Τρίτη 23 Μαρτίου 2010

Συνέντευξη του G. N. Saibaba για την οικονομική κρίση και την Επιχείρηση Πράσινο Κυνήγι.

Από το blog  Revolution in South Asia :

Του Wilhelm Langthaler, 21 Φλεβάρη 2010
Ο G. N. Saibaba είναι επίκουρος καθηγητής φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο του Δελχί. Είναι μια από τις πιο σοβαρές φωνές της δημοκρατικής αντιπολίτευσης. Έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην προσέγγιση των πιο διαφορετικών τάσεων ενάντια στην άρχουσα ελίτ. Ο Saibaba εκπροσωπεί το Επαναστατικό Δημοκρατικό Μέτωπο.

Ε: Η εκστρατεία “Shining India” υποσχόταν εκβιομηχάνιση και αύξηση του πλούτου ακόμη και στην φτωχή μειοψηφία. Συνέβη κάτι τέτοιο;
Α: η εφαρμογή της πολιτικής της παγκοσμιοποίησης στην Ινδία σήμαινε οφέλη πρώτα από όλα για την άρχουσα ολιγαρχία. Μια χούφτα οικογένειες έχουν τον πλήρη έλεγχο των μοχλών της εξουσίας. Χάρη στην θέση τους κατάφεραν να συσσωρεύσουν τεράστιες περιουσίες, ιδιαίτερα τα τελευταία είκοσι χρόνια. Στο τέλος στον κατάλογο των δισεκατομμυριούχων υπάρχουν πολλοί Ινδοί. Η συσσώρευση του πλούτου έγινε πολύ γρήγορα ενώ ταυτόχρονα το 80% του πληθυσμού πρέπει να επιβιώσει με λιγότερο από μισό δολάριο τη μέρα και με δυσκολία εξασφαλίζει ένα γεύμα την ημέρα. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της ίδιας της κυβέρνησης δεν ήταν αυτός ο στόχος πριν δυο δεκαετίες. Η Ινδία ακολούθησε τις πολιτικές της παγκοσμιοποίησης με τον πιο επιθετικό τρόπο, καθώς υπάρχουν τεράστιοι ανέγγιχτοι και διαθέσιμοι φυσικοί πόροι στους οποίους οι δυτικές δυνάμεις και ειδικά οι ΗΠΑ θέλουν να βάλουν χέρι. Η τεράστια φτώχεια όμως προκαλεί τεράστιες συγκρούσεις. Τα τελευταία έξι χρόνια έχουν μπει σε μια νέα φάση που ονομάζεται «Μεταρρυθμίσεις Δεύτερης Γενιάς».

Ε: Ποια είναι η Διαφορά από τις προηγούμενες;

Α: Η πρώτη φάση σημαδεύτηκε από την φιλελευροποίηση της οικονομίας και του νομικού πλαισίου. Βασιζόταν κύρια στον τομέα της Τεχνολογίας της Πληροφορικής. Έγιναν όμως λίγες ξένες επενδύσεις. Αυτό έχει αλλάξει. Έχουν υπογραφτεί αρκετές εκατοντάδες συμφωνίες με πολυεθνικές, κύρια σε σχέση με την εκμετάλλευση φυσικών πόρων. Στις κεντρικές και ανατολικές περιοχές της Ινδίας κυρίως υπάρχουν τεράστια αποθέματα σιδηρομεταλλεύματος, βωξίτη, ασβεστόλιθου και άλλων ορυκτών που οι δυτικές δυνάμεις θέλουν να βγάλουν. Έτσι απίστευτα μεγάλες εκτάσεις γης παραδίδονται στις πολυεθνικές.
Είμαστε αντιμέτωποι με ένα πρωτοφανές ξεπούλημα της γης, των δασών, και του νερού που αντίστοιχο του δεν συνέβη ούτε στη διάρκεια της Βρετανικής αποικιοκρατίας. Για αυτό και τα τελευταία πέντε χρόνια υπάρχει αυξανόμενη αντίσταση από το λαό ενάντια στην αρπαγή της γης, τις Ειδικές Οικονομικές Ζώνες και τα έργα εκβιομηχάνισης. Με δεδομένη την αδιάλλακτη αντίδραση των ελίτ αυτές οι αντιστάσεις συχνά καταλήγουν να είναι βίαιες – με ή χωρίς καθοδήγηση.

Ε: Ποιος είναι ο αντίκτυπος της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης;

Α: Η Ινδία δεν μπορεί να κρατήσει την κρίση απέξω. Η ανεργία έχει αυξηθεί κι ο τεράστιος αριθμός απολύσεων συνεχίζει να αυξάνεται. Περίπου πέντε εκατομμύρια εργάτες έχασαν τη δουλειά τους (όσοι και στις ΗΠΑ) και ο τομέας της υφαντουργίας έχει κυριολεκτικά καταρρεύσει. Στην πραγματικότητα τα μεσοστρώματα φέρουν το φορτίο της κρίσης, ενώ τα ανώτερα μεσοστρώματα δεν μπορούν ούτε να ονειρεύονται πια τη δυτικού τύπου άνετη ζωή. Είναι η πρώτη φορά που οι χαρτογιακάδες του τομέα υπηρεσιών πλήττονται, όπως ο τομέας πληροφορικής. Στο Γκουργκάον (ένα προάστιο του Δελχί όπου συγκεντρώνονται αυτές οι βιομηχανίες) οι μηχανικοί συμμετείχαν για πρώτη φορά στις απεργίες των εργατών παραγωγής.
Ακόμη υπάρχουν σημάδια ότι οι αγώνες της εργατικής τάξης και της αγροτιάς έρχονται όλο και πιο κοντά. Για πρώτη φορά εδώ και 60 χρόνια βλέπουμε μια αντίστροφη μετανάστευση. Ο κόσμος φεύγει από τα αστικά κέντρα και επιστρέφει στην ύπαιθρο. Δεν έχει μείνει όμως τίποτε στην αγροτική Ινδία, ωστόσο δεν μπορούν να επιβιώσουν ούτε στις πόλεις. Πουθενά δεν υπάρχει δυνατότητα βιοπορισμού πλέον. Ο αγροτικός τομέας συρρικνώνεται, παρά το γεγονός ότι το 60% του  πληθυσμού εξαρτάται από αυτόν. Η ασφάλεια της τροφής για την Ινδία έχει χαθεί κάτι που οικοδομούνταν το δεύτερο μισό του προηγούμενου αιώνα.
Οι υποσχόμενες επενδύσεις για την εκβιομηχάνιση δύσκολα προχωρούν, παρόλο που υπογράφονται συμφωνίες. Για αυτό και οι λαϊκές διαδηλώσεις ξεσπούν και στα αστικά κέντρα και στις αγροτικές περιοχές. Ξεσπούν συγκρούσεις στους δρόμους. Ευτυχώς υπάρχει ένα επαναστατικό κίνημα που μπορεί να βοηθήσει στην συγκρότηση των αυθόρμητων ταραχών που γεννά οι κρίση.
Υπάρχει προοπτική ανάπτυξης για τις επαναστατικές δυνάμεις στην σημερινή φάση, καθώς ο βάρβαρος αντίκτυπος της κρίσης σπρώχνει το λαό να αγωνιστεί ενάντια στο σύστημα.

Ε: Μπορείτε να κάνετε μια πρώτη αποτίμηση για την στρατιωτική εκστρατεία «Πράσινο Κυνήγι» που ξεκίνησε ο Ινδικός στρατός το περασμένο φθινόπωρο ενάντια στην αντίσταση των Αντιβάσι με στόχο να τους εκδιώξει από την πατρογονική γη τους;

Α: Η επιχείρηση μπαίνει στον πέμπτο μήνα από τότε που ξεκίνησε και αποτελεί έναν κανονικό πόλεμο με 250.000 στρατιώτες και με την στρατιωτική υποστήριξη των ΗΠΑ. Δεν υπάρχουν όμως ορατά σημάδια επιτυχίας. Εκατοντάδες αθώοι πολίτες σκοτώνονται, όπως και απλοί στρατιώτες, συχνά μακριά από τον τόπο τους, χωρίς να καταλαβαίνουν την ντόπια γλώσσα και πολύ περισσότερο το πολιτικό υπόβαθρο της σύγκρουσης. Καθώς οι κυβερνητικές δυνάμεις δεν προχωρούν, επιλέγουν εύκολους στόχους και διαπράττουν εγκλήματα.
Έχουν υποστεί σοβαρά πλήγματα από το Μαοϊκό κίνημα, που κατάφερε να σκοτώσει ανώτερους αξιωματούχους. Το ηθικό των στρατιωτών πέφτει.

Ε: Ποια είναι η αντίδραση στα αστικά κέντρα, ιδιαίτερα από τα μορφωμένα μεσοστρώματα;

Α: Τα μεσοστρώματα συνειδητοποιούνται σιγά-σιγά. Μια πόλωση όμως βρίσκεται σε εξέλιξη καθώς η εικόνα αλλάζει μέρα με τη μέρα. Η αντίθεση ενάντια στην επιχείρηση Πράσινο Κυνήγι μεγαλώνει και ένα μεγάλο ξέσπασμα δεν είναι μακριά. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να προχωρήσει με αυτή την επίθεση με γοργό βήμα και πρέπει να επιβραδύνει. Στην πραγματικότητα τα περισσότερα από τα εξορρυκτικά και βιομηχανικά έργα έχουν μπλοκαριστεί λόγω της λαϊκής αντίστασης.
Ο τύπος τυγχάνει να μιλάει για «τρομοκρατική απειλή» και στην Ινδία. Η αμερικάνικη πολιτική αντιγράφεται στην Ινδία και χρησιμοποιείται ενάντια σε οποιαδήποτε σοβαρή αντιπολίτευση. Ακόμη και ενάντια σε συνηθισμένες διαδηλώσεις στέλνουν στρατό. Οι μουσουλμάνοι έχουν στιγματιστεί σαν τρομοκράτες και το ίδιο ισχύει για τους Αντιβάσι (Ινδοί αυτόχθονες). Το ίδιο και οι Νταλίτ (ανέγγιχτοι-παρίες).
Η αμερικάνικη ιδεολογία χρησιμοποιείται υπερβολικά από την Ινδική ελίτ. Το 2008 θέσπισαν τον Νόμο περί Πρόληψης των Παράνομων Δραστηριοτήτων ο οποίος είναι σχεδόν αντίγραφο του προηγούμενου δρακόντειου Νόμου περί Πρόληψης Τρομοκρατικών Ενεργειών. Νόμιμα πια ο Μαοϊσμός ισοδυναμεί με τρομοκρατία. Επίσης στοχοποιούνται όλοι οι μουσουλμάνοι, καθώς και τα απελευθερωτικά κινήματα στο Κασμίρ και στα βορειοανατολικά.

Ε: Κι εσείς ο ίδιος κατηγορείστε από την αστυνομία ότι σημαντικός συνεργάτης των Μαοϊκών.

Α: Τους τελευταίους μήνες η κυβέρνηση προσπάθησε να με συσχετίσει με παράνομες οργανώσεις γιατί συμμετείχα στην εκστρατεία κατά της κήρυξης του ΚΚ Ινδίας (Μαοϊκού) σαν παράνομο. Στην πραγματικότητα οι συγκεκριμένες κατηγορίες είναι όλες για γέλια. Πως θα μπορούσα να συμμετέχω σε μια τακτική αντεπίθεση ή να παρέχω καταφύγιο σε μέλη του Κεντρικής Επιτροπής; Λένε ότι διευρύνω της βάση αυτού που αποκαλούν «οργάνωση», και ότι οι απόψεις μου λαμβάνονται υπόψη από την ΚΕ των Μαοϊκών. Με αυτό τον τρόπο μπορούν να  με κατηγορήσουν για οτιδήποτε συμβαίνει στην Ινδία.
Με κατηγορούν για τις απόψεις μου και την πολιτική μου στάση. Είναι μέρος ενός ευρύτερου σχεδιασμού να φιμώσουν τις φωνές της δημοκρατίας και της αντιπολίτευσης ενάντια στις αντιλαϊκές πολιτικές της κυβέρνησης. Φοβούνται την αυξανόμενη κριτική στην στρατιωτική τους εκστρατεία ενάντια στους φτωχότερους των φτωχών, που τους στερεί τη γη και την επιβίωση τους.
Σήμερα θέλουν να κλείσουν το δικό μου αλλά και άλλα στόματα, αύριο θα είναι όλες οι δημοκρατικές φωνές. Πρώτα κήρυξαν παράνομες οργανώσεις αντίστασης, κάτι που είναι από μόνο λάθος. Τώρα προσπαθούν να κάψουν τα περίχωρα. Η κοινωνία των πολιτών όμως εκδηλώθηκε ανοιχτά και καταδίκασε την κυβέρνηση για την συκοφάντηση. Προγραμματίζονται μια σειρά συνεντεύξεις τύπου και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας με εξέχουσες προσωπικότητες.

Ε: Και σε ότι αφορά τα γεωπολιτικά: κάποιοι θεωρούν ότι η Ινδία θα μπορούσε να συμμετέχει σε να μελλοντικό μπλοκ μαζί με την Κίνα και την Ρωσία υπέρ ενός πολύ-πολικού παγκόσμιου συστήματος.
  
Α: Η Ινδία αποτελεί τον βασικό σύμμαχο των Αμερικάνων στην περιοχή. Δεν βλέπω κανέναν όρο στο προβλεπόμενο μέλλον που να το αλλάζει αυτό. Οι ελίτ εδώ είναι εντελώς υποταγμένες στην Ουάσιγκτον και τάση όλο και χειροτερεύει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: