Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2009

Φασιστική πρόκληση στην Θεσσαλονίκη παραμονές της 36η επετείου της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου.



Σάλος ξέσπασε σε γυμνάσια και λύκεια της Θεσσαλονίκης, παραμονές της 36ης επετείου του Πολυτεχνείου, εξαιτίας εγγράφου που έστειλε σχολικός σύμβουλος με συμβουλές - παραινέσεις για τη διαχείριση του όρου: «Νεκροί του Πολυτεχνείου», κατά τη διάρκεια των αναφορών προς τους μαθητές.Ο σχολικός σύμβουλος (ΠΕ10-Κοινωνιολόγων) Βασίλης Βασιλειάδης έστειλε την Πέμπτη 12 Νοεμβρίου, με το χαρακτηρισμό «εξαιρετικά επείγον», έγγραφο στους διευθυντές και καθηγητές Πολιτικής Αγωγής και Κοινωνιολογίας των σχολείων, με θέμα: «Πιθανές δυσλειτουργικές συνέπειες από εσφαλμένη διαχείριση του όρου "Νεκροί του Πολυτεχνείου".Ο κ. Βασιλειάδης επικαλούμενος έγγραφα και μαρτυρίες ισχυρίζεται ότι στα γεγονότα του Πολυτεχνείου δεν υπήρξαν νεκροί και ότι οι μαθητές επηρεάζονται αρνητικά με αποτέλεσμα να δημιουργούνται «αρρωστημένες ψυχολογικές καταστάσεις» που πλάθουν μέχρι και... τρομοκράτες.Το έγγραφο, σύμφωνα με πληροφορίες, εστάλη στα σχολεία από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης, με τη σημείωση ότι, «το κείμενο απηχεί τις προσωπικές απόψεις του συγγραφέα του». Πάντως ο περιφερειακός διευθυντής Γιώργος Καρατάσιος απέφυγε να το αποδοκιμάσει, επισημαίνοντας ότι απηχεί τις απόψεις του σχολικού συμβούλου.Το έγγραφο
Ο σχολικός σύμβουλος διαπιστώνει ότι «υπάρχουν ενδείξεις ότι σε αρκετά έως πολλά σχολεία γίνεται εσφαλμένη διαχείριση του όρου «Νεκροί του Πολυτεχνείου». Στην κυριολεξία του ο όρος σημαίνει «Νεκροί στο Πολυτεχνείο», οπότε εάν δε διευκρινιστεί ότι αφορά νεκρούς στον ευρύτερο χώρο εκτός του Πολυτεχνείου και όχι εντός του Πολυτεχνείου, οι μαθητές φυσιολογικά, αλλά λανθασμένα, συμπεραίνουν ότι αφορά νεκρούς στο Πολυτεχνείο (όπως διαπίστωσα κατ' επανάληψιν ρωτώντας τους μαθητές σχετικά την επαύριον του εορτασμού)».
Για το λόγο αυτόν έπειτα από μελέτη βιβλιογραφικών πηγών και μαρτυριών ο κ. Βασιλειάδης οδηγείται στα εξής συμπεράσματα:
«α) το τανκ δε συνέθλιψε εφόνευσε κανένα (τραυματίσθηκε στο πόδι η τότε φοιτήτρια και σήμερα καθηγήτρια του ΕΜΠ Πέπη Ρηγοπούλου), β) ουδείς εκ των εγκλείστων στο Πολυτεχνείο εφονεύθη κατά την εισβολή - επιχείρηση εκκένωσής του. Η στρατιωτική δύναμη, κυρίως εκ καταδρομέων, και μάλιστα βαθμοφόροι της, εν πολλοίς προστάτευσε τους φοιτητές από το εκδικητικό μένος των αστυνομικών (και λόγω των 61 τραυματιών συναδέλφων τους) και τους διευκόλυνε να φύγουν από τα πλάγια...(...) Πάντως ουδείς φοιτητής εφονεύθη κατά τα Γεγονότα του Πολυτεχνείου, είτε σκοπίμως είτε εκ τύχης, είτε εντός είτε εκτός του Πολυτεχνείου (βλ. σχετικά την Αναφορά της Συγκλήτου του ΕΜΠ 33437/11-10-1974 και το Πόρισμα Τσεβά της 22-10-1974). γ) Οι νεκροί των Γεγονότων του Πολυτεχνείου, σύμφωνα με εισαγγελικές (Τσεβάς, Φαφούτης, Ζαγκίνης), αστυνομικές (Πόρισμα Σαμπάνη), και επιστημονικές (Καλλιβρετάκης) έρευνες είναι κατά πάσα πιθανότητα 23 (με υπό αίρεσιν άλλους 16 αγνώστου ταυτότητος), όχι εκατοντάδες που "θάφτηκαν ομαδικά κρυφά τα ξημερώματα" όπως κάποιοι μεταδίδουν ακόμη και σήμερα στα σχολεία».Ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας Γιώργος Καρατάσιος που ενημερώθηκε από τον «Α» περιορίστηκε να δηλώσει ότι, «απέστειλα έγγραφο σε όλα τα σχολεία, στο οποίο τους ζητώ να συμμετάσχουν στον εορτασμό της εξέγερσης του Πολυτεχνείου με τιμή και προς αυτήν την κατεύθυνση παραπέμπω στις σχετικές οδηγίες που έχουν δοθεί από το υπουργείο Παιδείας και το υπουργείο Εσωτερικών».
Πηγή:www.agelioforos.gr
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΕΚΛΑΡΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: