Σάββατο 21 Μαΐου 2011

Ξετσίπωτη κοροϊδία από τον Παπανδρέου.


Γρηγοριάδης Κώστας
    
Η κοροϊδία πάει σύννεφο από τον πρωθυπουργό, που έχει κάνει το ψέμα προσφάι και την εξαπάτηση τέχνη. Εφτασε στο σημείο να δηλώσει κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε προχτές με το προεδρείο των εργατοπατέρων της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ETUC), ότι μαζί με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις στην Ελλάδα «αγωνιζόμαστε για τις συλλογικές συμβάσεις, για κοινωνική συνοχή και, ασφαλώς, για δικαιοσύνη και σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα των εργαζομένων»! Πράγματι δεν έχει όρια το θράσος τους. Εχουν διαλύσει τις εργασιακές σχέσεις, έχουν επιβάλει ένα σύγχρονο εργασιακό μεσαίωνα, κι όμως ο πρωθυπουργός εμφανίζεται ξετσίπωτα ως προστάτης των συλλογικών συμβάσεων και των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Ισπανία-Ποιο κίνημα χρειάζεται.Του Δημήτρη Καραγιάννη.


Ποιο κίνημα χρειάζεται


Οι διαδηλώσεις κυρίως νέων, φοιτητών και άλλων, σε πλατείες πόλεων της Ισπανίας, που ξεκίνησαν την περασμένη Κυριακή, όπου στήνουν κατασκηνώσεις, αντανακλούν αντικειμενικά τα τεράστια προβλήματα που ζουν τα λαϊκά στρώματα στην Ισπανία, ιδιαίτερα η νεολαία (τεράστια ανεργία, φτώχεια κλπ.). Εχουν τεράστια προβολή από τα αστικά ΜΜΕ στην Ισπανία. Κάποιοι στην Ελλάδα, όπως το δημοσιογραφικό συγκρότημα Αλαφούζου, άλλα αστικά ΜΜΕ και ο ΣΥΝ τις εκθειάζουν ως το κίνημα που μπορεί να επιβάλει φιλολαϊκές λύσεις. Προκαλεί εντύπωση γιατί οι αστοί στην Ελλάδα, από κοινού με τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, προβάλλουν με θέρμη αυτές τις μορφές κινητοποιήσεων. Αυτό γίνεται εύλογα κατανοητό, αν δει κανείς τους στόχους του, που είναι: «Κάτω οι τραπεζίτες, οι πολιτικοί, η διαφθορά», «Καθαρή Δημοκρατία» για να βγούμε από την κρίση. Ο ΣΥΝ το αποκαλεί αδιαμεσολάβητο κίνημα, το ίδιο και ο «ΣΚΑΪ». Λένε δηλαδή κίνημα μακριά από τα κόμματα και όταν βάζουν τέτοιο ζήτημα για την Ελλάδα εννοούν το ΚΚΕ.

Κύπρος - βουλευτικές εκλογές 2011: κριτική ψήφος στο ΑΚΕΛ


Οι θέσεις της Νεολαίας Ενάντια στον Εθνικισμό (που συμμετέχει στην CWI) για τις βουλευτικές εκλογές που διεξάγονται στην Κύπρο την Κυριακή 22 Μάη 2011



Οι βουλευτικές εκλογές φέτος διεξάγονται καθώς συνεχίζεται η μεγαλύτερη παγκόσμια οικονομική κρίση από το 1930.
Η κρίση ξεκίνησε το 2007 από τις ΗΠΑ, όταν έσκασε η «φούσκα» της αγοράς κατοικίας. Η κρίση οδήγησε το τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ σε κατάρρευση, η οποία εκδηλώθηκε την επόμενη χρονιά, το 2008, και στη συνέχεια αυτή επεκτάθηκε στο διεθνές τραπεζικό σύστημα και τις μεγάλες βιομηχανίες και πολυεθνικές. Οι κυβερνήσεις των βιομηχανικά ανεπτυγμένων χωρών έχουν ήδη ξοδέψει συνολικά 20 τρισεκατομμύρια δολάρια από τα χρήματα των φορολογούμενων, για να σώσουν το σύστημα τους που κατέρρεε. Τώρα οι χώρες αυτές έχουν τεράστια, πρωτοφανή στην ιστορία τους, ελλείμματα και χρέη και προχωρούν σε μέτρα λιτότητας για να βρουν τα χρήματα να καλύψουν τα ελλείμματα και τα χρέη που έχουν δημιουργηθεί.

Έτσι, σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και όχι μόνο, οι κυβερνήσεις έχουν προχωρήσει σε τεράστιες περικοπές στους μισθούς και τα επιδόματα των εργαζόμένων, σε ιδιωτικοποιήσεις/αποκρατικοποιήσεις δημοσίων υπηρεσιών, σε απολύσεις και μαζική εκτίναξη της ανεργίας, σε διάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων, σε ακύρωση κατακτήσεων που χρονολογούνται εδώ κι ένα αιώνα, δημιουργώντας τις συνθήκες μαζικής φτώχειας και ανεργίας και διάλυσης του κοινωνικού ιστού.

Κύπρος: Γκάφα μεγατόνων από Ι. Κασουλίδη !



Μόνο λίγα 24ωρα πριν τις βουλευτικές εκλογές αποκαλύφθηκαν οι πραγματικές προθέσεις του ΔΗΣΥ και αυτό χάριν της «γκάφας» του ευρωβουλευτή του ΔΗΣΥ Ι. Κασουλίδη, ο οποίος κατά τρόπο αντιδεοντολογικό και υποτιμητικό κάλεσε τους ψηφοφόρους του ΔΗΚΟ να ψηφίσουν ΔΗΣΥ, για να στηρίξουν την προοπτική της υποψηφιότητας Ν. Αναστασιάδη για τις προεδρικές εκλογές του 2013. Ενδειξη της μεγάλης γκάφας Ι. Κασουλίδη είναι και το γεγονός ότι ο λαλίστατος αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ κ. Αβ. Νεοφύτου όταν κλήθηκε χθες να σχολιάσει τη δήλωση Ι. Κασουλίδη, απέφυγε να απαντήσει, λέγοντας: «O,τι είχαμε να δηλώσουμε για το συγκεκριμένο θέμα, το είπαμε. Ουδέν περαιτέρω σχόλιο». Η αποκαλυπτική δήλωση Ι. Κασουλίδη αφήνει εκτεθειμένη ολόκληρη την ηγεσία του ΔΗΣΥ,  η οποία δέχεται τις έντονες επικρίσεις των υπόλοιπων κομμάτων, ακόμη και από την ηγεσία της ΕΔΕΚ.

Έφαγε πόρτα ο Γιωργάκης από την Αλέκα ! ΚΚΕ: Δεν υπάρχει αντικείμενο συνάντησης με τον πρωθυπουργό .


Δεν αποδέχθηκε την πρόσκληση του πρωθυπουργού για συνάντηση η γενική γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.


Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση "θεωρεί ότι δεν υπάρχει αντικείμενο για τη συγκεκριμένη συνάντηση, από τη στιγμή που είναι και γνωστές και εκδιαμέτρου αντίθετες οι θέσεις της κυβέρνησης και του ΚΚΕ. Το ΚΚΕ απορρίπτει τόσο το λεγόμενο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που έχει διαμορφώσει η κυβέρνηση με τους συμμάχους της, όσο και τη γενική πολιτική της.

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για την ομιλία του Πρωθυπουργού στο Ναύπλιο.



Το κάλεσμα του πρωθυπουργού για εθνική συστράτευση είναι κάλεσμα για την ολοκληρωτική  διάλυση των εργασιακών σχέσεων, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας,   και την κατεδάφιση κάθε προοπτικής για την ανάπτυξη της οικονομίας.
Το κάλεσμα που απευθύνουμε εμείς είναι για αγώνες με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης και της πολιτικής της, για ενωτικούς βηματισμούς των δυνάμεων που θέλουν απεμπλοκή της χώρας από το μνημόνιο, αναδιανομή του πλούτου και ανάπτυξη προς όφελος των εργαζομένων και της νεολαίας.
To Γραφείο Τύπου

«ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ»: Με τις εργάτριες στην πύλη του Καψάνη.


Ένα ρεπορτάζ από τη δεκαετία του '30, που διατηρεί ατόφια την επικαιρότητά του

Από τις ιστορικές στιγμές του «Ριζοσπάστη», στην εκδήλωση που διοργανώθηκε το περασμένο Σάββατο στον Πειραιά, επιλέχτηκε και παρουσιάστηκε ένα ξεχωριστό ρεπορτάζ από τη δεκαετία του '30, το οποίο διατηρεί και σήμερα ατόφια τη σημασία και την επικαιρότητά του. Εγραφε ο «Ριζοσπάστης» στις 24/5/1931:
«Πριν λίγες μέρες, οι καρχαρίες της υφαντουργικής βιομηχανίας κατεβάσανε κατά 20% τα μεροκάματα των εργατών τόσο στο εργοστάσιο "Ανώνυμος Πειραϊκή Εταιρεία Επιχειρήσεων", που βρίσκεται στην Καλλιθέα, όσο και στα υφαντουργικά εργοστάσια που βρίσκονται Κρεμυδαρού του Πειραιά. Σύγχρονα, απολύονται οι παλιοί εργάτες ένας ένας, με διάφορα προσχήματα και προσλαμβάνουνται καινούργιοι, με πιο εξευτελισμένα μεροκάματα. Ο "Ρ" σα μοναδική εφημερίδα που παλεύει για τα συμφέροντα των εκμεταλλευομένων, ανοίγει σήμερα τις στήλες του στους εργάτες και τις εργάτριες της "Ανώνυμος Πειραϊκή Εταιρεία Επιχειρήσεων". Βρισκόμαστε απ' έξω απ' το εργοστάσιο της "Ανώνυμος Πειραϊκή Εταιρεία Επιχειρήσεων" ή του Καψάνη, όπως είναι γνωστό από το όνομα του πρώην ιδιοκτήτη του. Σε λίγο αρχίζουν να βγαίνουν οι εργάτες και οι εργάτριες μία μία γιατί πριν βγουν τις ψάχνουν στην πόρτα.

Ζωντανή μετάδοση από τον ξεσηκωμό στην Μαδρίτη ! Πλατεία de sol !

20 Μαΐου 2011, Δήλωση Γενικού Γραμματέα Κ.Ε. ΑΚΕΛ για τις Εκλογές της Κυριακής στην Κύπρο




Οι εκλογές της Κυριακής είναι κρίσιμες και μας αφορούν όλους. Από το αποτέλεσμα τους θα κριθεί, αν θα μείνει ζωντανή η ελπίδα και ανοικτή η προοπτική επίλυσης του κυπριακού. Αν θα ενισχυθεί η συνέχιση της προοδευτικής, φιλολαϊκής πολιτικής και της προάσπισης των δικαιωμάτων και των συμφερόντων των εργαζομένων, της μεσαίας τάξης και του κυπριακού λαού στο σύνολο του.  
Αν την Κυριακή, το αποτέλεσμα ανοίξει το δρόμο στον κ. Αναστασιάδη για την Προεδρία της Δημοκρατίας, η Κύπρος θα καταδικαστεί στο πισωγύρισμα. Πισωγύρισμα σε αντιφάσεις, πειραματισμούς, διολισθήσεις, νέες περιπέτειες και νέα διλήμματα στο Κυπριακό. Πισωγύρισμα σε αντιλαϊκές πολιτικές. Σε πολιτικές που θα αφαιρούν από τους εργαζόμενους από αυτά που κατέκτησαν.