Τρίτη 9 Μαρτίου 2010

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ K.K.E : Εναέρια ρύπανση στη Λάρισα και στην ευρύτερη περιοχή


Προς την Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

Όλα δείχνουν ότι υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα εναέριας ρύπανσης στη Λάρισα και στην ευρύτερη περιοχή. Μεταξύ των αιτιών που προκαλούν τη ρύπανση περιλαμβάνεται και η καύση από ορισμένες βιομηχανίες, ρυπογόνων και επικίνδυνων καυσίμων, στο όνομα της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας.  
Η βιομηχανία ΒΙΟΚΕΡΑΛ έχει αδειοδοτηθεί στο παρελθόν (επί Ν.Δ.) από το ΥΠΕΧΩΔΕ για καύση ΠΕΤ-ΚΟΚ για μια 5ετία και δεύτερη φορά το Μάρτη του 2009 (εκτός από το ΠΕΤ-ΚΟΚ) και για καύση λυματολάσπης και άλλων επικίνδυνων αποβλήτων, απόφαση που παράνομα δε δημοσιεύτηκε στον τοπικό Τύπο. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες η σημερινή Υπουργός Περιβάλλοντος στις 31/12/2009 «επικύρωσε» ουσιαστικά αυτές τις αποφάσεις με την εγγραφή της ΒΙΟΚΕΡΑΛ στο Κοινοτικό Σύστημα Οικολογικής Διαχείρισης και Ελέγχου (EMAS).



Σε αντίθεση με τα παραπάνω το Κέντρο Ελέγχου Περιβάλλοντος πρόσφατα εισηγήθηκε στο Νομάρχη Λάρισας την επιβολή προστίμου 150.000 Ευρώ στην ΒΙΟΚΕΡΑΛ για παραβίαση περιβαλλοντικών όρων. Μετά μάλιστα την πρόσφατη πυρκαγιά στο εργοστάσιο το Νομαρχιακό Συμβούλιο ζήτησε την ανάκληση της άδειας λειτουργίας του.
Δεν πρόκειται μόνο για σκάνδαλο, αλλά για απαράδεκτες αποφάσεις και πρακτικές, που δημιουργούν άμεσους κινδύνους υγείας στους εργαζόμενους της επιχείρησης και τους κατοίκους της Λάρισας και της γύρω περιοχής. Γι' αυτό πρέπει άμεσα να ανακληθούν οι άδειες καύσης του ΠΕΤ-ΚΟΚ, της λυματολάσπης και των άλλων ρυπογόνων καυσίμων από τη ΒΙΟΚΕΡΑΛ και από τουλάχιστον άλλες 12 βιομηχανίες στη χώρα. Να ανακληθεί άμεσα η πρόσφατη απόφαση της κ Υπουργού, που αποδίδει «οικολογικό σήμα» στη ΒΙΟΚΕΡΑΛ. Είναι φανερό ότι χρειάζονται μελέτες και αξιόπιστες μετρήσεις σε βάθος χρόνου για να καταγραφούν συνολικά τα δεδομένα της εναέριας ρύπανσης της Λάρισας και ότι ταυτόχρονα χρειάζεται να χρηματοδοτηθεί από το Υπουργείο Περιβάλλοντος σχετική μελέτη και να υλοποιηθούν τα συμπεράσματα που θα προκύψουν.
Προτείνεται η ύπαρξη δυο σταθερών σταθμών μέτρησης (στο κέντρο της πόλης και στη βόρεια είσοδο της πόλης) και ενός κινητού σταθμού με βάση τη νοτιοανατολική πλευρά της πόλης. Το σύνολο των μετρήσεων που θα συγκεντρώνονται θα πρέπει να τυγχάνουν πλατιάς δημοσιότητας.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. Υπουργός τι μέτρα θα πάρει για να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά η όλη κατάσταση;

Ο βουλευτής
Αντώνης Σκυλλάκος

Δεν υπάρχουν σχόλια: