Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2009

Για τη διεθνή συνάντηση Κομμουνιστικών Κομμάτων στο Νέο Δελχί.

Διάβασα στο Ριζοσπάστη χθες και σε τούτο το blog ότι θα πραγματοποιηθεί στην Ινδία διεθνής συνάντηση Κομμουνιστικών Κομμάτων. Ανάμεσα στα άλλα η ανακοίνωση λέει:

"Η πραγματοποίηση της Διεθνούς Συνάντησης στην Ινδία υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, τη διεθνιστική αλληλεγγύη των κομμουνιστών με τους λαούς της περιοχής που ολοένα και περισσότερο βρίσκονται στο κέντρο των ιμπεριαλιστικών σχεδίων και ανταγωνισμών, καθώς και με τον αγώνα των ΚΚ της χώρας και της περιοχής που δρουν σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες αντιμετωπίζοντας διώξεις, διακρίσεις, δολοφονίες."

Είναι γνωστό, τουλάχιστον σε όσους ενδιαφέρονται για το διεθνές λαϊκό - εργατικό - κομμουνιστικό κίνημα, γιατί αν περιμέναμε από τα ΜΜΕ δε θα μαθαίναμε τίποτα, ότι στην Ινδία και στο Νεπάλ υπάρχουν ένοπλα λαϊκά κινήματα τα οποία είναι τόσο μαζικά που τις ντόπιες αστικές τάξεις αλλά και τους ιμπεριαλιστές τους έχουν ανησυχήσει πάρα πολύ. Και στις δύο χώρες οι εξελίξεις είναι σοβαρές. Διατηρούν βέβαια και σημαντικές διαφορές. Στο Νεπάλ έτσι όπως οδηγείται η κατάσταση δεν είναι πολύ μακριά η τελική σύγκρουση για την εξουσία. Στην Ινδία το λαϊκό - αντάρτικο κίνημα ελέγχει ή έχει ισχυρές δυνάμεις σχεδόν στη μισή χώρα. Είναι πρόσφατες ο δηλώσεις των Ινδών αστών ηγετών και η έκκλησή τους στη διεθνή κοινότητα για στήριξη.

Και στις δύο χώρες σε αυτά τα ένοπλα λαϊκά κινήματα σημαντικό ρόλο, έως καθοδηγηγτικό, παίζουν τα ΚΚ που (αυτο)προσδιορίζονται ως "μαοϊκά". Το Ενιαίο Κομμουνιστικό Κόμμα Νεπάλ (Μαοϊκό) και το ΚΚ Ινδίας (Μαοϊκό).

Οι συνθήκες και οι καταστάσεις στις δύο χώρες όπως προείπα είναι τελείως διαφορετικές. Στο Νεπάλ ουσιαστικά μπαίνει το θέμα της εξουσίας, στην Ινδία αυτό που μπαίνει είναι η υπεράσπιση και αυτοάμυνα των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, ιδιαίτερα των κατώτερων καστών, που ζουν στα χωριά και τα δάση, σε περιοχές όπου το ντόπιο και διεθνές κεφάλαιο, λόγω του πλούτου τους, τις έχει βάλει στο μάτι. Οι αντιστάσεις των χωρικών αντιμετωπίστηκαν με άγριες σφαγές και διώξεις και όποιος τολμήσει στην Ινδία, έστω και από ανθρωπιστική σκοπιά, να διαμαρτυρηθεί συλλαμβάνεται και φυλακίζεται με τη κατηγορία του "μαοϊκού".

Για όποιον θέλει να ενημερωθεί και για τις δύο χώρες τον παραπέμπω σε δημοσιεύσεις του blog μου: εδώ για την Ινδία και εδώ μια συλλογή άρθρων για το Νεπάλ. Τα ίδια και περισσότερα μπορείτε να βρείτε και στην ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) στα Διεθνή.

Και στις δύο χώρες βασικοί αντίπαλοι των ένοπλων κινημάτων, με κυβερνητικούς ρόλους είτε στο κεντρικό επίπεδο (Νεπάλ) είτε σε τοπικό επίπεδο (Ινδία, που είναι ομοσπονδιακή χώρα) των κινημάτων αυτών είναι το ΚΚ Νεπάλ (Ενιαίο Μαρξιστικό Λενινιστικό) και το ΚΚ Ινδίας (Μαρξιστικό). Και τα δύο έχουν κατηγορηθεί και είναι υπόλογα για τη στάση τους, που δεν περιορίστηκε μόνο σε διαφωνίες τακτικής, αλλά επεκτάθηκε και στη στήριξη των καθεστώτων με ενεργή, και από κυβερνητικές θέσεις, συμμετοχή στο πόλεμο κατά των λαϊκών κινημάτων των χωρών αυτών. Με ποιό πρόσφατο τις σφαγές στο Λαλγκάρ της Ινδίας στη Δυτική Βεγγάλη όπου κυβέρνηση είναι το ΚΚ Ινδίας (Μαρξιστικό), το οποίο χαρακτηρίζεται ως κόμμα των γαιοκτημόνων από τους χωρικούς. Στο Νεπάλ τωρινός πρωθυπουργός είναι ηγέτης του ΚΚΝ (ΕΜΛ).

Οι "διώξεις" που αντιμετωπίζουν αυτά τα δύο κόμματα δεν είναι από τη πλευρά του συστήματος αλλά από τη πλευρά του λαϊκού κινήματος. Η στάση των δύο αυτών κομμάτων οδήγησε πολλά μέλη του να φύγουν και να ενταχθούν στα "μαοϊκά" κομμουνιστικά κόμματα.

Και τα δύο αυτά κόμματα, θεωρούνται αδελφά κόμματα του ΚΚΕ και μάλιστα συμμετέχουν σχεδόν σε όλες τις διεθνείς συναντήσεις που οργανώνει ή συμμετέχει, είτε ως κόμμα είτε μέσω μετωπικών σχημάτων, με πιο πρόσφατη τη συνάντηση του ΠΣΕ στο Κατμαντού του Νεπάλ.

Η ερώτησή μου είναι η εξής. Η ηγεσία του ΚΚΕ με το πρόσφατο συνέδριο του Κόμματος ισχυρίζεται ότι μελετώντας την ιστορία του κομμουνιστικού κινήματος και του σοσιαλισμού πως έβγαλε τα αναγκαία ιδεολογικά και πολιτικά συμπεράσματά της. Αν είναι έτσι πως εξηγείται όχι μόνο η σχέση με αυτά τα κόμματα αλλά και η αλληλεγγύη μαζί τους; Σε ποιά ιδεολογικά, πολιτικά, διεθνιστικά συμπεράσματα στηρίζεται αυτή η σχέση;

Το να διαφωνεί ένα ΚΚ με το "μαοϊσμό" ή με τακτικές άλλων ΚΚ είναι θεμιτό και συζητήσιμο. Από αυτό όμως ως την ανοιχτή στήριξη, στο όνομα δήθεν της μη ανάμιξης, κομμάτων που αν μη τι άλλο αμαυρώνουν το κομμουνιστικό κίνημα βάζοντας τον εαυτό τους στην υπηρεσία του συστήματος και συμμετέχοντας ενεργά στις σφαγές των λαών τους, υπάρχει μεγάλη απόσταση. Δείχνει κατά τη γνώμη μου ότι στη πραγματικότητα δεν υπάρχει καμιά διάθεση να βγουν τα πραγματικά συμπεράσματα για το κομμουνιστικό κίνημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: