Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2010

Ελλάδα-Από το κακό στο χειρότερο

KΩΣΤΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ-ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
CITY PRESS


Επίθεση φασιστών με ξυράφι κατά 27χρονης στα Χανιά

Φασιστική επίθεση σημειώθηκε χθες το βράδυ στη Χαλέπα. Δύο κουκουλοφόροι χάραξαν με ξυραφάκι τη σβάστικα σε 27χρονη Χανιώτισσα.

Το περιστατικό που έρχεται να προστεθεί σε σειρά παρόμοιων γεγονότων σημειώθηκε την ώρα που η κοπέλα έφυγε από ένα σπίτι.

Πριν προλάβει να μπει στο αυτοκίνητό της την πλησίασαν δύο νεαρά άτομα που φορούσαν γάντια και κουκούλες. "Θέλουμε να σου κάνουμε ένα σημάδι", φέρεται να της είπαν.

Και πριν προλάβει να αντιδράσει της χάραξαν τη σβάστικα στο χέρι και στο μανίκι του μπουφάν που φορούσε, χρησιμοποιώντας ένα ξυράφι.

Για το περιστατικό έχει ενημερωθεί η Αστυνομία η οποία διεξάγει έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών.

Πηγή:www.enet.gr

Γιατί οι άνθρωποι αντιδρούν ενστικτωδώς στην οικονομική ανισότητα;

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος "πιστεύει" στην ισότητα των εισοδημάτων και θέλει να αποφύγει την ανισότητα. Ήταν ήδη γνωστό ότι οι άνθρωποι δεν θέλουν την αδικία και την ανισότητα και τώρα πια υπάρχουν οι πρώτες απτές αποδείξεις από τη νευροφυσιολογία του εγκεφάλου. Αμερικανοί νευροεπιστήμονες ανακοίνωσαν ότι, για πρώτη φορά, ανακάλυψαν μια περιοχή στον εγκέφαλο που αντιδρά στην αδικία και την ανισότητα, οδηγώντας τους ανθρώπους να ικανοποιούνται όταν μοιράζονται εξίσου το διαθέσιμο πλούτο, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να δώσουν σε άλλους μερικά από τα δικά τους χρήματα.


Συζήτηση ερώτησης της βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ,Η. Διώτη για τις παράνομες απολύσεις στη ΜΕΤΚΑ


«Η ΜΕΤΚΑ είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου»

ΟΥΔΕΝ ΝΕΟΤΕΡΟΝ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ



«Ζούμε σε μια εποχή ομαδικών απολύσεων, εργασιακών διαθεσιμοτήτων, ημιαπασχόλησης, διάλυσης εργασιακών σχέσεων, κατάργησης θέσεων εργασίας, κατάργησης ασφαλιστικών δικαιωμάτων και κατ’ επέκταση οικονομικής καταστροφής των ασφαλιστικών ταμείων. Η ΜΕΤΚΑ είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου και αυτό όλοι το γνωρίζουμε» τόνισε, μεταξύ άλλων, στη σημερινή (σ.σ. χθεσινή) της ομιλία στη Βουλή η βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη, στο πλαίσιο συζήτησης της επίκαιρης ερώτησης που είχε καταθέσει, με θέμα τις παράνομες απολύσεις στη ΜΕΤΚΑ. «Τρεις εργαζόμενοι, εκ των οποίων μάλιστα ο ένας πέρυσι επιβραβεύτηκε με δυο μισθούς για τη δεκαετή προσφορά του στο εργοστάσιο, διώκονται και κατ’ επέκταση βρίσκονται στο δρόμο σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης.


Συνάντηση Τσίπρα με Συμβούλιο διεκδίκησης οφειλών Γερμανίας προς Ελλάδα

"Μεγαλύτερη υποστήριξη έχουν βρει από Γερμανούς δημοκράτες και αντιφασίστες, παρά από τις ελληνικές κυβερνήσεις", δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας μετά τη συνάντησή του με αντιπροσωπεία του Εθνικού Συμβουλίου διεκδίκησης των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, διευκρινίζοντας ότι δεν τίθεται μια διαδικασία διαπάλης ανάμεσα στους Έλληνες και στους Γερμανούς, αλλά "μια διαδικασία διεκδίκησης της δικαιοσύνης και της ηθικής απέναντι στις σημερινές κυβερνήσεις της Γερμανίας και της Ελλάδας, που κουκουλώνουν μια ιστορία που πράγματι είναι ιστορία πολλων χρόνων".
Ο κ. Τσίπρας είπε ότι το κατοχικό δάνειο, το οποίο καταγράφεται κάθε χρόνο στους ισολογισμούς της γερμανικής τράπεζας, είναι κάτι το οποίο πρέπει να το διεκδικήσει η χώρα μας ως φόρο τιμής στους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, στον ελληνικό λαό που έδωσε πάρα πολλά θύματα στον αγώνα ενάντια στο ναζισμό.
"Πιστεύουμε -πρόσθεσε- ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις και η σημερινή κυβέρνηση αντί να δίνει κάτω από το τραπέζι εγγυήσεις για αγορά εξοπλιστικών προγραμμάτων σε αντάλλαγμα υποστήριξης από την πλευρά των Γερμανών στη δύσκολη οικονομική κατάσταση που βρισκόμαστε, οφείλει με σθένος να υψώσει το ανάστημά της και να διεκδικήσει αυτά που μας χρωστάνε".

Πηγή ΑΠΕ

Ευτυχείς εργαζόμενοι σε τρένο της Ινδίας

Με το χαμόγελο αντιμετωπίζουν αυτοί οι εργαζόμενοι, στην πόλη Πάτνα της Ανατολικής Ινδίας, την καθημερινή ταλαιπωρία τους στα ασφυκτικά γεμάτα τρένα της χώρας. Το πυκνό σιδηροδρομικό δίκτυο, κληρονομιά της αγγλικής αποικιοκρατίας, επιτρέπει μεν την οικονομική μετακίνηση των Ινδών, υποχρεώνοντάς τους όμως να διακινδυνεύουν τη ζωή τους κρεμασμένοι από τα βαγόνια των συρμών. Σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσουν την αξιοπρεπή μετακίνηση των γυναικών, οι ινδικοί σιδηρόδρομοι έχουν θεσπίσει τον διαχωρισμό των φύλων, διατηρώντας βαγόνια για αποκλειστική χρήση των γυναικών επιβατών.

Δήλωση Δημ. Στρατούλη σχετικά με την αδυναμία του ΟΑΕΕ να καταβάλει τις συντάξεις του Μαρτίου και το δώρο του Πάσχα


Σχετικά με την αδυναμία του ΟΑΕΕ να καταβάλει τις συντάξεις του Μαρτίου και το δώρο του Πάσχα ο Δημήτρης Στρατούλης, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ και της επιτροπής Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
Η κυβέρνηση να στηρίξει οικονομικά τον ΟΑΕΕ και όχι να ζητάει την εκποίηση της περιουσίας του, η οποία εξάλλου δεν είναι δική της αλλά των ασφαλισμένων.

Παρέμβαση του Ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, Μπάμπη Αγγουράκη, στην Ολομέλεια του ΕΚ σχετικά με το Ψήφισμα για την Ουκρανία


Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Μπάμπης Αγγουράκης, αιτιολογώντας την αρνητική ψήφο του Κόμματος στο ψήφισμα σχετικά με τη "Κατάσταση στην Ουκρανία" κατά την διάρκεια της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σήμερα στις Βρυξέλλες, ανέφερε τα εξής:
 «Τo ΚΚΕ καταψήφισε το σχέδιο ψηφίσματος για την κατάσταση στην Ουκρανία, γιατί θεωρεί ότι με το ψήφισμα αυτό γίνεται μια απαράδεκτη επέμβαση στα εσωτερικά της Ουκρανίας, στη λειτουργία του Κοινοβουλίου, του κράτους, των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων της χώρας αυτής.





Το ξέσπασμα της μητέρας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου «Ο Κούγιας είναι ο ηθικός δολοφόνος του παιδιού μου»


Μεγάλη ένταση προκλήθηκε σήμερα στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αμφισσας, κατά τη διάρκεια της συμπληρωματικής κατάθεσης της μητέρας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, όταν χαρακτήρισε τον συνήγορο υπεράσπισης, Αλέξη Κούγια, «ηθικό δολοφόνο» του παιδιού της.

Μήνυμα αλληλεγγύης στους απεργούς στην Ελλάδα των βουλευτών και ευρωβουλευτών του γερμανικού κόμματος Die Linke (Η Αριστερά)


Εμείς, πολιτικοί παράγοντες μέλη του Κόμματος Die Linke, που ασχολούμαστε με τα ευρωπαϊκά και οικονομικά θέματα στη Γερμανική Ομοσπονδιακή Βουλή εκφράζουμε, με αφορμή τη σημερινή γενική απεργία στην Ελλάδα, την ολόπλευρη αλληλεγγύη μας στους απεργούς.
Εκφράζουμε τον αποτροπιασμό μας για την άνευ προηγουμένου εκστρατεία που έχει ενορχηστρωθεί με στόχο την Ελλάδα. Η δύσκολη θέση της χώρας γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης για την ενεργοποίηση προκαταλήψεων. Οι πολίτες της Ελλάδας, γυναίκες και άνδρες, κατασυκοφαντούνται, κατηγορούνται ότι είναι  "κατά συρροή ψεύτες και ότι συστηματικά παραποιούν τα στατιστικά στοιχειά", ότι συνεχώς κατεργάζονται " ύπουλες πολίτικες ".  

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Κ.Κ.Ε για τις εξελίξεις μετά την απεργία 24/2/2010

 
Η μαζική συμμετοχή στην απεργία και ειδικά τα μεγαλειώδη και μαχητικά συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ σε όλη την Ελλάδα ξεγύμνωσαν την κυβέρνηση, κυριολεκτικά σκόρπισαν την εκφοβιστική προπαγάνδα όλων  των μηχανισμών του συστήματος που επιχειρούσαν να πείσουν ότι ο λαός συναινεί στην σφαγή των δικαιωμάτων του. 

ΚΚ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ - ΚΚ ΙΡΛΑΝΔΙΑΣ- Μήνυμα αλληλεγγύης στην εργατική τάξη της Ελλάδας

Μήνυμα αλληλεγγύης προς την εργατική τάξη της Ελλάδας απέστειλαν το ΚΚ Βρετανίας και το ΚΚ Ιρλανδίας. Το μήνυμα των δυο Κομμουνιστικών Κομμάτων έχει ως εξής:
«Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ιρλανδίας και το Κομμουνιστικό Κόμμα Βρετανίας εκφράζουν την αλληλεγγύη τους με την πάλη της ελληνικής εργατικής τάξης, του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ για την υπεράσπιση των κοινωνικών και οικονομικών κατακτήσεων των Ελλήνων εργατών.
Η ελληνική εργατική τάξη είναι στην πρώτη γραμμή του αγώνα ενάντια στις αντιλαϊκές πολιτικές που υπαγορεύονται από την ΕΕ, επιβάλλονται από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και στηρίζονται από τη Νέα Δημοκρατία και όλα τα τμήματα της ελληνικής αστικής τάξης που ενώνονται για να πληρώσει ο λαός την κρίση.




Απεργία 24/2: ποτάμι οργής για την επίθεση κυβέρνησης-Ε.Ε.

24_2apergia2.gifΈνα ποτάμι οργής ενάντια στα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα ήταν οι απεργιακές συγκεντρώσεις την Τετάρτη 24/2 σε όλη τη χώρα. Από νωρίς δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι έδωσαν το παρών στις συγκεντρώσεις, ενώ πολλά απεργιακά μπλόκα έκλεισαν μεγάλες επιχειρήσεις και καταστήματα. Μαζικά τα μπλοκ του συντονισμού πρωτοβάθμιων σωματείων στο Μουσείο-Πολυτεχνείο στην Αθήνα. "Αυτά τα μέτρα δεν θα περάσουν" έγραφε το πανώ του συντονισμού σωματείων. Ανάκληση της απόλυσης του Ντ. Παλαιστίδη και ανατροπή των αντεργατικών μέτρων απαιτούσε το πανώ και μπλοκ του Συλλόγου Υπαλλήλων Βιβλίου-Χάρτου. Ανατροπή του "Προγράμματος Σταθερότητας κυβέρνησης - Ε.Ε." έγραφαν τα πανώ του ΣΕΦΚ και του ΣΜΤ. Η διαδήλωση που ακολούθησε ήταν μαχητική.

ΣΥ.ΡΙΖ.Α: Η ΑΠΕΡΓΙΑ, ΑΦΕΤΗΡΙΑ ΝΕΩΝ ΑΓΩΝΩΝ


Ο ΣΥΡΙΖΑ χαιρετίζει τους εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους και εργαζόμενες της χώρας μας που συμμετείχαν μαζικά στην απεργία και στη συγκέντρωση των συνδικάτων σε όλη τη χώρα.

Δηλώσεις της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ

Σήμερα είναι πολύ επίκαιρος ο Βάρναλης. Σαν αλλάξουμε όλοι μονομιάς, θα ΄ρθει ανάποδα ο ντουνιάς. Κυριολεκτικά οι εργαζόμενοι πρέπει να απαλλαγούν από κάθε πνεύμα φοβίας και μοιρολατρίας. Αυτοί πρέπει να εκφοβίσουν τον αντίπαλο και πάνω απ' όλα να μην πέσουν στη λούμπα να διαλέξουν με ποιόν θα πάνε: Ή με την ΕΕ ή με τις ΗΠΑ, που προς τα εκεί πάει ο κ. Παπανδρέου.


«Πάντα σκοτώνονται άμαχοι στον πόλεμο» Η κυνική δήλωση του αμερικανού υπουργού Αμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς και η οργή των Αφγανών για το μακελειό στη Χελμάντ

  Λάθος που επαναλαμβάνεται παύει να είναι λάθος, λένε. Αυτό ισχύει διπλά όταν τα «λάθη» οδηγούν στη μαζική εξ αποστάσεως θανάτωση ανυποψίαστων αμάχων, όπως αυτή που (ξανα)σημειώθηκε την περασμένη Κυριακή στην επαρχία Χελμάντ του Αφγανιστάν: σε αεροπορική επιδρομή σκοτώθηκαν τουλάχιστον 27 άτομα, μεταξύ των οποίων και πολλά γυναικόπαιδα. Η οργή των Αφγανών μεγάλωσε μετά την ψυχρή, κυνική δήλωση του υπουργού Αμυνας των ΗΠΑ ΡόμπερτΓκέιτς, ο οποίος χθες τόνισε ανερυθρίαστα ότι «επεισόδια» όπως το νέο μακελειό της Χελμάντ είναι στενά συνυφασμένα με τον πόλεμο και ότι για τις παράπλευρες απώλειες ευθύνονται οι Ταλιμπάν που χρησιμοποιούν τους αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες, ενώ οι ΗΠΑ κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να διαφυλάξουν τις ζωές των αφγανών πολιτών. 
Xελμάντ-Οι δολοφόνοι ξανασκότωσαν γυναικόπαιδα

«Οι εξωγήινοι μπορεί να μας κοιτάζουν ήδη κατά πρόσωπο» Υποστηρίζει κορυφαίος βρετανός επιστήμονας


Οι εξωγήινοι μπορεί να “μας κοιτάζουν ήδη κατά πρόσωπο” σε μια μορφή που είναι πέρα από τις ανθρώπινες δυνάμεις να αναγνωρίσει, υποστήριξε ο αστρονόμος της Βασίλισσας Ελισάβετ.

Ο Λόρδος Μάρτιν Ρις, πρόεδρος της Βασιλικής Κοινότητας της Βρετανίας και αστρονόμος της βασιλικής οικογένειας, δήλωσε είναι πολύ πιθανό ότι δεν έχουμε ακόμα δει εξωγήινους στο διάστημα ή στη Γη, επειδή απλούστατα η νοήμων εξωγήινη ζωή βρίσκεται πέρα από τις δυνάμεις κατανόησής μας.

Ο ίδιος έκανε αυτές της δηλώσεις, σύμφωνα με τη βρετανική "Τέλεγκραφ", μετά τη διοργάνωση από την επιστημονική ακαδημία της χώρας της πρώτης διεθνούς συνδιάσκεψης για τη δυνατότητα εξωγήινης ζωής με τίτλο "Η ανίχνευση εξωγήινης ζωής και οι συνέπειες για την επιστήμη και την κοινωνία".

"Μπορεί να μας κοιτάζουν κατά πρόσωπο και απλώς να μην τους αναγνωρίζουμε. Το πρόβλημα είναι ότι ψάχνουμε για κάτι που μοιάζει πολύ με μας, υποθέτοντας ότι τουλάχιστον έχουν παρόμοια μαθηματικά και τεχνολογία", τόνισε ο κορυφαίος επιστήμων.

"Υποπτεύομαι ότι μπορεί να υπάρχει ζωή και νοημοσύνη εκεί έξω με μορφές που δεν μπορούμε να διανοηθούμε. Όπως ακριβώς ένας χιμπατζής δεν μπορεί να καταλάβει την κβαντική θεωρία, μπορεί κάλλιστα να υπάρχουν πτυχές της πραγματικότητας που βρίσκονται πέρα από τις δυνατότητες των εγκεφάλων μας", πρόσθεσε.

Ωστόσο, ο αμερικανός επιστήμων Φράνσις Ντρέικ, κορυφαίος "κυνηγός" εξωγήινων στον κόσμο και συνιδρυτής του προγράμματος αναζήτησης εξωγήινων σημάτων SETI, υποστήριξε ότι η “ψηφιακή επανάσταση" των τελευταίων δεκαετιών κάνει την ανθρωπότητα αόρατη στους εξωγήινους, καθώς μειώνεται δραματικά η εκπομπή των γήινων ραδιοσημάτων προς το διάστημα.

Σήμερα η Γη περιβάλλεται από ένα "κέλυφος" σε απόσταση 50 ετών φωτός, που προέρχεται από τις εκπομπές παλαιότερων αναλογικών σημάτων των τηλεοράσεων, των ραδιοφώνων και των ραντάρ. Όμως, αν και τα σήματα αυτά έχουν εξαπλωθεί αρκετά για να έχουν πια φτάσει σε πολλά γειτονικά αστρικά συστήματα, εξαφανίζονται γρήγορα, λόγω της νεότερης ψηφιακής τεχνολογίας που αφήνει σχεδόν ανεπαίσθητα γήινα "ίχνη" στο διάστημα. Σύμφωνα με τον Ντρέικ, τα ψηφιακά σήματα της σύγχρονης τηλεόρασης θα φαίνονται πιο πολύ σαν "θόρυβος" σε τυχόν παρατηρητές εξωγήινους.

Πηγή:www.enet.gr