Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2009

Γεωργία:Ανίκανοι νεοκαπιταλιστές!-Δεν ξέρουν να φτιάχνουν,δεν ξέρουν ούτε να γκρεμίζουν! - Νεκρά δύο άτομα κατά την κατεδάφιση του σοβιετικού μνημείου


Μία γυναίκα και η οκτάχρονη κόρη της σκοτώθηκαν στη Γεωργία κατά την κατεδάφιση ενός σοβιετικού, γιγαντιαίου μνημείου πολέμου στην πόλη Κουτάισι, τη δεύτερη μεγαλύτερη της χώρας.Την κατεδάφιση, που θεωρήθηκε απαραίτητη για την κατασκευή του νέου κτηρίου του κοινοβουλίου της χώρας, είχαν καταδικάσει τόσο η αντιπολίτευση όσο και η Ρωσία που τη χαρακτήρισε «ιεροσυλία» κατηγορώντας τη Γεωργία ότι προσπαθεί μανιωδώς «να εξαλείψει την ιστορική μνήμη του ίδιου του λαού της».Μητέρα και κόρη σκοτώθηκαν από κομμάτια τσιμέντου που έπεσαν στην αυλή του σπιτιού τους. Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, άλλοι τέσσερις άνθρωποι νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση.Ο γενικός εισαγγελέας της Γεωργίας, Μουρτάζ Ζοντελάβα, είπε ότι η ανατίναξη του μνημείου κατέληξε σε τραγωδία. «Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες παραβιάστηκαν οι κανονισμοί ασφαλείας» σημείωσε. Η ανατίναξη του μνημείου έγινε από μια ιδιωτική εταιρεία κατεδαφίσεων.Οι εργάτες είχαν αρχίσει την κατεδάφιση του ύψους 46 μέτρων μνημείου από τις αρχές της εβδομάδας. Ο πρόεδρος της Γεωργίας, Μιχαήλ Σαακασβίλι, θέλει να μεταφέρει τις συνεδριάσεις της Βουλή στο Κουτάισι, σε μια προσπάθεια αναζωογόνησης αυτού του πρώην βιομηχανικού κέντρου. Ένα τμήμα του μνημείου, που παρουσιάζει ένα γυμνό γεωργιανό ιππέα, είχε αποσπαστεί από την τσιμεντένια σύνθεση και οι αρχές είπαν ότι θα επανατοποθετηθεί σε άλλο σημείο του Κουτάισι.Η αντιπολίτευση ωστόσο του καταλογίζει αδιαφορία για την κοινή γνώμη καθώς 300.000 Γεωργιανοί, ενταγμένοι στο σοβιετικό στρατό, σκοτώθηκαν κατά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.«Η γεωργιανή κυβέρνηση προέβη μια πράξη κρατικού βανδαλισμού προσβάλοντας τα αισθήματα κάθε πολιτισμένου ανθρώπου» σημειώνει από την πλευρά του το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Επίθεση Τσίπρα κατά κυβέρνησης και βολές κατά ΝΔ



Πυρά κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του στην οργανωτική και πολιτική σύσκεψη της Εκτελεστικής Γραματείας του κόμματός του.

Τόνισε ότι τα βασικά χαρακτηριστικά της σημερινής πολιτικής κατάστασης στην Ελλάδα είναι η κρίση της αξιοπιστίας της πολιτικής ζωής στη χώρα, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι «αυτά που έλεγε προεκλογικά δύο μήνες μετά μπήκαν στα συρτάρια, και έχουν καταχωνιαστεί, με το πρόσχημα των πιέσεων από την Ευρωπαϊκή Ενωση».
Ως δεύτερο χαρακτηριστικό της περιόδου, ανέφερε την υπέρβαση της δημοκρατίας από εξωθεσμικές παρεμβάσεις των χρηματαγορών και αναρωτήθηκε για το ποιός κυβερνά τη χώρα.
Ειδικότερα κατηγόρησε την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ότι εφαρμόζει συμπληρωματικό πρόγραμμα ως προς αυτά που είχε εφαρμόσει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ότι θρυμματίζει το ασφαλιστικό σύστημα, ότι οδηγεί την αγορά σε πιστοληπτική ασφυξία, ότι δεν παίρνει μέτρα για την τόνωση της απασχόλησης με αποτέλεσμα η ανεργία που αγγίζει το 20% να δημιουργεί συνθήκες κοινωνικής έκρηξης.

Χωρίς Δεσμευτική Συμφωνία η Διάσκεψη της Κοπεγχάγης


Με απογοητευτικά αποτελέσματα για την ανθρωπότητα, ολοκληρώθηκε η 15η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών που πραγματοποιήθηκε στην Κοπεγχάγη. Οι ηγέτες του κόσμου, ιδιαίτερα των ανεπτυγμένων χωρών, δεν κατάφεραν να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να δημιουργήσουν, μέσα από τις αποφάσεις τους, προοπτική αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής που απειλεί τον πλανήτη. Παρά τις πολυήμερες συζητήσεις, η διάσκεψη έληξε χωρίς δεσμευτική και ουσιαστική συμφωνία που θα προνοούσε την δραστική μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, που αποτελεί προϋπόθεση συγκράτησης της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη. Η τελική διακήρυξη της Κοπεγχάγης παραπέμπει στην συνέχιση των προσπαθειών μέσα στο 2010 για την μείωση των εκπομπών και ταυτόχρονα επιβεβαιώνει την ετοιμότητα για οικονομική βοήθεια στις φτωχές χώρες του νότου, οι οποίες είναι οι πρώτες που δέχονται τα πλήγματα από τις κλιματικές αλλαγές. Μια βοήθεια όμως που, χωρίς συμφωνία για την δραστική μείωση των ρύπων, είναι χωρίς κανένα αντίκρισμα.
Το ΑΚΕΛ θεωρεί ότι κύρια ευθύνη για την ουσιαστική αποτυχία της διάσκεψης της Κοπεγχάγης βρίσκεται στην έλλειψη πολιτικής βούλησης εκ μέρους των ΗΠΑ να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν, σε αντίθεση με τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έδειξαν ετοιμότητα και αποφασιστικότητα να δεσμευτούν μέσα από μια ουσιαστική συμφωνία.
 
Το ΑΚΕΛ χαιρετίζει την συμμετοχή και τις θέσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας στην διάσκεψη της Κοπεγχάγης. Μέσα από την ομιλία του ο Πρόεδρος Χριστόφιας τόνισε ότι οι αναπτυγμένες χώρες έχουν την κύρια ευθύνη να συμβάλουν στην αναστροφή της περιβαλλοντικής καταστροφής αφού είναι αυτές που υπερεκμεταλλεύτηκαν τους πόρους του πλανήτη μέσα από την διαδικασία της οικονομικής τους ανάπτυξης. Θέσεις αρχής και με γνώμονα το συμφέρον ολόκληρης της ανθρωπότητας, με τις οποίες το ΑΚΕΛ συμφωνεί απόλυτα. Αυτές τις θέσεις προβάλαμε ως κόμμα και σε διάφορες συζητήσεις στις οποίες συμμετείχε η αντιπροσωπεία του κόμματος μας.
 
Η αποτυχία της Διάσκεψης της Κοπεγχάγης επιφορτίζει με αυξημένα καθήκοντα τα προοδευτικά και αριστερά κινήματα του κόσμου αλλά και κυβερνήσεις, να συνεχίσουν την άσκηση πίεσης προς τους ηγέτες των αναπτυγμένων χωρών για ουσιαστική και δεσμευτική συμφωνία για αντιμετώπιση της απειλής των κλιματικών αλλαγών και της γενικότερης περιβαλλοντικής καταστροφής.




ΓΕΩΡΓΙΑ - Θέλουν να ανατινάξουν αντιφασιστικό μνημείο!


Ο κατήφορος του φιλοαμερικανικού και φιλοΝΑΤΟικού καθεστώτος της Γεωργίας δεν έχει τέρμα. Ετσι, όπως μεταδίδουν μια σειρά από ΜΜΕ, οι αρχές της Γεωργίας, την ώρα που έστησαν «μνημείο για τη σοβιετική κατοχή», προχωρούν στο ξήλωμα, και μάλιστα με ανατίναξη (!), ενός αντιφασιστικού μνημείου στην πόλη Κουταΐσι, που βρίσκεται σε κεντρικό σημείο.

Οπως έγινε γνωστό, στην Κουταΐσι στις 12 του Δεκέμβρη ξεκίνησαν να ξεμοντάρουν το μνημείο των Γεωργιανών στρατιωτών που σκοτώθηκαν στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, πολεμώντας στις γραμμές του Κόκκινου Στρατού. Μάλιστα, οι αρχές της Γεωργίας σχεδιάζουν να ανατινάξουν τη βάση του μνημείου στις 21 του Δεκέμβρη, δηλαδή τη μέρα των γενεθλίων του νυν Προέδρου της Γεωργίας, Μιχαήλ Σαακασβίλι, κάνοντάς του αυτό το ιδιόμορφο «δώρο». Στη θέση του μνημείου θα χτιστεί το καινούριο κτίριο του γεωργιανού Κοινοβουλίου, το οποίο θα μεταφερθεί από την Τιφλίδα.
Η απόφαση έχει προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις τόσο στη χώρα όσο και στο εξωτερικό. Σε ανακοίνωσή του το Ενοποιημένο Κομμουνιστικό Κόμμα Γεωργίας (ΕΚΚΓ) σημειώνει πως η κατεδάφιση του μνημείου γίνεται παρά τις διαμαρτυρίες των κατοίκων και δεκάδων κοινωνικών οργανώσεων και κομμάτων της Γεωργίας. Οι κομμουνιστές της Γεωργίας σημειώνουν πως πρόκειται για «απαράδεκτη ενέργεια κυνισμού και βανδαλισμού, που προσβάλλει το γεωργιανό λαό και όλους τους άλλους λαούς που είχαν ανυπολόγιστη συνεισφορά στην υπόθεση της Αντιφασιστικής Νίκης». Το ΕΚΚΓ καλεί τα Κομμουνιστικά κι Εργατικά κόμματα, όλες τις προοδευτικές δυνάμεις του κόσμου να εκφράσουν την αγανάκτησή τους για το γεγονός αυτό.
Ο δημιουργός του μνημείου, που στήθηκε τη δεκαετία του '80, Μεράμπ Μπερντζενισβίλι, κατηγόρησε τις αρχές για την καταστροφή σημειώνοντας: «Καταστρέφουν εκείνοι οι άνθρωποι, που με αυτήν την καταστροφή επιδιώκουν να ενισχύσουν τη θέση τους». Πρόσθεσε πως δεν καταστρέφουν απλώς το έργο του, αλλά την Ιστορία της Γεωργίας.
Να σημειώσουμε πως με την έναρξη του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου χιλιάδες Γεωργιανοί πατριώτες εθελοντικά εντάχθηκαν στον Κόκκινο Στρατό, γράφτηκαν στην παλλαϊκή επιστράτευση. Στο τέλος του 1941 πάνω από 43 χιλιάδες Γεωργιανοί καθημερινά δούλευαν στις αμυντικές εγκαταστάσεις. Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκόσμιου Πολέμου σκοτώθηκαν πάνω από 300 χιλιάδες Γεωργιανοί, από αυτούς περίπου 80 χιλιάδες στρατιώτες πέθαναν ως ήρωες, υπερασπίζοντας τη χώρα τους, τη Σοβιετική Ενωση.
Ανακοινώσεις καταδίκης του γεγονότος εξέδωσαν το υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας και οι βουλευτές της Κρατικής Δούμας της Ρωσίας. Από τη μεριά του το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας χαρακτήρισε «ενέργεια απροκάλυπτου κυνισμού» την καταστροφή στη γεωργιανή πόλη Κουταΐσι του μνημείου των πεσόντων στο Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο, στον αγώνα εναντίον της χιτλερικής Γερμανίας. «Η Μόσχα εκτιμά τις ενέργειες της ηγεσίας της Τιφλίδας ως έλλειψη σεβασμού προς τα ηρωικά κατορθώματα των ανθρώπων, οι οποίοι σε θανάσιμη σύγκρουση με το φασισμό υπερασπίστηκαν την πατρική γη», αναφέρεται στη δήλωση. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι τη ζωή τους στον αγώνα εναντίον του ναζισμού είχαν θυσιάσει εκατοντάδες γιοι και κόρες της Γεωργίας. «Η κυνική στάση προς τους βετεράνους είναι ιδιαίτερα κατάφωρη τις παραμονές της 65ης επετείου της Μεγάλης Νίκης», υπογραμμίζεται στη δήλωση.

Το αντιφασιστικό μνημείο στη Γεωργία


Πηγή:Ριζοσπάστης

ΠΑΜΕ: Στην απεργία αναμετρήθηκαν δύο κόσμοι, δύο στρατηγικές. Από τη μία, ο κόσμος των μονοπωλίων με τα στηρίγματά του και, από την άλλη, ο κόσμος της δουλειάς με τα συνδικάτα του

Η 17η Δεκέμβρη θα γεννήσει καινούριους, μεγάλους αγώνες. Το εργατικό κίνημα μίλησε, έδειξε το μπόι του.

Δήλωση Παν. Λαφαζάνη, Κοινοβ. Εκπροσώπου ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με τα λεγόμενα του κ. Γ. Παπακωνσταντίνου στα ταξίδια τους στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες



Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ «ΦΥΛΛΟ ΚΑΙ ΦΤΕΡΟ» ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΑΣ

Ο Παν. Λαφαζάνης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ, σχολιάζοντας  τα λεγόμενα του κ. Γ. Παπακωνσταντίνου στα ταξίδια τους στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες , έκανε την παρακάτω δήλωση:
Το ερώτημα που αβίαστα προκύπτει από τις τελευταίες εξελίξεις είναι:
Ποιοι λαμβάνουν τις οικονομικές αποφάσεις και ποιος διαμορφώνει τον Προϋπολογισμό της χώρας;Οι διεθνείς κεφαλαιαγορές;

Κ.Κ.Ε:Σχόλιο του Γραφείου Τύπου για τους άξονες της κυβέρνησης για το φορολογικό

Οι άξονες για το φορολογικό που ανακοίνωσε η κυβέρνηση σηματοδοτούν μια νέα φοροεπιδρομή στο λαό που επωμίζεται ήδη ασήκωτα φορολογικά βάρη. Στο στόχαστρο, εκτός από το εισόδημα των μισθωτών θα βρεθεί και αυτό των αυτοαπασχολούμενων, ενώ τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων που επενδύονται, θα απολαμβάνουν ακόμα μεγαλύτερες φοροαπαλλαγές μαζί με ακόμα μεγαλύτερα προνόμια, κίνητρα και ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων.