Τρίτη 30 Μαρτίου 2010

Μήνας σαρωτικών ανατροπών ο Απρίλης Συσκέψεις και άτυπο υπουργικό συμβούλιο συγκαλεί σήμερα ο πρωθυπουργός για την επιτάχυνση της κυβερνητικής επέλασης


Η ανασύνταξη του εργατικού κινήματος και η αντεπίθεση γίνεται επιτακτική ανάγκη, μπροστά στην κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης

Στο μήνα των μεγάλων αντιλαϊκών ανατροπών εισέρχεται από μεθαύριο η κυβέρνηση, θέτοντας ως προτεραιότητα μέσα στον Απρίλη να ετοιμαστούν και να εγκριθούν μια σειρά από νομοσχέδια που ανατρέπουν δικαιώματα και κατακτήσεις των εργαζομένων, προς όφελος της πλουτοκρατίας.
Στο φόντο των αντιδραστικών αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ (ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, την Κοινωνική Ασφάλιση, νέες περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες κ.ά.) που προσυπέγραψε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ την προηγούμενη βδομάδα, αλλά και των όρων που προϋποθέτει η ενεργοποίηση του «μηχανισμού» δανειοδότησης για την Ελλάδα, η κυβέρνηση επισπεύδει την προώθηση νέου κύματος αντιλαϊκών μέτρων.


Με στόχο να καθοριστεί στις λεπτομέρειές του το χρονοδιάγραμμα της αντιλαϊκής επέλασης, μέσα στο Σαββατοκύριακο πραγματοποιήθηκαν συσκέψεις στο υπουργείο Οικονομικών. Σήμερα ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Τράπεζας της Ελλάδας Γ. Προβόπουλο και στη συνέχεια θα συμμετέχει σε σύσκεψη του διαθεσμικού οργάνου (συμμετέχουν κυβερνητικά στελέχη, ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ και οι επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας). Θα ακολουθήσει άτυπο υπουργικό συμβούλιο.
Στις διαδοχικές κυβερνητικές συσκέψεις θα γίνει μια πρώτη αποτίμηση των εξελίξεων μετά τη Σύνοδο Κορυφής. Την ίδια στιγμή τα κυβερνητικά στελέχη συνεχίζουν τους «διθυράμβους» γύρω από το «μηχανισμό στήριξης» προς την Ελλάδα, σε μια προσπάθεια να παραπλανήσουν τα λαϊκά στρώματα ότι «οι θυσίες τους πιάνουν τόπο», με στόχο να υφαρπάξουν τη λαϊκή συναίνεση για την προώθηση του σκληρού πακέτου των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων.
Εντείνοντας ακριβώς αυτή την επιχείρηση προπαγάνδας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής υποστήριξε ότι ο «μηχανισμός θα αποθαρρύνει όσους επιχειρούν να εκμεταλλευτούν τη δύσκολη θέση της Ελλάδας, ανεβάζοντας το κόστος του δανεισμού». Την ίδια στιγμή βέβαια απέκρυπτε ότι οι υψηλοί τόκοι και τα δανειζόμενα κεφάλαια συνεχίζουν να φορτώνονται στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων, ενώ σημείωνε ότι μετά τις «θετικές εξελίξεις» στη Σύνοδο Κορυφής, «η ελληνική κυβέρνηση προχωρά στην απαρέγκλιτη υλοποίηση του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, αλλά και όλων των διαρθρωτικών αλλαγών για τις οποίες έχουμε δεσμευτεί απέναντι στον ελληνικό λαό».
Ερχονται οι αντιλαϊκές ανατροπές
Με δεδομένο ότι στις 16 Μάη οι τεχνοκράτες της ΕΕ θα ελέγξουν την πορεία του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, η κυβέρνηση, επιταχύνοντας τα προαποφασισμένα μέτρα, καταθέτει σήμερα το φοροεισπρακτικό φορολογικό νομοσχέδιο και ετοιμάζει μπαράζ αντιλαϊκών νομοθετημάτων, αμέσως μετά το Πάσχα.
Συγκεκριμένα:
-- Επισπεύδει τις ανατροπές στην Κοινωνική Ασφάλιση, με την κατάθεση του αντιδραστικού νομοσχεδίου ακόμα και μέσα στον Απρίλη. Ενός νόμου που θα φέρει αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, αλλαγή του υπολογισμού των συντάξεων με μείωση των αποδοχών, σφαγιασμό των κατηγοριών των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων, αύξηση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης των γυναικών.
-- Μέσα στον Απρίλη έρχεται και το νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις, που θα ενισχύσει όλες τις μορφές «ελαστικής απασχόλησης», ενώ θα εισάγει και το θεσμό της «διαθεσιμότητας», δίνοντας το δικαίωμα στους εργοδότες να θέτουν εκτός εργασίας τους εργαζόμενους μέχρι και τρεις μήνες χωρίς την καταβολή μισθών.
-- Στους επόμενους μήνες και μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού θα έχουν «κλειδώσει» και οι αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης». Το συγκεκριμένο σχέδιο θα χρησιμοποιηθεί για τις σαρωτικές ανατροπές των εργασιακών σχέσεων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Θα υπάρξουν νέες απολύσεις στο Δημόσιο Τομέα, αλλά και στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αφού η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει την κατάργηση υπηρεσιών, οργανισμών, το κλείσιμο των Δημοτικών Επιχειρήσεων.
-- Προωθείται η νομοθετική ρύθμιση για το «άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων», στο πλαίσιο των όσων προβλέπει και η οδηγία Μπολκεστάιν.
-- Επισπεύδεται η διάχυση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, που θα προσφέρουν ζεστό χρήμα και επιδοτήσεις στο μεγάλο κεφάλαιο.
Φανερώνοντας εξάλλου ποιοι πραγματικά θα επωφεληθούν από τον ευρωπαϊκό «μηχανισμό στήριξης» και την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να συνεχίσει να δανείζει τις ελληνικές τράπεζες, ο Γ. Πεταλωτής ανέφερε με νόημα ότι «ο μηχανισμός αυτός, αλλά και η απόφαση της ΕΚΤ, είναι πολύ σημαντικά για την ελληνική οικονομία. Το τραπεζικό σύστημα και η επιβίωσή του είναι πολύ σημαντικό εργαλείο για την ανάπτυξη μιας χώρας, (...) οι τράπεζες είναι ένας δίαυλος για να υπάρχει χρήμα και ρευστότητα στην αγορά».
Νέος δανεισμός με 6%
Στο μεταξύ, παρά τους κυβερνητικούς διθυράμβους για την ελληνική «επιτυχία» στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, το ελληνικό δημόσιο, στη χτεσινή δημοπρασία ομολόγων επταετούς διάρκειας, δανείστηκε 5 δισ. ευρώ με επιτόκιο 6%. Στη δημοπρασία δεκαετών ομολόγων που είχε γίνει στις 4 Μάρτη, δηλαδή μία ημέρα μετά την ανακοίνωση των σαρωτικών αντιλαϊκών μέτρων από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, το επιτόκιο δανεισμού είχε διαμορφωθεί στο 6,38%.
Η διαφορά μεταξύ των ελληνικών και γερμανικών επιτοκίων, στη διάρκεια της χτεσινής δημοπρασίας, εκτινάχθηκε στις 334 μονάδες βάσης. Με άλλα λόγια, το ελληνικό δημόσιο δανείστηκε με επιτόκιο 3,4 εκατοστιαίες μονάδες υψηλότερο από το δυνητικό επιτόκιο δανεισμού των γερμανικών ομολόγων.
Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, ωστόσο, εμφανίστηκαν ικανοποιημένοι με τα αποτελέσματα της δημοπρασίας, ισχυριζόμενοι ότι ναι μεν το επιτόκιο δανεισμού διαμορφώθηκε σε υψηλά επίπεδα, αλλά στις επόμενες εκδόσεις που θα γίνουν τον Απρίλη προσδοκούν ότι αυτό θα αποκλιμακωθεί κάτω από το 6%. Υποστήριξαν επίσης ότι με τις συνθήκες αυτές απομακρύνεται η προοπτική της προσφυγής της Ελλάδας στο μηχανισμό στήριξης που συμμετέχουν από κοινού ΕΕ και ΔΝΤ.
Σε κάθε περίπτωση, αυτό το οποίο επιβεβαιώνεται είναι ότι η προπαγάνδα γύρω από το «μηχανισμό στήριξης» και την επίδρασή του στις αγορές, δεν είναι τίποτα περισσότερο παρά ένα ακόμα εργαλείο πίεσης στα λαϊκά στρώματα να αποδεχτούν σαν αναπόφευκτα τα προωθούμενα αντιλαϊκά μέτρα, στο όνομα του να «πειστούν» δήθεν οι αγορές να εξασφαλίσουν φθηνότερο δανεισμό για τις ανάγκες της ντόπιας πλουτοκρατίας.

Πηγή:www.rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: