Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2009

ΠΟΥΕΡΤΟ ΡΙΚΟ-Ο λαός στην πάλη για κοινωνικά δικαιώματα και ανεξαρτησία

Το Πουέρτο Ρίκο ζει εδώ και 111 χρόνια σε αποικιακό καθεστώς, αφού αποτελεί μία Αυτοδιοικούμενη Κοινοπολιτεία Συνδεδεμένη με τις ΗΠΑ. Αυτό το καθεστώς επιβλήθηκε στο λαό του Πουέρτο Ρίκο, όταν στρατεύματα των ΗΠΑ εισέβαλαν στο νησί το 1898. Το αποικιακό καθεστώς του Πουέρτο Ρίκο με πληθυσμό 4 εκατομμυρίων ανθρώπων, έχει καταγγελθεί επανειλημμένα στον ΟΗΕ. Τελευταία, μέσα στο περασμένο καλοκαίρι, η Επιτροπή Αποαποικιοποίησης του ΟΗΕ ενέκρινε ψήφισμα, που προτάθηκε από τη Κούβα, το Εκουαδόρ και τη Βενεζουέλα, με το οποίο επιβεβαιώνεται το αναφαίρετο δικαίωμα του Πουέρτο Ρίκο στην αυτοδιάθεση και την ανεξαρτησία του. Η Ειδική Επιτροπή, στο ψήφισμα αναφέρει τη συναίνεση του πορτορικάνικου λαού υπέρ της απελευθέρωσης των Πορτορικανών πολιτικών κρατουμένων, μερικοί εκ των οποίων συμπληρώνουν καταδίκες σε φυλάκιση στις ΗΠΑ για πάνω από 28 χρόνια(!) για τον αγώνα τους υπέρ της ανεξαρτησίας της πατρίδας τους, ενώ συνεχίζεται η καταστολή των αγωνιστών μέσα και έξω από τη χώρα.



Μαζικές κινητοποιήσεις ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης
Εδώ και βδομάδες, ο πορτορικάνικος λαός έχει βγει στους δρόμους, σε μαζικές κινητοποιήσεις, εκφράζοντας την αντίθεσή του να πληρώσει την οικονομική κρίση που προκάλεσε η άρχουσα τάξη. Ωστόσο, για τα παραπάνω, ελάχιστα πληροφορούν τα πρακτορεία και τα μεγάλα επικοινωνιακά δίκτυα. Στις 15 του περασμένου Οκτώβρη πραγματοποιήθηκε 24ωρη γενική απεργία που κήρυξαν τα συνδικάτα, κοινωνικά κινήματα και αριστερές οργανώσεις μέσα από το «Συντονιστικό Ολο το Πουέρτο Ρίκο για το Πουέρτο Ρίκο» και το «Ευρύ Μέτωπο Αλληλεγγύης και Αγώνα». Την ημέρα της απεργίας πραγματοποιήθηκαν κινητοποιήσεις σε διάφορα σημεία της χώρας, έγιναν πικετοφορίες σε πολλά σχολεία, σε εμπορικά κέντρα και μπροστά σε κυβερνητικά γραφεία. 140.000 άτομα συμμετείχαν σε δύο συγκεντρώσεις. Οι πορείες και οι υπόλοιπες κινητοποιήσεις έκλεισαν το σημαντικότερο εμπορικό κέντρο της χώρας. Μία από τις αφορμές της λαϊκής δυσαρέσκειας ήταν και η εξαγγελία του κυβερνήτη του νησιού Λουίς Φορτούνιο για την απόλυση 21.000 υπαλλήλων της δημόσιας διοίκησης.

Πριν ακόμα αναλάβει τα καθήκοντά της η κυβέρνηση του Λουίς Φορτούνιο, που εκλέχτηκε το Νοέμβρη του 2008, ανακοίνωνε ένα έλλειμμα ύψους 3,2 δισ. δολαρίων, δημιουργώντας ένα κλίμα αβεβαιότητας στη χώρα, ώστε να δικαιολογηθούν τα μέτρα που δρομολογούσε ενάντια στην εργατική τάξη και το λαό.
Από το 2000 έχουν χαθεί στο Πουέρτο Ρίκο 40.000 θέσεις εργασίας, μόνο στον κλάδο της μεταποίησης. Με τα μέτρα έκτακτης ανάγκης της σημερινής κυβέρνησης η κατάσταση θα επιδεινωθεί σημαντικά. Τον Οκτώβρη απολύθηκαν 17.000 δημόσιοι υπάλληλοι, ενώ άλλοι χίλιοι είχαν χάσει τη δουλειά τους λίγο πριν και αναμένεται ότι για να εξοικονομηθούν πόροι, το νούμερο θα εκτιναχθεί σε 60.000 απολύσεις στο δημόσιο τομέα. Με τους νέους νόμους που εγκρίθηκαν τον τελευταίο χρόνο, καταργούνται ή παγώνουν δικαιώματα όπως η συλλογική διαπραγμάτευση για τη μεγάλη πλειοψηφία των δημόσιων υπαλλήλων και παγώνουν οι αυξήσεις μισθών για τα επόμενα 2 χρόνια. Οι παραπάνω νόμοι λύνουν τα χέρια της κυβέρνησης ώστε να προχωρήσει σε δεκάδες χιλιάδες απολύσεις, ιδιωτικοποιήσεις σε όλους τους κλάδους του δημοσίου, στην κατάργηση δικαιωμάτων των εργαζομένων καθώς και στην κατάργηση των δημοσίων υπηρεσιών. Συνεπώς, τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα οξύνονται περαιτέρω, όπως η ανεργία, τα προβλήματα υγείας, κατοικίας, σίτισης , πρόσβασης σε όλα τα επίπεδα της εκπαίδευσης, το κόστος ζωής κλπ. ενώ προμηνύεται ενίσχυση της παραοικονομίας και της εγκληματικότητας.
Προετοιμασία για Γενική Απεργία

Η μεγάλη πλειοψηφία του λαού απορρίπτει τις αποφάσεις και τα μέτρα της κυβέρνησης και ενώ ο φόβος και η ανασφάλεια αυξάνονται, ταυτόχρονα ένα τεράστιο κύμα διαμαρτυρίας έχει αγκαλιάσει ολόκληρο το νησί. Την περασμένη βδομάδα έγιναν καταλήψεις δημόσιων γραφείων και μαζικές κινητοποιήσεις στους δρόμους του Πουέρτο Ρίκο, ενώ όλο και περισσότερες οργανώσεις του μαζικού, λαϊκού κινήματος κάνουν έκκληση για μια Γενική Απεργία επ' αόριστον.Αναφορικά με την ανάγκη της πραγματοποίησης της Γενικής Απεργίας αόριστης διάρκειας διαβάσαμε στην ιστοσελίδα της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης του Πουέρτο Ρίκο το «Μανιφέστο για την Γενική Απεργία» όπου μεταξύ άλλων αναφέρεται: «Η Γενική Απεργία απαιτεί οργάνωση όλων των τομέων της πορτορικάνικης κοινωνίας. Η Γενική Απεργία μπορεί να διαρκέσει μέρες, βδομάδες ή μήνες. Ο κάθε εργαζόμενος πρέπει να γνωρίζει και να εξηγήσει στην οικογένειά του το σκοπό της Γενικής Απεργίας και ότι αυτό απαιτεί μεγάλες προσπάθειες και θυσίες. Η ήδη πολύ κακή οικογενειακή οικονομία θα επιδεινωθεί στη διάρκεια της Γενικής Απεργίας, ωστόσο μόνο έτσι, σε αυτόν το μαζικό κοινωνικό αγώνα θα εξασφαλίσουμε τις θέσεις εργασίας αντικρούοντας την πιο επικίνδυνη αντεπίθεση του κεφαλαίου στην πιο πρόσφατη ιστορία μας. Μια άλλη πιθανή δραστηριότητα είναι το οικονομικό μποϊκοτάζ. Αυτό σημαίνει να μην καταναλώνουμε πέρα από τα απολύτως απαραίτητα». Και το Μανιφέστο καταλήγει: «Για να καταστεί δυνατή η δρομολόγηση των κινητοποιήσεων των εργαζομένων με αποτελεσματικό τρόπο, έχει ζωτική σημασία να ανεβάσουμε το οργανωτικό επίπεδο. Οσο καλύτερα οργανωμένο είναι το λαϊκό κίνημα, τόσο πιο αποτελεσματικές θα είναι οι κινητοποιήσεις του, για να πλήξουν την αστική τάξη και να αντισταθούν στην κρατική καταστολή. Γι' αυτό είναι ανάγκη όλοι να ενταχθούμε στα περιφερειακά συμβούλια του FASyL (Ευρύ Μέτωπο Αλληλεγγύης και Αγώνα) και από αυτές τις προλεταριακές οργανικές βάσεις να προχωρήσουμε στην οικοδόμηση της εξουσίας του εργαζόμενου λαού».

Γιάννα ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΗ
KΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: