Παρασκευή 6 Ιουλίου 2012

ΠΟΛΕΜΟΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ.ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΕΛΑΣΤΙΚ.


Του Γ. ΔΕΛΑΣΤΙΚ*

Στα άκρα οδηγείται και πάλι στη Ρουμανία η σύγκρουση για την εξουσία ανάμεσα στους σοσιαλδημοκράτες και τους δεξιούς. Στο φόντο αφενός της εξοντωτικής πολιτικής λιτότητας που έχουν επιβάλει η ΕΕ και το ΔΝΤ με τη συνεργασία της ρουμανικής Δεξιάς και αφετέρου της πλήρους απαξίωσης του βαθύτατα διεφθαρμένου πολιτικού προσωπικού της χώρας αυτής, τα δύο στρατόπεδα αναμετρόνται μέχρις εσχά­των.
Η Κεντροαριστερά, σε συμμαχία με τους εθνικοφιλελεύθερους, είναι συσπειρωμένη γύρω από τον πρωθυπουργό Βίκτορ Πόντα, ο οποίος είναι σοσιαλδημοκράτης.

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Μπ. Αγγουράκη - "Καταγγέλλουμε την κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στην Συρία από ΕΕ-ΗΠΑ-ΝΑΤΟ"


Παρεμβαίνοντας στην ολομέλεια του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου στο Στρασβούργο στην συζήτηση για την "Κατάσταση στην Συρία" , ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Μπάμπης Αγγουράκης υπογράμμισε τα εξής:


"Καταγγέλλουμε τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 29 του Ιούνη για τη Συρία και το Ιράν γιατί σηματοδοτούν κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής επέμβασης ΕΕ-ΗΠΑ-ΝΑΤΟ στην περιοχή, στο έδαφος των σκληρών ανταγωνισμών με τις καπιταλιστικές δυνάμεις της Ρωσίας, Κίνας, Ινδία με κίνδυνο γενικευμένης πολεμικής σύρραξης, και ολέθριες συνέπειες για τους λαούς .

Δηλώσεις της βουλευτού Β΄Αθήνας και μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ, Ρένας Δούρου, στην εφημερίδα Correo del Orinoco της Βενεζουέλας - «Ο Ναζισμός αναβιώνει στην Ευρώπη».


Δηλώσεις της βουλευτού Β΄Αθήνας Ρένας Δούρου
Ο Ναζισμός επανεμφανίζεται δυναμικά στην Ευρώπη, με κινητήρια δύναμη τα μέτρα που εφαρμόζουν  οι δεξιές κυβερνήσεις στον οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικό τομέα, προειδοποιεί η Ρένα Δούρου, υπεύθυνη της Ευρωπαϊκής Πολιτικής του Συνασπισμού και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ.
Η Ρ. Δούρου θεωρεί παράδοξο, ότι ο ναζισμός αναβιώνει εκεί που γεννήθηκε η δυτικού τύπου Δημοκρατία.

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου του Κ.Κ.Ε για τη συνάντηση του Υπ. Εργασίας με την Τροϊκα 6/7/2012.


ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ


Αποτελεί πρόκληση η ικανοποίηση της συγκυβέρνησης και της τρόικας για την πορεία σφαγής των μισθών σε μια σειρά εργασιακούς χώρους έως και 40% με την εφαρμογή του νόμου των επιχειρησιακών συμβάσεων του πρώτου μνημονίου, καθώς και για τη συμφωνία τους να προχωρήσουν πιο αποφασιστικά στην ισοπέδωση μισθών, εργασιακών - ασφαλιστικών δικαιωμάτων, επιδομάτων κλπ.
Αυτός είναι ο κοινός στόχος του κεφαλαίου και της ΕΕ.

Ισπανία: Νέες βίαιες συγκρούσεις στην απεργία των ανθρακωρύχων.


ΙΣΠΑΝΙΑ


Μία γυναίκα κι ένα κορίτσι πέντε χρονών τραυματίστηκαν στη βόρεια Ισπανία στο περιθώριο των νέων συγκρούσεων που σημειώθηκαν μεταξύ αστυνομικών και απεργών ανθρακωρύχων, οι οποίοι διαμαρτύρονται κατά της μείωσης των κρατικών επιχορηγήσεων.

Σήμερα ξέσπασαν βίαιες συγκρούσεις όταν οι ανθρακωρύχοι διέκοψαν τη ροή σε οδική αρτηρία στις στοές του Σαντιάγο, κοντά στο Οβιέδο, «εμποδίζοντας την κυκλοφορία των ανθρώπων και παρεμποδίζοντας ορισμένες υγειονομικού ενδιαφέροντος μεταφορές», τονίζει στην ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της αυτόνομης περιφέρειας της Αστούριας, Γκαμπίνο ντε Λορένθο.

Δήλωση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα κατά την επίσκεψή της στον ΟΣΕ 6/7/2012.


Δήλωση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα


«Είκοσι περίπου χρόνια μετά τη σχετική κοινοτική οδηγία για την απελευθέρωση της αγοράς, για ιδιωτικοποίηση των σιδηροδρόμων και ιδιαίτερα μετά τον διαχωρισμό των υποδομών από τη λειτουργία του σιδηροδρόμου ως μέσου μεταφοράς εμπορευμάτων και επιβατών, έχουμε προγραμματισμένη απαξίωση και συκοφάντηση του ρόλου που μπορεί να παίξει ο σιδηρόδρομος στην εξυπηρέτηση και την ανάπτυξη. Τα ελλείμματα τα οποία εμφανίζουν ότι υπάρχουν, ανεξάρτητα από το γεγονός αν ορισμένα από αυτά μπορεί να υπάρχουν και εξαιτίας ατασθαλιών, στην ουσία όμως αντανακλούν το γεγονός ότι το κράτος δεν εξασφάλισε τα υλικά μέσα και τις προϋποθέσεις για να εκσυγχρονιστεί το δίκτυο των σιδηροδρόμων, δανειζόταν ο ΟΣΕ με το γνωστό αποτέλεσμα της ανακύκλωσης των ελλειμμάτων.

Ρίχνουν το ευρώ οι απειλές της Φινλανδίας για αποχώρηση από το κοινό νόμισμα.


Εξετάζει έξοδο από την Ευρωζώνη η Φινλανδία !

Η Φινλανδή υπουργός Οικονομικών ,Jutta Urpilainen- Image: Yle
Πτώση σημειώνει το ευρώ μετά την είδηση ότι η Φινλανδία θα εξέταζε την έξοδο της από την Ευρωζώνη αντί να πληρώνει τα χρέη άλλων χωρών. Η υπουργός Οικονομικών της χώρας, Jutta Urpilainen μιλώντας στην οικονομική εφημερίδα Kauppalehti ξεκαθάρισε ότι η χώρα της δεν θα μείνει στο ευρώ με κάθε κόστος.

ΟΣΟ ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ, ΤΟΣΟ ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ ΤΟ ΧΡΕΟΣ


To έτος 2000 το δημόσιο χρέος της χώρας ήταν 139,2 δισ. ευρώ.
Το 2004 το δημόσιο χρέος είχε ανέλθει στα 201,2 δισ. ευρώ.
Το 2009 το δημόσιο χρέος έφτασε στα 298,5 δισ. ευρώ.
Στα τέλη του 2011, το δημόσιο χρέος «έκλεισε» στα 367 δισ. ευρώ.
*
Η παραπάνω αναδρομή είναι χρήσιμη - όπως ελπίζουμε θα φανεί στη συνέχεια - ώστε να διερευνήσουμε πόση σχέση έχει (κι αν έχει οποιαδήποτε σχέση) με την αλήθεια η απίστευτη προπαγάνδα που κατακλύζει το δημόσιο βίο.
Αναφερόμαστε στην προπαγάνδα που ισχυρίζεται πως:
«Η μείωση του δημόσιου χρέους και των ελλειμμάτων περνάει μέσα από τις ιδιωτικοποιήσεις και τις αποκρατικοποιήσεις του δημόσιου τομέα».

Δελτίο τύπου του ΠΑΜΕ : Για την επιστολή της ΓΣΕΕ στον κ. Σαμαρά.


Για την επιστολή της ΓΣΕΕ στον κ. Σαμαρά


H ΓΣΕΕ πιστή στο ρόλο της ως υπηρέτης των αφεντικών της, σπέρνει αυταπάτες, καλλιεργεί αναμονή, δίνει χώρο και χρόνο στην κυβέρνηση να επιτεθεί με νέα δριμύτητα στα λαϊκά στρώματα.
Το άγχος της να έχει εξέχοντα ρόλο στους κοινωνικούς διάλογους που μόνο ήττες φέρνουν στους εργαζόμενους την ίδια στιγμή που αποδέχεται ως θετική εξέλιξη την προγραμματική συμφωνία των τριών κομμάτων της συγκυβέρνησης, είναι θηλιά που πρέπει οι εργαζόμενοι να βγάλουν γρήγορα από το λαιμό τους, να απομονώσουν τις εχθρικές συνδικαλιστικές ηγεσίες.

Πορτογαλία: Αντισυνταγματική η κατάργηση 13ου και 14ου μισθού !


Αντισυνταγματική  η κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού αλλά θα παραμείνει σε ισχύ !

Πορτογάλοι κομμουνιστές διαδηλώνουν κατά των μέτρων λιτότητας.

Αντισυνταγματική κρίθηκε, την Πέμπτη, από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Πορτογαλίας η κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού των δημοσίων υπαλλήλων και των συνταξιούχων, ένα από τα μέτρα που έλαβε η Κεντροδεξιά κυβέρνηση προκειμένου να περιορίσει το δημόσιο έλλειμμα μετά τη συμφωνία για τη λήψη οικονομικής βοήθειας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).
«Οι περικοπές αυτές αποτελούν παραβίαση της αρχής της ισότητας που περιλαμβάνεται στο πορτογαλικό Σύνταγμα, καθώς επιβάλλουν στους δημόσιους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους επιπλέον θυσίες χωρίς να προβλέπονται αντίστοιχες για το σύνολο των πολιτών», επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση.

Ελπίδα και προοπτική στην Αριστερά.25ο Φεστιβάλ της ΕΔΟΝ .


 Τις πύλες του άνοιξε χθες το 25ο Φεστιβάλ της ΕΔΟΝ που πραγματοποιείται στην Πύλη Αμμοχώστου στη Λευκωσία. 


Εκατοντάδες νέοι και νέες έδωσαν δυναμικά το «παρών» τους την πρώτη μέρα του Φεστιβάλ. Διονύσης Τσακνής, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Μιλτιάδης Πασχαλίδης, Σάκης Μπουλάς, Δημήτρης Σταρόβας κατάφεραν για άλλη μια φορά να ξεσηκώσουν το κοινό τους. Βέβαια στο χώρο του Φεστιβάλ λειτούργησε και η λαϊκή ταβέρνα καθώς και η μπουάτ με άλλα καλλιτεχνικά σχήματα. 
Στο χαιρετισμό του ο Γ.Γ. της ΕΔΟΝ Χάρης Καράμανος τόνισε ότι ο λαός έχει ελπίδα και προοπτική και ονομάζεται Αριστερά.

Financial Times: Η Ελλάδα εγκαταλείπει την αναδιαπραγμάτευση !

Η νέα ελληνική κυβέρνηση έχει εγκαταλείψει το σχέδιό της να διαπραγματευτεί λιγότερο σκληρούς όρους όσον αφορά το δεύτερο δανειακό της πρόγραμμα μετά από προειδοποιήσεις πως θα απορριφθεί από τους διεθνείς πιστωτές, γράφουν οι Financial Times.

Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε πως η κυβέρνηση συνεργασίας θα πρέπει να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις πριν αιτηθεί τροποποιήσεων επί του προγράμματος, που συμφωνήθηκε το περασμένο Φεβρουάριο με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
 
«Το οικονομικό πρόγραμμα είναι εκτός πορείας και δεν μπορούμε να ζητήσουμε τίποτα από τους πιστωτές μας, εάν δεν το επαναφέρουμε στην ορθή του πορεία», φέρεται να δήλωσε στους Financial Times ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Γιώργου. Τούσσα σχετικά με τον Ενιαίο Ευρωπαϊκό Σιδηροδρομικό Χώρο.


Κατά την διάρκεια της συζήτησης σχετικά με τον «Ενιαίο Ευρωπαϊκό Σιδηροδρομικό Χώρο», στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Γιώργος Τούσσας, επεσήμανε τα εξής :


"Η έκθεση για την αναδιατύπωση της Οδηγίας για τον "Ενιαίο Ευρωπαϊκό Σιδηροδρομικό Χώρο" προωθεί με ακόμη μεγαλύτερη ένταση την ιδιωτικοποίηση των δημόσιων σιδηροδρομικών μεταφορών σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ και την παράδοσή τους στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στον κλάδο.