Πέμπτη 15 Απριλίου 2010

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΣΑΜΑΡΑ. Δεδομένη η συναίνεση στα αντιλαϊκά μέτρα. .Ανεξάρτητα από τις επιμέρους διαφοροποιήσεις στην προπαγάνδα τους, κυβέρνηση και ΝΔ συγκροτούν ενιαίο μέτωπο σε βάρος του λαού

Eurokinissi
Να διαφυλάξει και να ενισχύσει το κλίμα συναίνεσης και εθνικής ομοψυχίας προκειμένου να περάσουν και να διευρυνθούν τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα επιχειρεί με κάθε τρόπο η ηγεσία της ΝΔ, καλώντας ταυτόχρονα την κυβέρνηση να επιταχύνει την προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών.
Στο όνομα ότι η χώρα βρίσκεται μπροστά στη λήψη κρίσιμων αποφάσεων για την οικονομία, η ηγεσία της ΝΔ συνεχίζει δημαγωγικά στη γραμμή της «αυτολογοκρισίας απέναντι στην κυβέρνηση», στηρίζει τα αντιλαϊκά νομοσχέδια που φέρνει η κυβέρνηση, ενώ πιέζει για την ταχεία υλοποίηση επιπρόσθετων φιλομονοπωλιακών μέτρων.
Στη γραμμή αυτή κινήθηκε ο Αντ. Σαμαράς στις δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντηση που είχε χτες με τον πρωθυπουργό, με θέμα τις συνολικότερες εξελίξεις στο μέτωπο της οικονομίας και του κρατικού δανεισμού. Αν και επανέλαβε τη γνωστή θέση του ότι «μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα μόνοι μας», δε θέλησε να επαναλάβει δημόσια την άρνησή του για προσφυγή στο ΔΝΤ.
«Ενημερώθηκα, ενημέρωσα και συζητήσαμε σε βάθος τις κρίσιμες πτυχές αυτής της μεγάλης οικονομικής κρίσης. Εγώ εξακολουθώ να θεωρώ ότι, με το κατάλληλο μείγμα οικονομικής πολιτικής, μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα μόνοι μας», ήταν η λακωνική δήλωση που έκανε εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, απευθύνοντας ταυτόχρονα έκκληση για λιγότερες δηλώσεις γύρω από τα θέματα της οικονομίας.
Ο ένας κόβει, ο άλλος ράβει
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, σύμφωνα με πληροφορίες από τη Ρηγίλλης, ο Αντ. Σαμαράς επέμεινε στη θέση του ότι «μπορεί η χώρα, με κατάλληλο μείγμα πολιτικής, να περάσει μόνη της την κρίση, χωρίς να χρειαστεί να προσφύγει στο μηχανισμό στήριξης», επικαλούμενος μάλιστα ότι μια συνταγή ΔΝΤ «θα έχει βαρύτατες συνέπειες στα θέματα κοινωνικής συνοχής».
Η «εναλλακτική» λύση για να μην υπάρξει προσφυγή στο ΔΝΤ, είναι, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΝΔ, να πάρει έγκαιρα η κυβέρνηση τα μέτρα που θέλουν ΔΝΤ - ΕΕ και οι καπιταλιστικές «αγορές», μέρος των οποίων είναι αυτά που ήδη εφαρμόζονται ή έχουν δρομολογηθεί. Σ' αυτό το πνεύμα, επέμεινε να ληφθούν συγκεκριμένα «μέτρα τόνωσης της αγοράς», δηλαδή στήριξης των επιχειρήσεων.
Αποκαλυπτικός, πάντως, για τη στάση που θα κρατήσει η ΝΔ στην περίπτωση που η κυβέρνηση αποφασίσει την προσφυγή στο λεγόμενο μηχανισμό στήριξης ΕΕ - ΔΝΤ ήταν η δήλωση του Δ. Αβραμόπουλου, ο οποίος χαρακτήρισε μονόδρομο μια τέτοια προοπτική, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι το κόμμα του δε θα αντιταχθεί.
«Πιστεύω ότι είναι μονόδρομος, θα αναγκαστούμε κάποια στιγμή» (σ.σ. να προσφύγουμε στο μηχανισμό ΕΕ - ΔΝΤ), τόνισε μιλώντας χτες στον «Real fm», επισημαίνοντας ότι «τα δύσκολα είναι μπροστά μας». Γι' αυτό, ζήτησε να συνεχιστεί η γραμμή της συναίνεσης καλώντας την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της στο μέτωπο αυτό. «Νομίζω ότι ο δρόμος που χαράχτηκε εδώ και πάρα πολύ καιρό, και που θέλει όλες τις πολιτικές δυνάμεις να συνεννοούνται, να συνεργάζονται και να συναινούν, πρέπει να συνεχιστεί», τόνισε.
Συμπόρευση στην πράξη
Την ίδια ώρα, η ΝΔ στηρίζει κάθε μέτρο που ενισχύει τους επιχειρηματικούς ομίλους και την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου και πιέζει για τη λήψη επιπρόσθετων. Από τη σκοπιά αυτή, αντιμετωπίστηκε το νομοσχέδιο για την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, τις ρυθμίσεις του οποίου ο αρμόδιος τομεάρχης Γ. Βρούτσης χαρακτήρισε «μικροβελτιώσεις χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα», αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι το κόμμα του επιθυμεί πιο τολμηρές ρυθμίσεις στην κατεύθυνση της «απελευθέρωσης της αγοράς εργασίας», σύμφωνα δηλαδή με τη στρατηγική της Λισαβόνας.
Δεν είναι τυχαίο πως φτάνει στο σημείο να υποστηρίξει ότι το νομοσχέδιο «δημιουργεί νέα εμπόδια εισόδου στην εργασία για τους ανέργους, αποθαρρύνει τις προσλήψεις και επιβαρύνει τις επιχειρήσεις με επιπλέον γραφειοκρατικές υποχρεώσεις».

Πηγή:www.rizospastis.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: