Τρίτη 11 Μαΐου 2010

ΣΥΣΚΕΨΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ.Ατυπο συντονιστικό για να προχωρήσει η επίθεση-Ομοφωνία στα αντιλαϊκά μέτρα και μέτρα εξωραϊσμού και θωράκισης του αστικού πολιτικού συστήματος

Χαρακτήρα άτυπου «συντονιστικού οργάνου», προκειμένου να προχωρήσουν τα βάρβαρα μέτρα και τα πακέτα που έρχονται σε βάρος του λαού, προσέλαβε η σύσκεψη υπό τον Καρ. Παπούλια, με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού και των προέδρων της ΝΔ και του ΛΑ.Ο.Σ., δηλαδή των κομμάτων που προωθούν και στηρίζουν τις αντιλαϊκές ανατροπές.
Βασικό θέμα της συζήτησης αποτέλεσε η θωράκιση του αστικού πολιτικού συστήματος και η προώθηση αλλαγών, οι οποίες, στο όνομα δήθεν της «εξυγίανσης», θα επιφέρουν νέο χτύπημα σε βασικά λαϊκά δικαιώματα και ελευθερίες.

Μιλώντας στη σύσκεψη, ο Καρ. Παπούλιας ζήτησε, αφενός τη συστράτευση όλων για να υλοποιηθούν τα αντιλαϊκά μέτρα που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο με την τρόικα (ΔΝΤ - ΕΕ - ΕΚΤ) και από την άλλη, υπέδειξε μια σειρά πρωτοβουλίες μέσω των οποίων το πολιτικό σύστημα θα επιχειρήσει να δημιουργήσει την ψευδαίσθηση της αυτοκάθαρσης και να ανταποκριθεί στην ανεμπόδιστη προώθηση των διαρθρωτικών ανατροπών, σε μια περίοδο που συστατικά του στοιχεία αμφισβητούνται έντονα από το λαϊκό κίνημα.

Καθόλου τυχαία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δε δίστασε να στοχοποιήσει τις απεργιακές κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις. Με αφορμή την προβοκάτσια στη «Μαρφίν» και τον τραγικό χαμό 3 εργαζομένων, ο Κ. Παπούλιας είπε χαρακτηριστικά:

«Οι διαδηλώσεις δεν μπορεί να χρησιμοποιούνται για την τέλεση παράνομων πράξεων. Η ελευθερία της διαμαρτυρίας καθενός σταματά εκεί που αρχίζει το δικαίωμα της ζωής, της ελευθερίας και της εργασίας του άλλου. Πρέπει να βάλουμε ένα τέλος τώρα». Βάζοντας στο ίδιο τσουβάλι την προβοκάτσια με τη μαζική λαϊκή πάλη, ο Κ. Παπούλιας έσπευσε να συνδράμει τη συκοφάντηση του εργατικού λαϊκού κινήματος και τη δίκαιη αντίδραση στα βάρβαρα μέτρα.

Χιλιοειπωμένες προτάσεις

Προκειμένου να εκτονωθεί και να ενσωματωθεί η λαϊκή αγανάκτηση, ο Κ. Παπούλιας πρότεινε μέτρα που αφήνουν ανέγγιχτο τον πυρήνα και τις αιτίες της καπιταλιστικής κρίσης. Ζήτησε τη μετατροπή της φοροδιαφυγής σε ιδιώνυμο αδίκημα, την κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας και την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

Μίλησε ακόμα για τη «διαφάνεια» στα οικονομικά των κομμάτων και την υπαγωγή τους στους κανόνες του δημόσιου λογιστικού, την αλλαγή του «πόθεν έσχες» των βουλευτών και του εκλογικού νόμου, «προς την κατεύθυνση της εξαφάνισης του μαύρου πολιτικού χρήματος». Επίσης, ζήτησε την «αυστηροποίηση» των διατάξεων του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα.
Επί της ουσίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε το σύνολο των προτάσεων που έχει ήδη καταθέσει η κυβέρνηση, επιδιώκοντας να κρύψει κάτω από κορόνες περί διαφάνειας τη βαθιά αντιδραστική πολιτική της. Πολλές από αυτές τις προτάσεις, όπως η αλλαγή του εκλογικού νόμου και η συζήτηση για τα οικονομικά των κομμάτων, έρχονται να δημιουργήσουν επιπλέον εμπόδια στα κόμματα που αντιπαλεύουν την κυρίαρχη πολιτική και με τη θηλιά της κρατικής χρηματοδότησης να ελέγξουν το πρόγραμμα και τη δράση τους.

Μετά τη σύσκεψη, ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου εμφανίστηκε δικαιωμένος για τις αποφάσεις των ηγετών της ευρωζώνης γύρω από τον «ευρωμηχανισμό στήριξης», επισημαίνοντας ότι θα χρησιμοποιήσει τη βοήθεια των συμμάχων για να περάσει τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα.

«Αυτός ο μηχανισμός μάς δίνει πια το χρόνο να κάνουμε σοβαρές και μεγάλες αλλαγές», τόνισε, σημειώνοντας ότι αυτό ήταν και το αντικείμενο της χτεσινής σύσκεψης. Ζήτησε συναίνεση από «πολίτες και όλα τα κόμματα», προκειμένου «να κάνουμε τις μεγάλες αλλαγές».
Συγχρονισμένοι απόλυτα

Ενθερμος υποστηρικτής της εθνικής συνεννόησης και ομοψυχίας για να προχωρήσουν τα αντιλαϊκά μέτρα, εμφανίστηκε ο Α. Σαμαράς, ο οποίος κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις. Οπως ανέφερε, πρότεινε να αναληφθούν πρωτοβουλίες «που ανοίγουν το δρόμο για τολμηρές τομές με τη μέγιστη δυνατή συμφωνία του πολιτικού κόσμου στο σύστημα διακυβέρνησης και στην οικονομία», με ξεκάθαρο μέτωπο όμως απέναντι στους λαϊκούς αγώνες που αμφισβητούν την κυρίαρχη πολιτική.

Θεωρώντας δεδομένα τα αντιλαϊκά μέτρα που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο με την τρόικα, ζήτησε επιπλέον μέτρα τόνωσης της οικονομίας και αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας, άμεση ρύθμιση «του επενδυτικού περιβάλλοντος» με την ψήφιση νέου «αναπτυξιακού νόμου», ενώ για να θολώσει τα νερά έκανε λόγο για τη διάθεση ποσού 500 εκατ. ευρώ στους χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους και ανέργους.

Πλειοδότησε υπέρ της άμεσης δρομολόγησης των αντιδραστικών αλλαγών στο πολιτικό σύστημα, προτείνοντας να προχωρήσει με δικομματική συνεννόηση η αναθεώρηση του Συντάγματος με την κήρυξη της επόμενης Βουλής ως αναθεωρητικής, έλεγχο των οικονομικών των κομμάτων, μείωση του αριθμού των βουλευτών στους 200, κ.ά. Επίσης, πρότεινε την άμεση απόσυρση του «Καλλικράτη» και του νόμου για το μεταναστευτικό, αλλά, όπως είπε, ο πρωθυπουργός δεν το δέχτηκε.

«Υπήρξε οικουμενική συνεννόηση», είπε ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γ. Καρατζαφέρης, σχολιάζοντας το περιεχόμενο της σύσκεψης. Αργότερα το απόγευμα, επανήλθε, λέγοντας ότι «έλειψε η αριστερά η οποία αναζητά ανατρεπτικές συνθήκες που εξυπηρετούν τους σχεδιασμούς της»

Πηγή:www.rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: