Τετάρτη 31 Μαρτίου 2010

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ Δηλώσεις που ενισχύουν το κλίμα για διευθετήσεις


Ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων προτείνει αμοιβαία μείωση των εξοπλισμών, με το βλέμμα στραμμένο στο Αιγαίο

Το «ενδιαφέρον» της Τουρκίας για τους ελληνικούς εξοπλισμούς σχετίζεται με τις συνολικότερες διευθετήσεις που προωθούνται στο Αιγαίο


Κρίκο στην αλυσίδα των ενδοϊμπεριαλιστικών διαγκωνισμών και αντιθέσεων, με παράλληλο στόχο να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες που θα ευνοήσουν μια συνολική διευθέτηση στην περιοχή του Αιγαίου, αποτελεί η δήθεν «επίθεση φιλίας» που επιχειρεί τα τελευταία 24ωρα η τουρκική διπλωματία.
Ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Εγκεμέν Μπαγκίς, σε συνέντευξή του την περασμένη βδομάδα από τις Βρυξέλλες, η οποία δημοσιεύθηκε χτες στην αμερικανική εφημερίδα «International Herald Tribune», κατηγορεί τη Γαλλία και τη Γερμανία ότι επιδιώκουν να πουλήσουν ακριβά όπλα στην Ελλάδα, ενώ ταυτόχρονα ωθούν την Αθήνα σ' ένα πρόγραμμα λιτότητας για να βγει από την οικονομική κρίση.

«Ενας από τους λόγους της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα είναι η προσπάθειά της να ανταγωνιστεί την Τουρκία σε όρους εξοπλιστικών δαπανών», αναφέρει και σημειώνει πως «ακόμα και οι χώρες που προσπαθούν να βοηθήσουν την Ελλάδα σ' αυτούς τους δύσκολους καιρούς, προτείνουν να της πουλήσουν νέους στρατιωτικούς εξοπλισμούς».
Μετά από τα παραπάνω, ο Τούρκος υπουργός επισημαίνει ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να λάβει μέτρα αμοιβαιότητας, εάν η Αθήνα παγώσει ή μειώσει τις αγορές όπλων. «Η Ελλάδα - αναφέρει - δεν έχει ανάγκη από νέα άρματα μάχης, πυραύλους, υποβρύχια ή μαχητικά αεροσκάφη, όπως και η Τουρκία. Είναι καιρός να μειωθούν οι εξοπλιστικές δαπάνες παγκοσμίως, αλλά ιδιαίτερα της Τουρκίας και της Ελλάδας (...) Ούτε η Ελλάδα, αλλά ούτε και η Τουρκία έχουν ανάγκη από γαλλικά ή γερμανικά υποβρύχια».
Προς επίρρωση των παραπάνω, η ίδια εφημερίδα σημειώνει ότι σύμφωνα με στοιχεία του ΝΑΤΟ, οι στρατιωτικές δαπάνες της Ελλάδας αντιπροσώπευαν το 2,8% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος το 2008, δηλαδή 6,9 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ οι στρατιωτικές δαπάνες της Τουρκίας ήταν για το ίδιο έτος ήταν 11,5 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή το 1,8% του ΑΕΠ της.
Στοχευμένες παρεμβάσεις
Μέσα από το δήθεν ενδιαφέρον της για τις εξοπλιστικές δαπάνες της Ελλάδας, η Τουρκία φροντίζει να κρατάει ζεστά τα σχέδια για αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών που βρίσκονται ανατολικά του 25ου μεσημβρινού, βάσει σχεδίου που έχει επεξεργαστεί το ΝΑΤΟ.
Ο ίδιος υπουργός της Τουρκίας, μετά τη συνάντηση που είχε την περασμένη Πέμπτη στις Βρυξέλλες με τον Ελληνα πρωθυπουργό, αφού ανακοίνωσαν ότι στα τέλη Μάη με αρχές Ιούνη θα έρθει στην Αθήνα ο Τούρκος πρωθυπουργός Τ. Ερντογάν, σε δηλώσεις του έπλεξε το εγκώμιο της ελληνικής κυβέρνησης και προανήγγειλε «θεαματικά αποτελέσματα», ενόψει της συνάντησης των δύο πρωθυπουργών.
Ο Εγ. Μπαγίς δείχνοντας τις προθέσεις της Τουρκίας για την προώθηση των ΝΑΤΟικών σχεδιασμών στο Αιγαίο, έσπευσε να χαιρετίσει την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης «να αποκλείσει από τις στρατιωτικές παρελάσεις τα άρματα μάχης και τα βαρέα όπλα» και τη συνέδεσε με την αποστρατιωτικοποίηση του Αιγαίου. «Αποκλεισμός, είπε, των βαρέων όπλων πρέπει να γίνει και στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο γιατί είναι περιοχές ειρήνης».

Πηγή:Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια: