Δευτέρα 15 Μαρτίου 2010

Ο γαλλικός Τύπος για τα μηνύματα των τοπικών εκλογών- «Χαστούκι» στον Σαρκοζί και αλλαγή στο συσχετισμό δυνάμεων


«Προειδοποίηση», «χαστούκι», «αποδοκιμασία», «άτακτη υποχώρηση» ήταν μερικοί από τους χαρακτηρισμούς που χρησιμοποίησε ο γαλλικός Τύπος για περιγράψει τη σαφέστατη ήττα της κυβερνητικής πλειοψηφίας στις τοπικές εκλογές της Γαλλίας.

Αν το ροζ και πράσινο κύμα -δηλαδή μια συμμαχία του Σοσιαλιστικού Κόμματος και των συμμάχων του οικολόγων- κατακλύσει τη Γαλλία την ερχόμενη Κυριακή στο δεύτερο γύρο, αυτό θα σημάνει «μια μείζονα πολιτική στροφή στη διάρκεια της προεδρικής θητείας», εκτιμά η αριστερή εφημερίδα «Λιμπερασιόν».
Ο συσχετισμός δυνάμεων είναι σαφώς ευνοϊκός για την Αριστερά: σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, το μπλοκ της αριστεράς (53,46%) έχει πλέον διαφορά 14 μονάδων από το μπλοκ της δεξιάς (38,93%).Στις 22 μητροπολιτικές περιφέρειες (εκτός των υπερπόντιων), το Σοσιαλιστικό Κόμμα έχει προβάδισμα 3,3 μονάδων έναντι του κόμματος του Νικολά Σαρκοζί, UMP, και των συμμάχων του (29,48% έναντι 26,18%) και έρχεται πρώτο σε 13 περιφέρειες.

Η κακή επίδοση της δεξιάς εμφανίζεται ως μια προσωπική «αποτυχία» και σηματοδοτεί «την αρχή μιας κρίσης ηγεσίας» για τον πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, εκτιμά ο πολιτειολόγος Στεφάν Ροζές.
Η πρώτη γραμματέας το Σοσιαλιστικού Κόμματος Μαρτίν Ομπρί -η μεγάλη κερδισμένη του πρώτου γύρου- παρατήρησε σήμερα ότι ο Νικολά Σαρκοζί, ξεκινώντας μια συζήτηση για την εθνική ταυτότητα, άνοιξε μια πόρτα για το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο, το οποίο σημείωσε σαφή άνοδο στον πρώτο γύρο (άνω των δέκα ποσοστιαίων μονάδων).
Η Δεξιά βρίσκεται πράγματι στριμωγμένη ανάμεσα σ' ένα Σοσιαλιστικό Κόμμα που θριάμβευσε και μπορεί να κερδίσει σχεδόν όλες τις περιφέρειες σε συνεργασία με τους συμμάχους του, το κίνημα Ευρώπη Οικολογία (τρίτη δύναμη στη χώρα με 12,47%), και σε μια αναζωογονημένη ακροδεξιά (11,74%).
Ο σοσιαλιστής βουλευτής Κλοντ Μπαρτολόν, ο οποίος πρόσκειται στην Μαρτίν Ομπρί, σημείωσε πως ήδη από σήμερα οι διαπραγματεύσεις με τους Πράσινους συμμάχους των Σοσιαλιστών θα επιτρέψουν «να προετοιμαστούν οι προεδρικές εκλογές του 2012».
Πάντως παραμένει δύσκολο να εξαχθούν μακροπρόθεσμα προγνωστικά από την ήττα της δεξιάς, επειδή το Σοσιαλιστικό Κόμμα, παρ' όλο που τέθηκε επικεφαλής της αντιπολίτευσης, εξακολουθεί να μην έχει «φυσικό υποψήφιο» για το 2012, εκτιμά ο Φρανσουά Μικέ-Μαρτί του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων Viavoice.
Πηγές: Ναυτεμπορική-ΑΠΕ-Γαλλικό Πρακτορείο

Δεν υπάρχουν σχόλια: