Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής : «Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι καταστρέφει την Ιταλία, αλλά μας είναι χρήσιμος και δεν πρέπει να τον εγκαταλείψουμε»


 
Τέσσερις χιλιάδες απόρρητα τηλεγραφήματα της αμερικανικής διπλωματίας, 30 εκατομμύρια σελίδες υπογεγραμμένες από πρεσβευτές, υπουργούς Εξωτερικών, ανώτατους διπλωμάτες, ένα συμπέρασμα: «Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι καταστρέφει την Ιταλία, αλλά μας είναι χρήσιμος και δεν πρέπει να τον εγκαταλείψουμε»... Το περιοδικό L' Espresso δημοσιεύει σε διεθνή αποκλειστικότητα αποκαλύψεις του WikiLeaks για την Ιταλία μέσα από τα μάτια των ΗΠΑ.. Και όλα αυτά τη στιγμή που ο Καβαλιέρε βρίσκεται αντιμέτωπος με το μεγαλύτερο σκάνδαλο της... «καριέρας» του στα δικαστήρια.Το WikiLeaks έχει στην κατοχή του έγγραφα της αμερικανικής πρεσβείας στη Ρώμη από το 2002 έως το 2010, τα οποία φέρνουν στο «φως» πώς κρίνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες το ρόλο και τη δράση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Τα διπλωματικά τηλεγραφήματα άρχισαν να δημοσιεύονται την Παρασκευή από το περιοδικό L' Espresso σε συνεργασία με την εφημερίδα Repubblica.

«Ο πρωθυπουργός καταστρέφει την Ιταλία, αλλά μας είναι χρήσιμος και δεν πρέπει να τον εγκαταλείψουμε, στο τέλος θα έχουμε πλεονεκτήματα» αναφέρεται στα απόρρητα έγγραφα, που έχουν έναν κοινό παρονομαστή: Η πτώση του διεθνούς ρόλου της Ιταλίας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την εικόνα του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, που καθοδηγεί τη χώρα από το 1994.

«Ένας πρωθυπουργός που τους προσβάλει όλους»

Ο Ιταλός πρωθυπουργός με τις συχνές του γκάφες και τη λανθασμένη επιλογή λέξεων έχει προσβάλει κατά τη διάρκεια της θητείας του σχεδόν κάθε κατηγορία Ιταλού πολίτη και κάθε Ευρωπαίο ηγέτη, αναφέρεται στα διπλωματικά τηλεγραφήματα.

Η επιθυμία του να βάζει το προσωπικά του συμφέροντα πάνω από εκείνα του κράτους έχουν ζημιώσει τη φήμη της Ιταλίας στην Ευρώπη και έχουν δώσει δυστυχώς ένα τόνο κωμικό στην εικόνα της χώρας. Χρησιμοποιεί συχνά κρατικούς θεσμούς και οικονομικά μέσα του δημοσίου για να αποκομίσει εκλογικό όφελος σε βάρος των αντιπάλων του.

Ο Ρόναλντ Σπόλι, πρώην πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στη Ρώμη, αναφέρει ότι «η αργή, αλλά σταθερή φθίνουσα οικονομική πορεία της Ιταλίας, απειλεί τις δυνατότητές της να παίξει έναν σημαντικό ρόλο στην διεθνή αρένα».

Δεν λείπουν οι αναφορές στην προσωπική ζωή του Καβαλιέρε. Γίνεται λόγος για «τηλεφωνικούς διάλογους με ιερόδουλη», «αποκαλυπτικές γιορτές με πραγματικά πολύ νεαρές κοπέλες» και για τις «καταγγελίες πολλαπλών ιδιωτικών συναναστροφών» που έγιναν από την πρώην σύζυγο του Μπερλουσκόνι, Βερόνικα Λάριο.

Αυτό όμως που ενδιαφέρει κατά κύριο λόγο τους διπλωμάτες των Ηνωμένων Πολιτειών είναι η πολιτική δράση του Μπερλουσκόνι

Όπως υπογραμμίζει το L' Espresso, «η Αμερική, εκμεταλλεύθηκε την εσωτερική και διεθνή αδυναμία του Καβαλιέρε, για να πετύχει σημαντικά αποτελέσματα: περισσότερους ιταλούς στρατιώτες στο Αφγανιστάν, νέες στρατιωτικές βάσεις στην βόρεια και νότια Ιταλία, καθολική υποστήριξη στο μπρά ντε φέρ με το Ιράν, στήριξη των πρωτοβουλιών της Ουάσινγκτον, και στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Παραμένει, όμως, σύμφωνα με τα στοιχεία του WikiLeaks, ένα κύριο σημείο τριβής. Η φιλία του Σίλβιο Μπερλουσκόνι με τον Βλαντίμιρ Πούτιν φέρεται να ενοχλεί πολύ έντονα την Αμερικανίδα υπουργό εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον.

Δεν πρόκειται, φυσικά, μόνο για την προσωπική σχέση των δυο πολιτικών, αλλά για την ενίσχυση μέσω αυτής του μεγαλύτερου «όπλου» της Ρωσίας: εκείνου της Gazprom, της τεράστιας διάθεσης, δηλαδή, φυσικού αερίου.

Σχετικά με την στενή αυτή συνεργασία, η αμερικανική πρεσβεία στη Ρώμη, σύμφωνα πάντα με το WikiLeaks, τονίζει ότι «ο Σίλβιο στηρίζει τις πιο επικίνδυνες διαθέσεις του Πούτιν»...



ΠΗΓΗ: www.in.gr-Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: