Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2009

Παραίτηση του επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων εξαιτίας της σφαγής Αφγανών αμάχων από ΝΑΤΟικές δυνάμεις.

Σύμφωνα με την Bild, ο πρώην υπουργός Αμυνας Φραντς Γιόζεφ Γιουνγκ (στη φωτογραφία) παρότι γνώριζε για την παρουσία αμάχων μεταξύ των δεκάδων θυμάτων στην επίθεση, επέμεινε αρχικά ότι δεν υπήρχε κανένας .ά

Στην παραίτηση του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου των γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων, Βόλφγκανγκ Σνάιντερχαν κατέληξε η προσπάθεια συγκάλυψης από τη γερμανική πολιτική και στρατιωτική ηγεσία μιας σφαγής Αφγανών αμάχων από ΝΑΤΟικές δυνάμεις.Στις 4 Σεπτεμβρίου οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν βομβάρδισαν ύστερα από εντολή του Γερμανού συνταγματάρχη Γκέοργκ Κλάιν δύο βυτιοφόρα που είχαν κλαπεί νωρίτερα από τους Ταλιμπάν. Ο συνταγματάρχης Κλάιν υποστήριξε αργότερα ότι έδωσε την εντολή για την επίθεση φοβούμενος ότι Ταλιμπάν θα χρησιμοποιούσαν τα βυτιοφόρα σε κάποια επίθεση αυτοκτονίας. Δεν έχει αποσαφηνιστεί πόσα άτομα σκοτώθηκαν στην επίθεση. Οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κάνουν λόγο για τον θάνατο 70 αμάχων, ενώ η αφγανική κυβέρνηση μιλά για 100 νεκρούς, από τους οποίους οι 30 ήταν άμαχοι.Η παραίτηση του αρχηγού των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων Βόλφγκανγκ Σνάιντερχαν ανακοινώθηκε χθες στο Κοινοβούλιο, κατά την έναρξη της συζήτησης για την παρουσία των γερμανικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν και ενώ στη γερμανική πρωτεύουσα έφτανε ο γενικός γραμματέας της Ατλαντικής Συμμαχίας Αντερς Φογκ Ράσμουσεν για συνομιλίες με την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ. Ο νέος υπουργός Εξωτερικών Γκουίντο Βεστερβέλε άνοιξε τη συζήτηση στο κοινοβούλιο ζητώντας "ειλικρίνεια και εμπιστοσύνη" στο θέμα της ανάπτυξης των γερμανικών δυνάμεων στην περιοχή Χιντού Κους. Της συζήτησης προηγήθηκε έκθεση που δημοσίευσε η εφημερίδα Bild, η οποία ανέφερε ότι η κυβέρνηση δεν ήταν ειλικρινής σε σχέση με όλα όσα ήταν σε γνώση της για τα αθώα θύματα στη συγκεκριμένη αεροπορική επιδρομή. Σύμφωνα με την Bild, ο πρώην υπουργός Αμυνας Φραντς Γιόζεφ Γιουνγκ παρότι γνώριζε για την παρουσία αμάχων μεταξύ των δεκάδων θυμάτων στην επίθεση, επέμεινε αρχικά ότι δεν υπήρχε κανένας άμαχος ανάμεσα στα θύματα σε συνεντεύξεις του στον Τύπο και το κοινοβούλιο.Τις τελευταίες εβδομάδες το θέμα της επίθεσης στην Κουντούζ προκαλεί οργισμένες αντιδράσεις στη Γερμανία, όπου σύμφωνα με σφυγμομετρήσεις, η πλειοψηφία του γερμανικού λαού αντιτίθεται πλέον στη συμμετοχή της χώρας στον πόλεμο στο Αφγανιστάν. Την περασμένη εβδομάδα το γερμανικό υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε την παράταση κατά ένα χρόνο της γερμανικής αποστολής. Η απόφαση πρεέπει τώρα να εγκριθεί από το Κοινοβούλιο.


Πηγή:ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: