Η επόμενη γενιά υπολογιστών αναμένεται να βασίζεται σε μια βασική ιδιότητα των ηλεκτρονίων, το «σπιν», αντί για το φορτίο τους. Αυτό αναφέρουν γερμανοί ερευνητές, οι οποίοι κατάφεραν να ελέγξουν το σπιν των ηλεκτρονίων μέσα σε ημιαγωγούς ανοίγοντας τον δρόμο ώστε να δοθεί λύση στο αδιέξοδο που θα συναντήσουν τα επόμενα χρόνια τα συμβατικά τσιπ υπολογιστών.
Τι είναι όμως το σπιν ή ιδιοστροφορμή επί το ελληνικότερον; Πρόκειται για μια ιδιότητα των στοιχειωδών και των σύνθετων σωματιδίων, καθώς και των πυρήνων των ατόμων. Το αρνητικά φορτισμένο ηλεκτρόνιο συμπεριφέρεται ουσιαστικά σαν περιστρεφόμενος μαγνήτης. Η ιδιοστροφορμή του αφορά τον προσανατολισμό των πόλων του μαγνητικού του πεδίου, η οποία μπορεί να αλλάξει από την κατάσταση «πάνω» στην κατάσταση «κάτω». Οι καταστάσεις αυτές αντιστοιχούν με τις καταστάσεις «0» και «1» των σημερινών ψηφιακών κυκλωμάτων.
Προκειμένου να δημιουργήσουν υπολογιστές που βασίζονται στην ιδιοστροφορμή, οι ερευνητές θα πρέπει να μπορούν να ευθυγραμμίζουν κατά βούληση το σπιν των ηλεκτρονίων μέσα στους ημιαγωγούς. Εως σήμερα αυτό είχε επιτευχθεί μόνο σε ακραία χαμηλές θερμοκρασίες. Τώρα ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ρέγκενσμπουργκ στη Γερμανία αναφέρουν στην επιθεώρηση «Νature» ότι κατάφεραν να διοχετεύσουν σε μια συμβατική πλάκα πυριτίου ηλεκτρόνια με ευθυγραμμισμένο σπιν, και μάλιστα σε θερμοκρασία δωματίου.
Πηγή:www.tovima.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου