Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2012

Η νησιωτική Ελλάδα την εποχή των Μνημονίων

Τη ζοφερή πραγματικότητα της απομόνωσης και του αποκλεισμού βιώνουν ήδη χιλιάδες κάτοικοι των «άγονων» νησιών, καθώς βλέπουν τους τόπους τους να μετατρέπονται σε περιοχές β' κατηγορίας και τους πολίτες να αντιμετωπίζονται με άνισα και αντικοινωνικά κριτήρια. Μια πραγματικότητα που θα οδηγήσει σε πλήρες αδιέξοδο εαν υλοποιηθούν (και) οι παράπευρες απώλειες του Μνημονίου 2, οι οποίες, πέραν των άλλων δεινών, επιτάσσουν την κατάργηση του “προνομίου”- κινήτρου, μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ που έως τώρα ίσχυε στην επικράτεια των απομακρυσμένων νησιών.

Με αφορμή το νέο σκηνικό της κρίσης, ο ΣΥΡΙΖΑ με επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή ανέδειξε το διαχρονικό πρόβλημα των μεταφορών στα νησιά τονίζοντας ότι η συμπλήρωση 10 χρόνων “απελευθέρωσης” της ακτοπλοΐας δεν έφερε τα “ποθητά” αποτελέσματα, αφού ούτε στον ελεύθερο ανταγωνισμό συνέβαλε ούτε στη μείωση των ναύλων ούτε πολύ περισσότερο στην εξυπηρέτηση των νησιωτών. Παρά το γεγονός ότι η επιδότηση των εφοπλιστών από 14 εκατ. ευρώ το 2002 έφτασε στο ιλιγγιώδες ποσό των 100 εκατ. ευρώ το 2011, τα πράγματα έγιναν πολύ χειρότερα.
Η επιδότηση δεν αντανακλά την πραγματικότητα, καθώς η πλειονότητα των νησιών εξυπηρετείται από παλιά πλοία, με τους κατοίκους να κάνουν λόγο για «σαπιοκάραβα», που δεν τηρούν κανένα μέτρο ασφαλείας. Τα δρομολόγια προς τον Πειραιά και τα νησιά διαρκώς μειώνονται, ενώ πολλές φορές δεν υπάρχουν καν, με θύματα τις τοπικές κοινωνίες και τον τουρισμό.

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΣΥΝ για την υπόθεση του βουλευτή με το 1 εκατομμύριο ευρώ.


Σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΣΥΝ 

Η ουσιαστική διερεύνηση του πόθεν έσχες και των οικονομικών συναλλαγών  των βουλευτών έπρεπε να είναι μια πάγια διαδικασία, που θα διασφαλίζει τη διαφάνεια και θα θωρακίζει τη δημοκρατία. Η υπόθεση του βουλευτή με το 1 εκατομμύριο ευρώ αποτελεί πρόκληση για την κοινή γνώμη , με την προστασία των προσωπικών δεδομένων να μην αποτελεί άλλοθι ούτε για τη συγκάλυψη του θέματος,  ούτε για τη συνέχεια ενός παραπολιτικού σήριαλ, με πολλαπλές αναγνώσεις.

Focus: Η ελληνική Αριστερά "επικίνδυνη" για τη Γερμανία !


Σε μία ακόμη απίστευτη πρόκληση προχώρησε το γερμανικό περιοδικό Focus, στην ηλεκτρονική του έκδοση.


Το περιοδικό που στο παρελθόν έχει προκαλέσει όχι μόνο την ελληνική κοινή γνώμη, αλλά και ολόκληρη της Ευρώπη, στο βασικό άρθρο του Σαββάτου σημειώνει μεταξύ άλλων ότι μία πιθανή εκλογική νίκη της Αριστεράς στις επερχόμενες εκλογές στην Ελλάδα θα μπορούσε να κοστίσει μερικά δισεκατομμύρια στους Γερμανούς φορολογούμενους!

Μπορούμε να τους σαρώσουμε !


Ήδη μετά τη συμφωνία για την ελεγχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας στο Γιούρογκρουπ, η κυβέρνηση με ασύλληπτα γοργούς ρυθμούς περνά στη Βουλή τους εφαρμοστικούς νόμους που εξειδικεύουν όλα τα νέα μέτρα-κόλαση για τη ζωή της εργατικής, της λαϊκής οικογένειας και τις αντίστοιχες υπουργικές αποφάσεις.


Η συμφωνία προάγει τα κέρδη των μονοπωλίων μέσα και έξω από την Ελλάδα. Αλλωστε είναι συμφωνία προστασίας του κεφαλαίου στην επιδίωξη να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση σε όφελός του. Και χρησιμοποιείται ως όργανο νέας επίθεσης στο εργατικό και λαϊκό εισόδημα και ταυτόχρονα ως μέσο εκβιασμού της εργατικής τάξης. Επιδιώκει με την τρομοκρατία και το δίλημμα «ευρώ ή δραχμή» να υποτάξει τους εργαζόμενους, ώστε να αποδεχθούν:

Καρνάβαλος (εκ του λατινικού carne=κρέας) - Της Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ.


Σ'αυτόν τον ...υπέροχο ναό της αστικής δημοκρατίας, στα χρόνια του μεταπολεμικού καπιταλισμού της ψηφιακής εποχής, πολλή βρώμα πλάκωσε απ' τα σκαλιά ως το ιερό του κεφαλαίου. 



Σαράφηδες πουλάνε κι αγοράζουνε λαούς και κοινωνίες τυλιγμένες σε χαρτιά ανώνυμων τίτλων. Η τεράστια επιστημονική και τεχνολογική παγκόσμια περιουσία αλλάζει χέρια και συμπυκνώνεται σε χρηματοπιστωτικά προϊόντα που τρέφουν λογαριασμούς, αφήνοντας νηστικούς τους ανθρώπους όπου Γης.