Ενα σκοτεινό νέφος στην καρδιά του Νεφελώματος του Αετού παρέμενε άγνωστο μέχρι που το Διαστημικό Παρατηρητήριο Χέρσελ στράφηκε προς το μέρος του. Το νεφέλωμα αυτό βρίσκεται σε απόσταση 1.000 ετών φωτός από τη Γη, στον αστερισμό του Αετού. Τα τηλεσκόπια δεν μπορούσαν να διαπεράσουν τα παχιά σκοτεινά νέφη στο κέντρο αυτού του τόπου σχηματισμού νέων άστρων. Ομως το τηλεσκόπιο Χέρσελ του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) χρησιμοποίησε τη δυνατότητά του να βλέπει στο απώτατο υπέρυθρο, καταγράφοντας τις υπέρυθρες ακτίνες που προέρχονται από το εσωτερικό του πυκνού κεντρικού νέφους και έχουν την ικανότητα να διαπερνούν τέτοια εμπόδια.
Η φωτογραφία του Χέρσελ, το οποίο τέθηκε σε τροχιά το Μάη του 2009, αποκαλύπτει σε μια περιοχή μήκους 65 ετών φωτός 700 νεοσχηματισμένα άστρα, που απλώνονται κατά μήκος νηματίων σκόνης (ένα έτος φωτός είναι περίπου 10 τρισεκατομμύρια χιλιόμετρα). Η σκόνη και τα αέρια κατά μήκος των νηματίων είναι σε διάφορα στάδια συμπύκνωσης, πράγμα που σημαίνει ότι πρόκειται στο μέλλον να οδηγήσουν στο σχηματισμό πολλών ακόμα αστεριών. Οταν αυτές οι συμπυκνώσεις καταρρεύσουν κάτω από το βάρος τους ανεβάζοντας τη θερμοκρασία μέχρι του σημείου να αρχίσουν πυρηνικές αντιδράσεις σύντηξης, τότε έχουν πια μετατραπεί σε πραγματικά άστρα.
Στη φωτογραφία, οι δύο πιο φωτεινές γαλαζωπές περιοχές, είναι μέρη όπου μεγάλα νεοσχηματισμένα άστρα κάνουν με την ακτινοβολία τους το αέριο υδρογόνο που τα περιβάλλει να λάμπει.
Πηγή:Ριζοσπάστης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου