Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2009

ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΧΑΓΗΣ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ Αντιπαράθεση για το καθεστώς του προτεκτοράτου


Ρωσία, Κίνα και Ισπανία τάχθηκαν χτες μεταξύ άλλων κατά της μονομερούς κήρυξης ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου κατά την έκτη μέρα συνεδρίασης του Διεθνούς Δικαστηρίου Διαιτησίας στη Χάγη (όπου έχει προσφύγει η Σερβία κατά της μονομερούς ανεξαρτησίας του προτεκτοράτου). Στην απέναντι «όχθη» ήταν οι ΗΠΑ που κάλεσαν τους δικαστές να παραβλέψουν το διεθνές δίκαιο και να δουν το Κοσσυφοπέδιο σαν «μοναδική περίπτωση»....
Ειδικότερα, η εκπρόσωπος της Κίνας Ζούε Χανκί είπε ότι όλα τα αυτοκυρίαρχα κράτη έχουν το δικαίωμα να αποτρέψουν τη μονομερή απόσχιση τμήματός τους και να προστατεύσουν την εδαφική ακεραιότητα, όπως ακριβώς συνέβη στην περίπτωση της Σερβίας με το Κοσσυφοπέδιο. Μάλιστα, σημείωσε ότι η Κίνα αντιμετωπίζει τη μονομερή ανεξαρτησία ως σαφέστατη παραβίαση της απόφασης 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που καθόριζε την περιοχή ως αναπόσπαστο τμήμα της Σερβικής Δημοκρατίας.
Ο Ρώσος πρέσβης στην Ολλανδία, Κύριλος Γκεβορτζιάν, χαρακτήρισε την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου «παράνομη», επισημαίνοντας κι αυτός ότι η απόφαση 1244 του ΟΗΕ εγγυόταν την εδαφική ακεραιότητα της Σερβίας. Κατήγγειλε το μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάρτι Αχτισαάρι ότι σαμποτάρισε σε κάθε ευκαιρία την εξεύρεση μίας δίκαιης λύσης μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας προκειμένου να προωθήσει τη δική του πρόταση που ήταν η ανεξαρτησία του προτεκτοράτου.
Παρόμοια ήταν η στάση της εκπροσώπου της Ισπανίας Κονθεπτιόν Εσκόμπαρ Ερνάντεθ, που χαρακτήρισε «παράνομη» την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, υπογραμμίζοντας ότι παραβιάζει τις αρχές του διεθνούς δικαίου και της εθνικής αυτοκυριαρχίας και ανεξαρτησίας.
Ο νομικός εκπρόσωπος των ΗΠΑ Χάρολντ Χόνγκτζου Κο ζήτησε απ' το δικαστήριο της Χάγης να παραβλέψει το διεθνές δίκαιο και τις αποφάσεις του ΟΗΕ και να δει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου σαν «μοναδική περίπτωση». Ισχυρίστηκε πως η μονομερής ανεξαρτησία αντικατοπτρίζει τη «βούληση του λαού του Κοσσυφοπεδίου» που έπεσε θύμα «κρατικής βίας που κορυφώθηκε το 1999 με αποτέλεσμα 10.000 νεκρούς Αλβανούς και πάνω από μισό εκατομμύριο πρόσφυγες»..


Πηγή:Ριζοσπάστης


Δεν υπάρχουν σχόλια: