Σάββατο, 20 Φεβρουαρίου 2010

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη του Πρόεδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλ.Τσίπρα στην εφημερίδα Πρώτο Θέμα (21/2/2010)


•    Το πρόβλημα της Ελλάδας είναι στην ουσία πρόβλημα ευρωπαϊκό.
•    Οι σοσιαλιστές δεν συντονίζονται για να διεκδικήσουν. Το κάνει όμως  η αριστερά
•    Ο κ. Παπανδρέου κινδυνεύει να μείνει στην ιστορία ως ο πρωθυπουργός που διέλυσε το ασφαλιστικό σύστημα και τις εργασιακές σχέσεις στην Ελλάδα. Η ιστορία δε θα ρωτήσει ποιος ακριβώς τον πίεσε και ποιος τον συμβούλεψε να το κάνει.•    Το πρόβλημα της Ελλάδας είναι στην ουσία πρόβλημα ευρωπαϊκό.
•    Οι σοσιαλιστές δεν συντονίζονται για να διεκδικήσουν. Το κάνει όμως  η αριστερά
•    Ο κ. Παπανδρέου κινδυνεύει να μείνει στην ιστορία ως ο πρωθυπουργός που διέλυσε το ασφαλιστικό σύστημα και τις εργασιακές σχέσεις στην Ελλάδα. Η ιστορία δε θα ρωτήσει ποιος ακριβώς τον πίεσε και ποιος τον συμβούλεψε να το κάνει.
Ποιος ήταν ο  στόχος των επαφών σας στην Ισπανία  και την Πορτογαλία; Ο συντονισμός  των αριστερών δυνάμεων της Ν. Ευρώπης; Μία πανευρωπαϊκή απεργία; Ή μήπως η ανατροπή του Συμφώνου Σταθερότητας;
Η οικονομική κρίση δε ξεκίνησε στην Ελλάδα, ούτε είναι ελληνικό πρόβλημα. Το πρόβλημα της Ελλάδας είναι στην ουσία πρόβλημα ευρωπαϊκό. Έχει να κάνει με τις δομικές αδυναμίες της Ε.Ε. που θέσπισε κοινό νόμισμα δίχως μηχανισμούς στήριξης των αδύναμων οικονομιών. Δίχως κοινοτικό προϋπολογισμό στήριξης της ανάπτυξης και της απασχόλησης στον ευρωπαϊκό νότο, δίχως δυνατότητα απευθείας δανεισμού από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα. Έτσι όμως δε μπορεί να προχωρήσει η ενωμένη Ευρώπη, δίχως αλληλεγγύη και υποστήριξη των πιο αδύναμων χωρών. Δε μπορεί να αλωνίζουν ανενόχλητοι οι κερδοσκόποι και οι δυνάμεις του κεφαλαίου. Πρέπει στο παιχνίδι να μπουν και οι δυνάμεις της εργασίας. Οι λαοί που βλέπουν αγώνες και θυσίες δεκαετιών για κοινωνικές κατακτήσεις να εξανεμίζονται. Για αυτό λοιπόν πήγαμε στη Πορτογαλία και την Ισπανία. Αφού οι σοσιαλιστές Θαπατέρο, Σόκρατες και Παπανδρέου αρνούνται να συντονιστούν και να διεκδικήσουν, γιατί δε τολμούν να τα βάλουν με τις αγορές, να δείξει το δρόμο της κοινής αντίστασης η αριστερά.
Μόλις προχθές επισκεφτήκατε δύο χώρες που έχουν αντίστοιχα προβλήματα με την Ελλάδα. Ποια είναι η εικόνα που έχουν εκεί για τον πρωθυπουργό; Εσείς πώς κρίνετε την προσπάθεια του Γ. Παπανδρέου;
Το πρόβλημα με τον κ. Παπανδρέου είναι ότι  άλλα λέει ως πρόεδρος της σοσιαλιστικής  διεθνούς και άλλα κάνει ως πρωθυπουργός της Ελλάδας. Και αυτό  δύσκολα διαφεύγει της προσοχής στο εξωτερικό. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, είναι πολύ στενάχωρο που στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, που είναι πρώτες στη μαύρη λίστα να γίνουν πειραματόζωα, καλούνται οι σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις να κάνουν τη βρώμικη δουλειά. Δε λέω ότι είναι εύκολη η θέση του πρωθυπουργού, αλλά ο κίνδυνος που αντιμετωπίζει δεν είναι μόνο αυτός που του επισημαίνουν διαρκώς οι συνεργάτες του, να μη γίνει ο σύγχρονος Τρικούπης. Ο μεγάλος κίνδυνος για τον κ.Παπανδρέου είναι  να μείνει στην ιστορία ως ο πρωθυπουργός που διέλυσε το ασφαλιστικό σύστημα και τις εργασιακές σχέσεις στην Ελλάδα. Και ξέρετε, η ιστορία δε θα ρωτήσει ποιος ακριβώς τον πίεσε και ποιος τον συμβούλεψε να το κάνει.


Δεν υπάρχουν σχόλια: