πολύ μεγαλύτερη διαδήλωση στην πόλη. Οι διαδηλωτές κρατώντας, μεταξύ άλλων, καρέκλες που συμβόλιζαν τη διαμάχη ανάμεσα στις ηγεσίες των κοινοβουλευτικών κομμάτων για τους υπουργικούς θώκους, λάμπες κηροζίνης και ομοιώματα γεννητριών που αναγκάζονται να χρησιμοποιούν για να καλύψουν μέρος των αναγκών τους σε ρεύμα, απαίτησαν την παραίτηση του αρμόδιου υπουργού και τη λήψη άμεσων μέτρων. Στην προσπάθειά τους να εισβάλλουν στο τοπικό κυβερνητικό συγκρότημα συγκρούστηκαν με την αστυνομία χρησιμοποιώντας ξύλινα ρόπαλα και εκτοξεύοντας πέτρες. Από τη σύγκρουση τραυματίστηκαν 26 αστυνομικοί, μεταξύ των οποίων ένας συνταγματάρχης, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση.
Στις 22 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε διαδήλωση στην πόλη Ραμάντι της επαρχίας Ανμπάρ, ενώ έχουν προγραμματιστεί τουλάχιστον δύο ακόμη διαδηλώσεις μέχρι το τέλος της βδομάδας για τη Βαγδάτη και την Κουτ.
Η έκρηξη της λαϊκής οργής ανάγκασε τον υπουργό Ηλεκτρικής Ενέργειας να υποβάλλει την παραίτησή του, υποστηρίζοντας ότι το υπουργείο του αγωνιζόταν να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με ανεπαρκή κονδύλια και αποδίδοντας ευθύνες στο υπουργείο Πετρελαίου που δεν παρέχει το αναγκαίο πετρέλαιο για τη λειτουργία των εργοστασίων και στο Ιράν που δεν παρέχει τη συμφωνηθείσα ανάμεσα στις δύο χώρες ποσότητα ρεύματος. Η παραίτησή του δεν έχει γίνει μέχρις στιγμής αποδεκτή από τον ιρακινό πρωθυπουργό Νούρι αλ – Μαλίκι, ο οποίος, σε μια προσπάθεια να σπείρει την απογοήτευση και να βάλει πάγο στους διαδηλωτές, προειδοποίησε ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο χρόνια για να ολοκληρωθούν τα δύο εργοστάσια που κατασκευάζουν η Siemens και η General Electric και να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των εκτεταμένων και πολύωρων διακοπών ηλεκτρικού ρεύματος.
Όμως, όπως φαίνεται, η υπομονή και η ανοχή του ιρακινού λαού έχoυν εξαντληθεί, ύστερα από 7 χρόνια κατοχής, αναρίθμητες υποσχέσεις για βελτίωση των βασικών υπηρεσιών, την κατασπατάληση δις δολαρίων για την υποτιθέμενη ανοικοδόμηση των υποδομών της χώρας, το όργιο διαφθοράς και το πολιτικό σκυλοφάγωμα για τη νομή της εξουσίας.
Η δήλωση ενός διαδηλωτή στη Νασιρίγια, δημόσιου υπάλληλου, στο «Ασοσιέτεντ Πρες» (21/6/09) είναι χαρακτηριστική: «Εμείς θα συνεχίσουμε τις διαδηλώσεις μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας. Καλούμε όλες τις επαρχίες του Ιράκ να κάνουν διαδηλώσεις σ’ αυτή την εξέγερση του ηλεκτρικού ρεύματος».
ΠΗΓΗ: http://eksegersi.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου