Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

Οφείλει εξηγήσεις ο κ. Παπαδήμος


«Δεν είμαι πολιτικός» έσπευσε να δηλώσει ο νέος πρωθυπουργός της χώρας Λουκάς Παπαδήμος, αμέσως μόλις έλαβε την εντολή σχηματισμού της κυβέρνησης, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αλλά, ένας βουλευτής, ένας υπουργός, ακόμα και ένα εξωκοινοβουλευτικό στέλεχος ενταγμένο σε κορυφαίες λειτουργίες ενός κομματικού μηχανισμού, εξ΄ορισμού είναι πολιτικός. Πολλώ μάλλον ένας πρωθυπουργός! 

Από το μεσημέρι της Πέμπτης 10 Νοεμβρίου 2011 ο κ. Παπαδήμος, θέλει -δεν θέλει, είναι και πολιτικός. Και ως πολιτικός (και μάλιστα ανωτάτου επιπέδου) οφείλει να τηρεί στο έπακρο τις υποχρεώσεις του. Μια από αυτές ασφαλώς και είναι το να δίνει εξηγήσεις. Για όσα πράττει, αλλά και για τα όσα έχει πράξει, ως παράγων του δημόσιου βίου, κατά το παρελθόν. 
Για παράδειγμα:
► Ως διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, το 1999-2001, αν είχε αντιληφθεί τί συνέβαινε στο χρηματιστήριο.
► Ποιά ήταν η συμβολή του στην ένταξη της Ελλάδας στην ευρωζώνη, κάτι που έχει διαφανεί ότι ήταν αποτέλεσμα "δημιουργικής λογιστικής" και που ο Γάλλος Πρόεδρος Σαρκοζί αποκάλεσε "λάθος".

Απίστευτο: Αντιπολιτεύεται... συμπολιτευόμενος ο Σαμαράς!


Ένα ακόμη πολιτικό παράδοξο γέννησε η κρίση. Η Νέα Δημοκρατία συμμετέχει στην κυβέρνηση Παπαδήμου, διατηρεί όμως τον τίτλο και τα προνόμια της αξιωματικής αντιπολίτευσης!
Πώς είναι δυνατόν να συμβαίνει αυτό;
Αν μετείχαν στη νέα κυβέρνηση βουλευτές της Ν.Δ. ο Αντ. Σαμαράς θα παρέδιδε τον τίτλο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Αλέκα Παπαρήγα
Αν μετείχαν στη νέα κυβέρνηση βουλευτές της Ν.Δ. ο Αντ. Σαμαράς θα παρέδιδε τον τίτλο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Αλέκα Παπαρήγα Κι όμως το προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής! Σύμφωνα με το άρθρο 20, «ο πρόεδρoς της μεγαλύτερης σε δύναμη Koινoβoυλευτικής Oμάδας, πoυ δεν μετέχει στην κυβέρνηση, απoκαλείται αρχηγός της αξιωματικής αντιπoλίτευσης και έχει τα ιδιαίτερα δικαιώματα πoυ τoυ αναγνωρίζει o Kανoνισμός της Boυλής και oι κείμενες διατάξεις".

Ωμή αλλοίωση της λαϊκής κυριαρχίας βλέπει ο Τσίπρας.


Συλλογική και ενωτική δράση για την οριστική ανατροπή της μνημονιακής πολιτικής εισηγείται ο Αλέξης Τσίπρας, αντιδρώντας στην εντολή που δόθηκε στον Λουκά Παπαδήμο για σχηματισμό κυβέρνησης. Κάνει λόγο για ωμή αλλοίωση της λαϊκής κυριαρχίας, από τη στιγμή που ο νέος πρωθυπουργός δεν έχει εκλεγεί και δεν έχει λογοδοτήσει στον ελληνικό λαό.
Παράλληλα, σημειώνει ότι και η πολιτική που καλείται να υλοποιήσει δεν έχει δημοκρατική νομιμοποίηση.

"Τη στιγμή που όλη η Ευρώπη πληρώνει ακριβά το τίμημα των επιλογών της ευρωπαϊκής ηγεσίας και της ΕΚΤ, ο αντιπρόεδρός της παρουσιάζεται ως λύση στην κρίση που δημιούργησαν οι πολιτικές που υπηρέτησε", σημειώνει ο πρόεδρος του Συνασπισμού.

Δήλωση Παν. Λαφαζάνη, Κοινοβ. Εκπρ. ΣΥΡΙΖΑ για τη νέα κυβέρνηση Λ. Παπαδήμου: «Η ΕΞΟΥΣΙΑ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΜΟΝΕΤΑΡΙΣΜΟ!»



Ο Παν. Λαφαζάνης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στο ρ/σ  Flash και την εκπομπή του Γρ. Νιάκα, τόνισε, μεταξύ άλλων, για τη νέα κυβέρνηση Λ. Παπαδήμου:
«Με τον Λ. Παπαδήμο πρωθυπουργό, η εξουσία πέρασε απευθείας, χωρίς περιττές διαμεσολαβήσεις, στις τράπεζες και το Γερμανικό μονεταρισμό.

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου του Κ.Κ.Ε για τη συμφωνία ΠΑΣΟΚ – ΝΔ – ΛΑΟΣ για τον Πρωθυπουργό




Το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και ο Καρατζαφέρης έθεσαν επικεφαλής της κυβερνητικής τους σύμπραξης τον τραπεζίτη Λ. Παπαδήμο, αυτή είναι η επιθυμία της ελληνικής πλουτοκρατίας και της ΕΕ.
Απέναντι σ' αυτή τη μαύρη συμμαχία ο λαός πρέπει να αντιτάξει τη δική εργατική - λαϊκή συμμαχία για να τους εμποδίσει και να τους ανατρέψει.

Συλλαλητήριο στην Ομόνοια πραγματοποιεί το ΠΑΜΕ.



Συλλαλητήριο στην Ομόνοια πραγματοποιεί το ΠΑΜΕ, αντιδρώντας στις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών. 

Κλειστοί είναι αυτή την ώρα οι οδοί Πειραιώς έως Ομόνοια από το ύψος της Κολωνού, Σταδίου στο ύψος της Αιόλου, Πανεπιστημίου από Χαρ. Τρικούπη και Πατησίων από Χαλκοκονδύλη προς Ομόνοια. 
 

«Δεν έχουν κανένα δικαίωμα να ψηφίσουν πρώτα τη νέα συμφωνία και τα νέα βάρβαρα μέτρα έως το 2030 και μετά να πάνε σε εκλογές» αναφέρει στην ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ, ζητώντας άμεση προσφυγή στις κάλπες.

Ουδέν μονιμότερο του προσωρινού!

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ
Ουδέν μονιμότερο του προσωρινού!
Πέμπτη 10 Νοέμβρη 2011
Η νέα κυβέρνηση που προέκυψε μετά από το μαραθώνιο διαβουλεύσεων, αντιπαραθέσεων και αντεγκλήσεων μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και με τη στήριξη του ΛΑΟΣ αποτελεί ένα σαφέστατο δείγμα των αδιεξόδων και των αντιφάσεων, αλλά και των κατευθύνσεων του αστικού πολιτικού συστήματος στη χώρα. Είναι προϊόν συμβιβασμού τόσο των ντόπιων εκπροσώπων του καθεστώτος της υποτέλειας, όσο -κυρίως- των ιμπεριαλιστών ΗΠΑ-ΕΕ που διαγκωνίζονται για το ποιος θα κυριαρχήσει στα ντόπια πολιτικά πράγματα. Οι αφόρητες πιέσεις τους και οι ωμές, πραξικοπηματικού χαρακτήρα πολιτικές επεμβάσεις τους, είναι ένα μικρό δείγμα των κινδύνων που εγκυμονούν για το λαό οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί και το καθεστώς της υποτέλειας που θα υπηρετήσει και η νέα κυβέρνηση.
Η νέα κυβέρνηση δεν πρόκειται να είναι διακοσμητική. Καλείται να διαχειριστεί και να προωθήσει -με διευρυμένη πλέον πολιτική συναίνεση- τις αντιλαϊκές δεσμεύσεις τής προηγούμενης κυβέρνησης: την επαίσχυντη συμφωνία της 26ης Οκτώβρη και τα βάρβαρα μέτρα που θα την συνοδεύσουν, τον προϋπολογισμό λιτότητας για το 2012 και την παραπέρα ισοπέδωση των εργασιακών δικαιωμάτων.
Παράλληλα, καλείται να διαχειριστεί την ογκούμενη λαϊκή οργή, τη μαζική είσοδο των μαζών στο πολιτικό προσκήνιο, το φούντωμα των εστιών λαϊκής αντίστασης και την αδυναμία ΠΑΣΟΚ και ΝΔ να διασφαλίσουν, από μόνος του ο καθένας, τον έλεγχο μιας κατάστασης επικίνδυνης για τα συμφέροντα του ξένου και ντόπιου κεφάλαιου.
Και στο βαθμό που τα καταφέρει, τίποτε δεν αποκλείει και την επέκταση της διάρκειας ζωής της.
Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, καμία ανακούφιση δεν σημαίνει για το λαό και τους εργαζόμενους. Το αντίθετο μάλιστα! Και αυτή η κυβέρνηση αποτελεί πραγματικό εχθρό του λαϊκού κινήματος, εργαλείο των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων. Και αυτή η κυβέρνηση πρέπει να βρει απέναντί της την αντίσταση και την αποφασιστικότητα των λαϊκών μαζών, την άρνησή τους να υποταχτούν στον εργασιακό και κοινωνικό μεσαίωνα. Χωρίς καθυστερήσεις. Και κυρίως, χωρίς τις αυταπάτες που αναπαράγει η διαρκής επίκληση δυνάμεων της Αριστεράς στις εκλογές και στην αποκατάσταση της αστικής νομιμότητας.

Κάτω η κυβέρνηση της πλουτοκρατίας και της ΕΕ, συμπόρευση με το ΚΚΕ για το μεγάλο λαϊκό μέτωπο της ανατροπής της εξουσίας των μονοπωλίων, για τη λαϊκή εξουσία


Ανακοίνωση του Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ του ΚΚΕ για την 38η επέτειο του Πολυτεχνείου

Ο ξεσηκωμός του λαού και της νεολαίας το Νοέμβρη του 1973 στο Πολυτεχνείο, κατά της στρατιωτικής δικτατορίας, αποτελεί το κορυφαίο γεγονός της αντιδικτατορικής πάλης. Χάλασε τα σχέδια της δικτατορίας να μεταμφιεστεί με την κυβέρνηση Μαρκεζίνη, κατέδειξε την αντίθεση του λαού και σήμανε την αρχή του τέλους της. Το δρόμο τον είχαν ανοίξει οι καταλήψεις της Νομικής τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του ίδιου χρόνου.
Στο Πολυτεχνείο το 1973 ισχυρή και καθοριστική ήταν η συμμετοχή εργατών, με πρωτοπορία τους οικοδόμους και τους εργαζόμενους νυχτερινούς μαθητές. Ο μαζικός ηρωισμός, τα αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα που κυριάρχησαν αποτελούν και σήμερα πηγή έμπνευσης για τη νεολαία και το λαό. Προσφέρονται για την εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων.   

Η πλουτοκρατία ήθελε Παπαδήμο


«Το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και ο Καρατζαφέρης έθεσαν επικεφαλής της κυβερνητικής τους σύμπραξης τον τραπεζίτη Λ. Παπαδήμο, αυτή είναι η επιθυμία της ελληνικής πλουτοκρατίας και της ΕΕ», ήταν το σχόλιο του ΚΚΕ για τον νέο πρωθυπουργό.
πέναντι σ’ αυτή τη μαύρη συμμαχία ο λαός πρέπει να αντιτάξει τη δική εργατική - λαϊκή συμμαχία για να τους εμποδίσει και να τους ανατρέψει", κατέληξε στην ανακοίνωσή του το κομμουνιστικό κόμμα. 

Εγεννήθη ημίν κυβέρνηση Λουκά Παπαδήμου


Υστερα από ένα σίριαλ που κράτησε 4 ημέρες με πολλά στοιχεία ιλαροτραγωδίας, επιβεβαιώθηκαν οι αρχικές προβλέψεις και ο 64χρονος Λουκάς Παπαδήμος, πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ και σύμβουλος του απερχόμενου πρωθυπουργού, θα είναι ο νέος ένοικος του Μεγάρου Μαξίμου.
Κατόπιν προτάσεως των πολιτικών αρχηγών" αναφέρεται σε ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας "δόθηκε στον Λουκά Παπαδήμο η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης". 

Μήνυμα αλληλεγγύης του ΚΚΕ στο Σοσιαλιστικό Λαϊκό Μέτωπο Λιθουανίας σχετικά με την ποινική δίωξη του Προέδρου του Άλγκιρντας Παλέτσκις.


Αγαπητοί σύντροφοι,



         Το ΚΚΕ καταδικάζει την απαράδεκτη πρόθεση των αρχών της Λιθουανίας να επιβάλλουν ποινή φυλάκισης ενός έτους, με διετή αναστολή, στον Πρόεδρο του Σοσιαλιστικού Λαϊκού Μετώπου Λιθουανίας, σύντροφο Άλγκιρντας Παλέτσκις επειδή αυτός αμφισβήτησε δημόσια την επίσημη εκδοχή των γεγονότων της αντισοβιετικής προβοκάτσιας του Γενάρη του 1991 στο Βίλνιους.

Ανακοίνωση του K.K.E για τις εξελίξεις.




Το άθλιο παζάρι που παίζουν ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και Καρατζαφέρης μπροστά στα μάτια του λαού εκβιάζοντάς τον με πρόσχημα την 6η δόση είναι απαράδεκτο και κατάπτυστο.
Το ΚΚΕ απαιτεί αμέσως εκλογές. Να σχηματιστεί μόνο υπηρεσιακή κυβέρνηση.
Το ΚΚΕ δεν πήγε και ούτε πρόκειται να συμμετάσχει σε καμία συνάντηση πολιτικών αρχηγών που συζητά ή επικυρώνει τη διαμόρφωση κυβέρνησης για να οδηγήσει δεμένο το λαό στην ανεξέλεγκτη πτώχευση που του φέρνουν.

ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΠΑΜΕ - ΠΑΣΕΒΕ - ΠΑΣΥ - ΜΑΣ - ΟΓΕ Παλλαϊκό προσκλητήριο σήμερα στην Ομόνοια στις 6 μ.μ.


Να δοθεί μαζική αγωνιστική απάντηση στη συγκυβέρνηση που έχει αποστολή την επιβολή της πιο άγριας αντιλαϊκής πολιτικής
 
 
Σήμερα, όλοι στα συλλαλητήρια και τις συγκεντρώσεις που διοργανώνουν το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΕΒΕ, η ΠΑΣΥ, η ΟΓΕ και το ΜΑΣ, σε πολλές πόλεις της χώρας. Ολοι στην Ομόνοια, στο συλλαλητήριο της Αθήνας, στις 6 μ.μ.
Δίνουμε απάντηση στη συγκυβέρνηση, ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, που έχει τη στήριξη των υπόλοιπων «προθύμων», με αποστολή την επιβολή της αντιλαϊκής πολιτικής.

Ανακοίνωση της ΚΟΕ για τις πολιτικές εξελίξεις.


8/11/2011


1. Κάτω από την πίεση του λαϊκού παράγοντα και ιδιαίτερα μετά τις μεγάλες αντικατοχικές διαδηλώσεις της 28ης Οκτωβρίου, δρομολογήθηκαν ραγδαίες εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό, σε ένα φόντο απίστευτων πιέσεων, εκβιασμών, παζαρεμάτων, διεργασιών και ίντριγκας. Ούτε δημοψήφισμα έγινε, ούτε εκλογές. Αντίθετα, επιβλήθηκε ένα εσωτερικό πραξικόπημα υπό την μπαγκέτα των Μέρκελ – Σαρκοζί. Με το πραξικόπημα αυτό, επιβάλλεται μια κυβέρνηση που δεν έχει καμιά απολύτως νομιμοποίηση, για να προωθηθεί η νέα δανειακή σύμβαση και οι αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου που μετατρέπουν την χώρα σε μια μεταμοντέρνα αποικία μέσα στον ευρωπαϊκό χώρο. Είναι πρωτοφανής η επέμβαση της τρόικας και ειδικά της ηγεσίας της ευρωζώνης για γραπτές δηλώσεις αποδοχής της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου από τους πολιτικούς αρχηγούς.

Α.Σ.Κ.Ε: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ.




Tα συμβαίνοντα στο κυβερνητικό και στο κοινοβουλευτικό ΠΑΣΟΚ δε χρήζουν σχολιασμού, μια που εμπίπτουν στη διαδικασία ειδικής επιστήμης. Ειδικά η παροχή ψήφου εμπιστοσύνης σε πρωθυπουργό και κυβέρνηση υπό τον όρο να παραιτηθούν θα γραφεί στο βιβλίο GUINNESS. Δυστυχώς όμως η χώρα μας και η ελληνική κοινωνία αντιμετωπίζουν τον έσχατο κίνδυνο.
Η φράου Μέρκελ και οι υποτακτικοί της εκδίδουν χιτλερικής έμπνευσης και ύφους διαταγές και απαιτούν υπερψήφιση των εντολών τους με 180, τουλάχιστον, «ναι», ώστε να μην υπάρχει δυνατότητα νόμιμης συνταγματικά αντίδρασης στα σχέδια ολοκληρωτικής κατάληψης της χώρας και διάλυσης της κοινωνίας μας.

Η ΕΕ εχθρός των λαών - Από τον Ριζοσπάστη.



Οι εξελίξεις στο φόντο της βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης, επαληθεύουν τον αντιδραστικό χαρακτήρα της ΕΕ, που είναι εχθρός των λαών. Κοινός τους στόχος ήταν και παραμένει το τσάκισμα των λαϊκών δικαιωμάτων για μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα των μονοπωλίων. Ταυτόχρονα, η ανισομετρία και η κρίση, συστατικά στοιχεία του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής, δημιουργούν νέα δεδομένα και φέρνουν στην επιφάνεια τα αδιέξοδα στην αστική διαχείριση της κρίσης. Η ΕΕ είναι του κεφαλαίου.