Τρίτη 23 Μαρτίου 2010

UNEP: εκατομμύρια παιδιά πεθαίνουν από το μολυσμένο νερό

Οι άνθρωποι πετούν καθημερινά εκατομμύρια τόνους στερεών αποβλήτων στα ποτάμια και τους ωκεανούς, δηλητηριάζοντας τη θαλάσσια ζωή και σκορπώντας ασθένειες που σκοτώνουν εκατομμύρια παιδιά κάθε χρόνο.
«Η αλήθεια είναι ότι σήμερα περισσότεροι άνθρωποι πεθαίνουν από το μολυσμένο νερό, παρά τη βία και τους πολέμους» τονίζει η UNEP (United Nations Environment Program) σε έκθεσή της που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα, Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό.
Στην έκθεση επισημαίνεται ότι δυο εκατομμύρια τόνοι αποβλήτων μολύνουν καθημερινά πάνω από δυο δισεκατομμύρια τόνους νερού, με αποτέλεσμα κοράλλια και ψάρια να «πνίγονται στις τεράστιες νεκρές ζώνες που δημιουργούνται».
Σύμφωνα με την UNEP, η έλλειψη πρόσβασης σε πόσιμο νερό στοιχίζει τη ζωή σε1,8 εκατομμύρια παιδιά κάτω των πέντε ετών ετησίως. Εκτός από τις αναπτυγμένες, μεγάλο μέρος των αποβλήτων προέρχεται και από τις αναπτυσσόμενες οι οποίες πετούν το 90% των λυμάτων τους χωρίς να υποστεί επεξεργασία.
Κάθε χρόνο τουλάχιστον 2,2 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν από διάρροια, ενώ τεράστιο είναι το ποσοστό των ανθρώπων σε όλον τον κόσμο που καταφεύγει στο νοσοκομείο για ασθένειες που σχετίζονται με μολυσμένο νερό.
Σε αυτό το πλαίσιο οι συντάκτες της έκθεσης προτείνουν την καθιέρωση συστημάτων ανακύκλωσης νερού και συστημάτων διαχείρισης λυμάτων, το οικονομικό κόστος των οποίων ωστόσο είναι πολύ μεγάλο, κυριολεκτικά δυσβάσταχτο για τις αναπτυσσόμενες χώρες.
Εκτός αυτού τονίζουν τη σημασία της προστασίας των υδροβιότοπων, που λειτουργούν σαν «επεξεργαστές φυσικών αποβλήτων», και συνιστούν τη χρήση της ζωικής κοπριάς ως λίπασμα.
«Αν θέλουμε να επιβιώσουμε σε έναν πλανήτη με έξι δισεκατομμύρια ανθρώπους –οι οποίοι το 2050 θα έχουν φτάσει τα εννιά δισεκατομμύρια- πρέπει να σκεφτούμε πιο έξυπνα σε ό,τι αφορά τη διαχείριση αποβλήτων», τόνισε σε δηλώσεις του ο διευθυντής της UNEP, Achim Steiner.

ΠΗΓΗ: Για το Econews.gr Φ. Νικολάου

Δεν υπάρχουν σχόλια: