Τετάρτη 28 Απριλίου 2010

Τα Μάρμαρα ξαναπαίζουν στις βρετανικές κάλπες

Αγωνίζονται με όλα τους τα όπλα, τις τελευταίες μέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές της 6ης Μαΐου στη Βρετανία, οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί. Οσο και να μας ξαφνιάζει, ένα από τα όπλα τους είναι και η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα. Θα θυμάστε πως οι Εργατικοί, πριν από την άνοδο του Τόνι Μπλερ, είχαν ταχθεί υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών στην Ελλάδα, άλλο αν στη συνέχεια την αρνήθηκε κατηγορηματικά το Βρετανικό Μουσείο.
Ο Νικ Κλεγκ, όταν ήταν ευρωβουλευτής (1999-2004), είχε στηρίξει την καμπάνια «Παρθενών 2004» και την έκθεση «Εξόριστα Μάρμαρα»
Τώρα, υπέρμαχος της επιστροφής των Παρθενώνιων Γλυπτών δήλωσε ανοιχτά, όπως αναφέρεται στην εφημερίδα «Sunday Express» (25 Απριλίου 2010), ο ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, Νικ Κλεγκ. Ο φρέσκος λόγος του επικράτησε, τουλάχιστον δημοσκοπικά, στο πρώτο ντιμπέιτ έναντι των δύο ισχυρών αντιπάλων του, του Εργατικού πρωθυπουργού Γκόρντον Μπράουν και του ηγέτη των Συντηρητικών Ντέιβιντ Κάμερον.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο 43χρονος αρχηγός των Φιλελευθέρων τάσσεται υπέρ της ελληνικής διεκδίκησης. Πριν από οκτώ χρόνια είχε πάρει θέση υπέρ του ελληνικού αιτήματος στο Ευρωκοινοβούλιο και είχε πει στον Βρετανό βουλευτή των Τόρις, Ρότζερ Χέλμερ: «Εχετε χάσει τα μυαλά σας» ή αγγλιστί «Εχετε χάσει τα μάρμαρά σας», όταν εκείνος είχε αναρωτηθεί «Πώς είναι δυνατόν τα ευρωπαϊκά χρήματα να πηγαίνουν σε αμφιλεγόμενες εκστρατείες», όπως για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα. Επρόκειτο για μια εκστρατεία που είχε γίνει τον Μάιο του 2002, με επικεφαλής τον ευρωβουλευτή των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, Ρίτσαρντ Αλαν. Ο κ. Αλαν υποστήριζε τότε ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας ήταν μια καλή ευκαιρία για την επιστροφή των Γλυπτών στην Ελλάδα. Η καμπάνια του, που είχε τη στήριξη προσωπικοτήτων όπως ο Σον Κόνερι και η Βανέσα Ρέντγκρεϊβ, ξεκίνησε με τίτλο «Παρθενών 2004» και κατέληξε με την παρουσίαση των «Εξόριστων Μαρμάρων» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο Στρασβούργο. Μάλιστα, με πρωτοβουλία του αείμνηστου Δημήτρη Τσάτσου, είχε οργανωθεί έκθεση στο Ευρωκοινοβούλιο, στην οργανωτική επιτροπή της οποίας μετείχε ο Νικ Κλεγκ. Στη δε ημερίδα που έγινε στο πλαίσιο της έκθεσης, ο προεδρεύων Κλεγκ είχε απαντήσει στους ισχυρισμούς ότι ο λόρδος Ελγιν «τα έσωσε» με τη μεταφορά τους στη Μεγάλη Βρετανία: «Τώρα είναι η ώρα να επιστραφούν στον χώρο όπου ανήκουν. Γιατί πολύ απλά, είναι σαν να εκτίθεται το ρολόι του Μπιγκ Μπεν στο παρισινό Λούβρο».

Οσο και να μας κολακεύει η υποστήριξη του Νικ Κλεγκ στην παρούσα φάση, που η Ελλάδα λοιδορείται καθημερινά για τα χρέη της, δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι οι προεκλογικές υποσχέσεις ούτε στην Αγγλία έχουν καμία βαρύτητα. Μπορεί τώρα να χαϊδεύουν τα αυτιά πολλών, μηδέ εξαιρουμένων και των Ελλήνων και Κυπρίων εφοπλιστών και μεγαλοεπιχειρηματιών, δηλαδή της άρχουσας τάξης του Λονδίνου, αλλά δεν πρέπει να θεωρούμε δεδομένη τη στήριξή τους και μετά τις εκλογές.

Πολύ περισσότερο που κι εμείς έχουμε προς το παρόν υποστείλει τη σημαία της διεκδίκησης λόγω της συγκυρίας και για να μη μας πουν, όπως είπε πρόσφατα ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Π. Γερουλάνος, «τι τα θέλετε τα Γλυπτά, εσείς δεν έχετε χρήματα ούτε να τα συντηρήσετε...». Ετσι, ευελπιστούμε να αρχίσει τουλάχιστον μια συζήτηση με ευκαιρία τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 2012. *

ΠΗΓΗ: www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: