Συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα το χάος στης αερομεταφορές στην Ευρώπη εξαιτίας του νέφους ηφαιστειακής στάχτης από την έκρηξη του ηφαιστείου Εϊγιαφιατλαγιουκούλ, στη νότια Ισλανδία. Εκατοντάδες χιλιάδες επιβάτες επηρεάζονται από τα προβλήματα στις πτήσεις πολλών αεροδρομίων στην Ευρώπη, τα οποία αναμένεται να συνεχιστούν και κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ενώ αξιωματούχοι εκτιμούν ότι θα επηρεαστούν και πτήσεις από τη Β.Αμερική και την Ασία. Κλειστός ο Βρετανικός εναέριος χώρος έως το Σάββατο το πρωί.
Ειδικοί προειδοποιούν ότι αν συνεχιστεί η δραστηριότητα του ηφαιστείου τότε τα προβλήματα στις αερομεταφορές μπορεί να διαρκέσουν έως και 6 μήνες προκαλώντας σημαντικές οικονομικές ζημιές στους ευρωπαϊκούς αερομεταφορείς.
Σημειώνεται ότι οι εξελίξεις αυτές έρχονται τη στιγμή που σύμφωνα με την ΙΑΤΑ οι αεροπορικές εταιρείες μόλις είχαν αρχίσει να εξέρχονται από την οικονομική κρίση.
Ο λόγος που ακυρώνονται οι πτήσεις είναι ο κίνδυνος να εισέλθει η ηφαιστειακή στάχτη, η οποία περιέχει μικροσωματίδια γυαλιού και κονιορτοποιημένης πέτρας που μπορούν να βλάψουν τους κινητήρες των αεροσκαφών με ολέθρια αποτελέσματα.
Σύμφωνα με την Eurocontrol, τα προβλήματα θα συνεχιστούν για τουλάχιστον ακόμη ένα 24ωρο, ενώ δήλωσε πως για σήμερα αναμένει 11 χιλιάδες πτήσεις στον Ευρωπαϊκό εναέριο χώρο όταν σε φυσιολογικές συνθήκες οι αντίστοιχες πτήσεις ανέρχονται στις 28 χιλιάδες.
Οι αλλαγές επηρέασαν και τις πτήσεις μεταξύ Ελλάδας και Βρετανίας, καθώς από το "Ελευθέριος Βενιζέλος" ματαιώθηκαν οι πτήσεις προς Χίθροου και Γκάτγουικ. Κλειστό είναι και το αεροδρόμιο του Όσλο στη Νορβηγία, ενώ οι αρχές των υπόλοιπων χωρών της περιοχής έχουν ανακοινώσει ανάλογα μέτρα.
Εκπρόσωπος του αεροδρομίου του Χίθροου, του μεγαλύτερου αεροδρομίου της Ευρώπης, δήλωσε ότι 180.000 χιλιάδες επιβάτες δεν κατάφεραν να φτάσουν στους προορισμό τους, ενώ άλλοι 120.000 εγκλωβίστηκαν στα βρετανικά αεροδρόμια του Γκάτγουικ, του Στάνστεντ και της Γλασκόβης.
Οι υγειονομικές αρχές της χώρας ανακοίνωσαν ότι βρίσκονται σε επαγρύπνηση για πιθανές επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών από τη στάχτη. Στην ατμόσφαιρα έχουν καταγραφεί υψηλά επίπεδα μεθανίου και διοξειδίου του άνθρακα, χωρίς όμως να εμπνέουν ανησυχία.
Εκτός από τα προβλήματα που έχουν προκληθεί από χθες στις πτήσεις στα αεροδρόμια του Βερολίνου, του Αμβούργου, του Αννόβερου και της Βρέμης, σήμερα ανακοινώθηκε ότι έκλεισαν και τα αεροδρόμια του Ντίσελντορφ και της Φρανκφούρτης, ενώ στο Λονδίνο αποφασίστηκε να παραταθεί μέχρι και το πρωί του Σαββάτου η καθήλωση των αεροσκαφών.
Το νέφος της ηφαιστειακής τέφρας από την Ισλανδία πλησιάζει ήδη τη Μόσχα, ανακοίνωσε η ρωσική μετεωρολογική υπηρεσία, αλλά ο ρωσικός εναέριος χώρος παραμένει προς το παρόν ανοιχτός. Όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Itar-Tass, έχουν μεν ακυρωθεί πολλές πτήσεις που είχαν προγραμματιστεί προς ευρωπαϊκές χώρες ο εναέριος χώρος των οποίων έχει κλείσει, τα ρωσικά αεροδρόμια ωστόσο λειτουργούν κανονικά, πλην του αεροδρομίου του Καλίνιγκραντ.
Παράλληλα, οι αρχές της Τσεχίας ανακοίνωσαν ότι ο εναέριος χώρος στα βορειοδυτικά της χώρας έκλεισε στις 08:00 GMT (11:00 ώρα Ελλάδας), ενώ στις 10:00 GMT (13:00 ώρα Ελλάδας) αναμένεται να κλείσει το αεροδρόμιο της Πράγας και μέχρι τις 11:00 GMT (14:00 ώρα Ελλάδας) θα έχει κλείσει εξ ολοκλήρου ο τσεχικός εναέριος χώρος.
Η εναέρια κυκλοφορία στη βόρεια Ευρώπη έχει παραλύσει από χθες εξαιτίας του νέφους ηφαιστειακής στάχτης, καθώς -εκτός από τη Γερμανία - προβλήματα αντιμετωπίζουν η Ιρλανδία, η Βρετανία, η Δανία, η Σουηδία, η Ολλανδία, το Βέλγιο, η Γαλλία και η Πολωνία.
Στην Αυστρία, σύμφωνα με τις αρμόδιες αρχές, θα αρχίσει από το απόγευμα να κλείνει σταδιακά ο εναέριος χώρος.
Οι αρχές της Δανίας ανακοίνωσαν ότι ο εναέριος χώρος θα παραμείνει κλειστός τουλάχιστον μέχρι τις 02.00 τοπική ώρα (00:00 GMT) του Σαββάτου, ενώ έκλεισε ο εναέριος χώρος και της Λιθουανίας, όπως ανακοίνωσαν οι αρμόδιοι φορείς.
Στη Γαλλία, έχουν κλείσει συνολικά 25 αεροδρόμια, μεταξύ των οποίων το Σαρλ Ντε Γκολ και το Ορλί, ενώ οι αρχές του αεροδρομίου έχουν προαναγγείλει ότι μετά τις 12:00 GMT (15:00 ώρα Ελλάδας) η κυκλοφορία θα αρχίσει σταδιακά να αποκαθίσταται.
Κλειστός παραμένει στο μεγαλύτερο μέρος του και ο εναέριος χώρος της Πολωνίας, όπου λειτουργούν μόνο τα αεροδρόμια της Κρακοβίας και του Ζεσόφ. Σημειώνεται ότι το Σάββατο και την Κυριακή, η Πολωνία αναμένει να υποδεχθεί περίπου 70 αρχηγούς κρατών -μεταξύ των οποίων ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο ρώσος ομόλογός του Ντμίντρι Μεντβέντεφ- για την κηδεία του εκλιπόντος πολωνού προέδρου Λεχ Κατσίνσκι.
Ως σοβαρό ενδεχόμενο χαρακτήρισε την πιθανότητα αναβολής της κηδείας του προεδρικού ζεύγους, αξιωματούχος της Προεδρικής Καγκελαρίας της Πολωνίας.
Η Σουηδία, πάντως, ανακοίνωσε, το πρωί, ότι σταδιακά ανοίγει ο εναέριος χώρος τους.
Στη Ρουμανία είκοσι τέσσερις πτήσεις ακυρώθηκαν, σήμερα, για προορισμούς χωρών της βόρειας και δυτικής Ευρώπης. Συγκεκριμένα οι αρμόδιες αρχές των διεθνών αερολιμένων Οτοπένι και Μπανεάσα ανακοίνωσαν, σήμερα, το πρωί, πως ακυρώνουν την εκτέλεση, συνολικά, 24 πτήσεων (22 πτήσεις ακυρώθηκαν στο αεροδρόμιο του Οτοπένι και δύο στο αεροδρόμιο της Μπανεάσα).
Εκπρόσωπος της Eurocontrol, της ευρωπαϊκής υπηρεσίας για την ασφάλεια των πτήσεων, εκτίμησε ότι τα προβλήματα μπορεί να διαρκέσουν δύο ημέρες, κάτι που εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες.
Το ηφαίστειο Εϊγιαφιατλαγιουκούλ εξερράγη για δεύτερη φορά μέσα σ΄ένα μήνα (η πρώτη έκρηξη σημειώθηκε στις 20 Μαρτίου) και η στάχτη από αυτό έφτασε στην ατμόσφαιρα σε ύψος 11 χιλιομέτρων. Η τελευταία φορά που το συγκεκριμένο ηφαίστειο εξερράγη ήταν το 1821 και η δραστηριότητά του διήρκεσε για δύο χρόνια.
Το 1982 ένα αεροπλάνο Τζάμπο των βρετανικών αερογραμμών έχασε όλους του τους κινητήρες όταν πέρασε μέσα από ηφαιστειακό νέφος στην Ινδονησία με αποτέλεσμα να πετά σαν ανεμόπτερο για περίπου 170 χιλιόμετρα πριν καταφέρει και πάλι να ενεργοποιήσει τους κινητήρες του.
ΠΗΓΗ: www.enet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου