Απολύσεις, ιδιωτικοποιήσεις και πιθανά νέα δημοσιονομικά μέτρα ξανά στο τραπέζι κυβέρνησης - τρόικας, οι εκπρόσωποι της οποίας θα είναι στην Αθήνα τη Δευτέρα.
Οι απολύσεις είναι στην κορυφή των συζητήσεων.
Οι εκπρόσωποι ΕΕ, ΔΝΤ και ΕΚΤ τη Δευτέρα το απόγευμα θα συζητήσουν το πλάνο των απολύσεων με το νέο υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Μητσοτάκη.
Για 4 χιλιάδες απολύσεις στο Δημόσιο εντός του 2013 έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση, εκ των οποίων οι 2 χιλιάδες έως τον Ιούλιο και θα είναι από την ΕΡΤ.
Στο στόχαστρο έχουν μπει οι συμβασιούχοι - κυρίως στους δήμους - που παραμένουν στην εργασία τους με προσωρινές διαταγές δικαστηρίων και ασφαλιστικά μέτρα.
Ήδη ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου, ετοιμάζει ρύθμιση για τελική εξέταση των υποθέσεων σε ένα μήνα από τα δικαστήρια. Με αυτό τον τρόπο θα μπει «φρένο» στις προσωρινές διαταγές και χιλιάδες εργαζόμενοι θα βρεθούν στην ανεργία από νευραλγικούς τομείς όπως οι παιδικοί σταθμοί και «Βοήθεια στο σπίτι».
Σχετική ρύθμιση για τους συμβασιούχους προωθούσε και ο προηγούμενος υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνης Μανιτάκης από τη ΔΗΜΑΡ.
Με ανεργία απειλούνται επίσης εκπαιδευτικοί που με την αύξηση κατά 2 ωρών του εβδομαδιαίου ωραρίου διδασκαλίας και τις συγχωνεύσεις σχολείων και τάξεων θα εμφανίζονται πλέον υπεράριθμοι. Οι μόνιμοι σε πρώτη φάση θα μπαίνουν σε καθεστώς κινητικότητας κι αν δεν βρεθεί θέση θα χάνουν τη δουλειά τους. Σε ρυθμούς απολύσεων κινδυνεύουν να βρεθούν οι εργαζόμενοι στην αμυντική βιομηχανία, η οποία θα υποστεί αναδιάρθρωση εν λειτουργία. Οι περίπου 2.500 εργαζόμενοι σε ΕΑΣ, ΕΑΒ και ΕΛΒΟ είναι στον «αέρα» καθώς ο σχεδιασμός περιλαμβάνει τη συγχώνευση των τριών εταιρειών.
Στις ιδιωτικοποιήσεις προτεραιότητα έχουν τα λιμάνια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η ΔΕΠΑ και η Εταιρεία Ύδρευσης Θεσσαλονίκης. Οι Κινέζοι της COSCO ενδιαφέρονται για ΟΛΠ και ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Σίγουρο είναι πως κυβέρνηση και τρόικα επιθυμούν οι ιδιωτικοποιήσεις να «τρέξουν» πιο γρήγορα καθώς έχουν μείνει αρκετά πίσω από το σχεδιασμό του 2013.
Για τα δημοσιονομικά, το έλλειμμα του ΕΟΠΥΥ, που φέτος εκτιμάται πως θα κλείσει στο 1,2 δισ. ευρώ, θα είναι το πρόσχημα για τυχόν νέα μέτρα. Δεν αποκλείεται να επανέλθει το υπουργείο Εργασίας στην τροπολογία που είχε καταθέσει στη Βουλή την άνοιξη για μείωση των συντάξεων του ΟΑΕΕ. Στα πιθανά μέτρα η αύξηση του ποσοστού της χρηματικής επιβάρυνσης των ασφαλισμένων για φάρμακα και θεραπείες. Ο νέος υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, επιβεβαίωσε πως θα συνεχιστεί η πολιτική των λουκέτων και των συγχωνεύσεων νοσοκομείων και πως από το χώρο της Υγείας πάνω από 1.250 εργαζόμενοι θα μπουν σε «κινητικότητα» για το 2013.
Σε όλα αυτά θα πρέπει να συνυπολογιστεί και το νέο φορολογικό που έχει σχεδόν έτοιμο το υπουργείο Οικονομικών και εκκρεμεί η ανακοίνωσή του με τη σύμφωνη γνώμη της τρόικας.
Πηγή : 902.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου