Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2009

ΛΑΤΙΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ Εμπρακτη αλληλεγγύη της Κούβας στους λαούς


Πριν λίγες ημέρες, στις 15 Νοέμβρη, η Λατινοαμερικανική Ιατρική Σχολή (ELAM) της Κούβας συμπλήρωσε 10 χρόνια ζωής. Πρόκειται για μια Σχολή που στόχο έχει την προετοιμασία γιατρών για τη Λατινική Αμερική και τον υπόλοιπο κόσμο. Με αυτόν το τρόπο η σοσιαλιστική Κούβα δείχνει την έμπρακτη αλληλεγγύη της στους λαούς των άλλων χωρών της Λατινικής Αμερικής, της Αφρικής αλλά και των ΗΠΑ, όπου οι υπηρεσίες Υγείας είναι υποβαθμισμένες. Σήμερα στην ELAM σπουδάζουν περισσότεροι από 9.000 νεολαίοι από περίπου 51 χώρες.

Σε πρόσφατη επίσκεψή της στην Κούβα στα τέλη του Οκτώβρη, η γενική διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Μάργκαρετ Τσαν εξήρε τις αξίες του δημόσιου συστήματος Υγείας, την ιδιαίτερη σημασία που δίνουν οι κουβανικές αρχές στην ανάπτυξη και την πρόληψη, σε όλους τους δείκτες στον τομέα της Υγείας. Η Τσαν εξήρε επίσης την ιδέα του Φιντέλ Κάστρο για την δημιουργία της ELAN.
Η Κούβα θέτει ως πρώτη προτεραιότητά της τη φροντίδα του ανθρώπου και τη δωρεάν και καθολική - χωρίς καμία εξαίρεση - πρόσβαση του λαού στις υπηρεσίες Υγείας όπως μαρτυρούν από μόνα τους τα επιτεύγματα του σοσιαλιστικού κράτους. Το σύστημα Υγείας δίνει έμφαση στην πρωτοβάθμια φροντίδα, στην προληπτική ιατρική, με αιχμή του δόρατος τον οικογενειακό γιατρό. Ιδιαίτερη μέριμνα υπάρχει για την πρόληψη της παιδικής θνησιμότητας και τη φροντίδα της εγκύου, με αποτέλεσμα να κατέχει το χαμηλότερο ποσοστό στη Λατινική Αμερική και το οποίο μπορεί να συγκριθεί μόνο με εκείνα των πιο ανεπτυγμένων κρατών, όπου φυσικά οι υπηρεσίες Υγείας παρέχονται επί πληρωμή. Και αυτά παρά τον απάνθρωπο και εντεινόμενο αποκλεισμό που επιβάλλουν εδώ και δεκαετίες οι ΗΠΑ, που φτάνει μέχρι και την παρεμπόδιση της επιστημονικής συνεργασίας με ερευνητές, κυρίως των ΗΠΑ.
Ενα πρωτοποριακό Ιατρικό Πανεπιστήμιο
Ο διεθνισμός του Νησιού της Επανάστασης και στον τομέα της Υγείας είχε ως αποτέλεσμα από το 1966 έως το 2004 να αποφοιτήσουν περίπου 4.000 ξένοι φοιτητές από ιατρικές σχολές της Κούβας.
Μετά το καταστροφικό «πέρασμα» του κυκλώνα «Μίτσελ» με τους 40.000 νεκρούς στις χώρες της Κεντρικής Αμερικής το 1998, ο Φιντέλ Κάστρο πρότεινε τότε την αποστολή ιατρικού σώματος για να βοηθήσει και να σώσει όσες περισσότερες ζωές γινόταν. Και αυτό παρά την ειδική περίοδο και τις δυσκολίες και τα δεινά που ακολούθησαν μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης. Μαζί με την ιδέα να αποσταλούν χιλιάδες γιατροί στις χώρες της Κεντρικής Αμερικής, γεννήθηκε και η ELAM με στόχο προοδευτικά να αντικατασταθεί το κουβανικό ιατρικό προσωπικό από τοπικούς γιατρούς.
Από το Νοέμβρη του 1999 η Λατινοαμερικανική Σχολή Ιατρικής άνοιξε τις πύλες της στους φτωχούς νέους φοιτητές της Λατινικής Αμερικής, της Αφρικής αλλά και των ΗΠΑ, παρέχοντάς τους εντελώς δωρεάν 6χρονες σπουδές με υποτροφίες (στέγαση, διατροφή, εγχειρίδια, στολές και μηνιαίο επίδομα). Η μόνη υποχρέωση που απορρέει από τους φοιτητές είναι, μετά τις σπουδές τους, να επιστρέψουν στις φτωχογειτονιές όπου μεγάλωσαν και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.
Για τη λειτουργία της Σχολής «μεταμορφώθηκαν» οι παλιές στρατιωτικές εγκαταστάσεις της παλιάς Ναυτικής Ακαδημίας «Γκράνμα». Η ELAM αποτελείται από 28 κτίρια, 80 αίθουσες διδασκαλίας, 37 εργαστήρια, 5 αμφιθέατρα με οικοτροφεία, νοσοκομείο και άλλες εγκαταστάσεις σε μια έκταση μεγαλύτερη των 1.000 στρεμμάτων.
Από το 2005, όταν αποφοίτησαν οι πρώτοι σπουδαστές της ELAM, έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους 7.256 γιατροί από 45 χώρες στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και 33 νέοι από τις ΗΠΑ. Οι τρεις χώρες που συγκεντρώνουν μέχρι σήμερα το μεγαλύτερο αριθμό αποφοίτων είναι η Ονδούρα με 569, η Γουατεμάλα με 556 και η Αϊτή με 543.
Σήμερα φοιτούν στη Σχολή 21.300 νέοι και νέες, ενώ πάνω από 2.500 απόφοιτοι κάνουν ειδικότητες ως μέρος της μεταπτυχιακής εκπαίδευσης, μέσα από το εθνικό σύστημα Υγείας. Η «ELAM» δεν αρκείται μόνο στη επιστημονική προετοιμασία των φοιτητών αλλά και ενσταλάζει ανθρωπιστικές, ηθικές αρχές και την αλληλεγγύη ανάμεσα στους φοιτητές.
Σε μια χώρα που, μετά την επικράτηση της Επανάστασης το 1959, είχαν απομείνει μόλις 3.000 γιατροί στο νησί, σήμερα υπάρχουν πάνω από 70.000 που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους τόσο στην Κούβα όσο και στον υπόλοιπο κόσμο. Ανά 1.000 κατοίκους, στη Λατινική Αμερική υπάρχουν 1,9 γιατροί, στις ΗΠΑ 2,7 ενώ στην Κούβα 6,6 γιατροί!


Πηγή:Κυριακάτικος Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια: