Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

Αποσπάσματα από την ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα στους εργαζόμενους των ναυπηγείων Ελευσίνας 14/3/2011



Για μας είναι αυτονόητο ότι πρέπει να είμαστε μαζί σας και ανάμεσά σας σ' αυτό τον πολύ δύσκολο αγώνα που έχετε μπροστά σας, σ' αυτή τη μεγάλη περιπέτεια. Θεωρήσαμε υποχρέωσή μας να έχουμε όπως και εσείς μία άμεση αντίδραση, δεν πρόκειται -όπως και πολλά άλλα πράγματα- να το αφήσουμε έτσι, να το δούμε μοιρολατρικά.
Καταλαβαίνω ότι αυτή τη στιγμή αυτό που σας ενδιαφέρει είναι ποια είναι η θέση του ΚΚΕ ή μπορεί να γίνει. Εγώ θα σας πω τη θέση μας, αλλά δεν αρκεί να έχεις μια θέση. Γιατί κοιτάξτε να δείτε θέσεις και λύσεις υπάρχουν, σε εισαγωγικά και έξω από εισαγωγικά.
Εμείς, καταρχήν, ξεκινάμε από μία αφετηρία, η οποία συνδέει τα δικαιώματα των εργαζομένων με τις αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας. Εξίσου μας ενδιαφέρουν και τα δυο.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΔΗΜ.ΑΡ. ΦΩΤΗ ΚΟΥΒΕΛΗ ΜΕ ΤΗ ΜΚΟ «ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ»


Με τον πρόεδρο της ΜΚΟ «Διεθνής Διαφάνεια-Ελλάς», Κωνσταντίνο Μπακούρη και τον Άγγελο Συρίγο, μέλος του Δ.Σ της Οργάνωσης, συναντήθηκε σήμερα ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, συνοδευόμενος από τον υπεύθυνο οικονομικής πολιτικής Δημήτρη Χατζησωκράτη.
Αμέσως μετά τη συνάντηση ο Φ. Κουβέλης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

 «Ο πρόεδρος κ. Μπακούρης και ο κ. Συρίγος ενημέρωσαν τη Δημοκρατική Αριστερά για τις συγκεκριμένες προτάσεις που έχουν αναφορικά με τη διαφάνεια του πολιτικού χρήματος. Ήταν  μια σημαντική συζήτηση. Πρέπει να υπάρξει διαφάνεια στην αντιμετώπιση του πολιτικού χρήματος. Τα κόμματα, με πλήρη συνείδηση της απαξίωση που υπάρχει για τη λειτουργία τους, πρέπει να προσφέρουν τον έλεγχο των οικονομικών τους. Αυτή η διαφάνεια συνιστά την υπεύθυνη σχέση έναντι των πολιτών.

Ανακοίνωση του KKE για τις καταργήσεις-συγχωνεύσεις σχολείων που αποφάσισε η κυβέρνηση



Η κατάργηση 2000 σχολικών μονάδων από την κυβέρνηση αποτελεί ισχυρό πλήγμα στο δικαίωμα των παιδιών του λαού να μορφώνονται και αποφασιστικό βήμα στη διαμόρφωση του σχολείου της αγοράς.
Η εξέλιξη αυτή δεν αφορά απλά και μόνο οικονομικούς λόγους. Εντάσσεται στη νέα διοικητική δομή της εκπαίδευσης, την ανακήρυξη της αυτονομίας της σχολικής μονάδας, που υλοποιεί την αποφασιστική διάσπαση του όποιου ενιαίου χαρακτήρα της εκπαίδευσης, τη διαφοροποίηση του προγράμματος σπουδών, το τσάκισμα των εργασιακών σχέσεων και των δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών, την ακόμα παραπέρα μείωση των προσλήψεων. Αυτό είναι το «νέο σχολείο της αγοράς» όπου χορηγοί θα μπαινοβγαίνουν στα σχολεία, ανταλλάσσοντας τα ψίχουλα που θα πετούνε με το δικαίωμά τους να καθορίζουν οι ίδιοι το αναλυτικό πρόγραμμα.

Πυρηνική ενέργεια; Ούτε να το σκέφτεστε! Ανακοίνωση του Τμήματος Οικολογίας - Περιβάλλοντος του Συνασπισμού



Τα περιστατικά έκλυσης ραδιενέργειας από εργοστάσια πυρηνικής ενέργειας μετά τον μεγάλο σεισμό στην Ιαπωνία με τον τραγικό απολογισμό θυμάτων που τον ακολούθησαν, φέρνουν στην επιφάνεια τους τεράστιους κινδύνους που έχει η λειτουργία παρόμοιων μονάδων.
Αποδεικνύεται ότι, ακόμη και σε μια χώρα που συχνά προβάλλεται από το παγκόσμιο «πυρηνικό λόμπι» σαν πρότυπο εγκατάστασης πυρηνικών μονάδων υψηλής τεχνολογίας, η πυρηνική ενέργεια παραμένει εξαιρετικά προβληματική.

Έγινε και αυτό! Χίλιοι Σαουδάραβες στρατιώτες στο Μπαχρέιν στο πλευρό της κυβέρνησης του Μπαχρέιν και ενάντια στον λαό !-«Κήρυξη πολέμου» σύμφωνα με την αντιπολίτευση.

NAFTEMPORIKI.GR

Δεκάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν χθες σε συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών.

Τουλάχιστον 1.000 Σαουδάραβες στρατιώτες που ανήκουν στην κοινή στρατιωτική δύναμη των χωρών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου έφθασαν μετά από αίτημα της τοπικής κυβέρνησης στο Μπαχρέιν, το οποίο πλήττεται από ταραχές, όπως ανακοίνωσε Σαουδάραβας αξιωματούχος.
«Η δύναμη έφθασε στο Μπαχρέιν το βράδυ της Κυριακής», δήλωσε ο αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Παγκόσμια οικονομία: συνεχίζεται το αδιέξοδο


Tου Χάρη Σαββίδη

Σε αδιέξοδο οδηγείται η πολιτική που οι κυβερνήσεις των ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη υιοθέτησαν ως απάντηση στην παγκόσμια κρίση. Οι τελευταίες Σύνοδοι των G-20 σε τίποτα δεν θυμίζουν την ατμόσφαιρα συναίνεσης που κυριαρχούσε στο Λονδίνο, τον Απρίλιο του 2009. Τότε που οι «20» συμφώνησαν να επιστρατεύσουν κάθε μέσο (περιλαμβανομένης και της εκτύπωσης χρήματος) για να αντιμετωπίσουν την κρίση, με μόνη εξαίρεση την Ευρωζώνη, η οποία είχε από τότε αποφασιστεί να υιοθετήσει την πιο «προσεκτική» στρατηγική.

Η απειλή της «διπλής βουτιάς» παραμένει

Από την Ευρωζώνη ξεκίνησε η «δημοσιονομική εξυγίανση», πυροδοτώντας την κρίση χρέους. Πλέον σε αντίστοιχα μονοπάτια ακολουθούν Βρετανία και ΗΠΑ.

Ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα στην εκδήλωση της ΚΝΕ για τα ναρκωτικά


Περισσός, 13 Μαρτίου 2011, Αίθουσα Συνεδρίων



Σήμερα αποδεικνύεται ότι η ΚΝΕ έχει ακόμα πιο βαθειά συνειδητοποιήσει το χρέος της, να κηρύξει πιο συστηματικά και αποφασιστικά τον πόλεμο ενάντια στο φαινόμενο της εξάρτησης από τα ναρκωτικά, καθώς αυτό εξαπλώνεται μέρα με την μέρα. Ανάγκη υπάρχει επίσης ενός ανάλογου μετώπου με ειδικά επεξεργασμένα επιχειρήματα για άλλες μορφές εξάρτησης, όπως είναι το αλκοόλ, η σύγχρονη ασθένεια του διαδικτύου που έχει στείλει μικρά ακόμα παιδιά στο νοσοκομείο.

ΜΕΤΩΠΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ- Δήλωση Αλ. Αλαβάνου για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο


ΜΕΤΩΠΟ  ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ  ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ
Δήλωση  Αλ. Αλαβάνου για  το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

 
"Πρώτο, μέτρα όπως η μείωση του επιτοκίου των δανείων από την Ευρωπαϊκή Ένωση κατά 1%, η  χρονική επέκταση της εξοφλησης των δανείων της από 4,5 σε 7,5 χρόνια , ακόμα κι αν δεν συνοδεύονταν από καμία προϋπόθεση, θα είχαν μηδενική σχεδόν σημασία στην οικονομία μιας χώρας που σε μακροπρόθεσμη βάση το χρέος της κινείται σε επίπεδα πάνω από το 150% του ΑΕΠ. Όλα ανεξαίρετα τα μέτρα που εδώ κι ένα χρόνο λαμβάνονται από την  τρόικα έχουν υπάρξει ανίκανα να βελτιώσουν έστω και στοιχειωδώς την κατάσταση στη χώρα και να αναστείλουν την συνεχή υποβάθμιση της θέσης της.

ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΕ Η ΠΑΝΕΛΛΑΔΙKΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ «ΜΕΤΩΠΟΥ»


Ανοιχτό πολιτικό σχέδιο ή πολιτικό μόρφωμα με πανελλαδική δικτύωση;

Γράφει ο Στάθης Κουτρουβίδης-Η Εποχή online
 Αναβλήθηκε, τελικά, για τις αρχές Απριλίου η πανελλαδική συνδιάσκεψη του Μετώπου Α-Α, η οποία είχε προγραμματιστεί για τις 9-11 Μαρτίου. Η νέα αναβολή –θυμίζουμε ότι η αρχική απόφαση μιλούσε για διεξαγωγή της συνδιάσκεψης στα μέσα Ιανουαρίου- θέτει ερωτήματα σχετικά με τους λόγους που οδήγησαν σε αυτήν την απόφαση.
Από αρκετές πλευρές ακούγονται εκτιμήσεις ότι η πρόταση του “Μετώπου”, γνωστή και «ως πρόταση των εννιά σημείων» δεν κατάφερε να αποτελέσει μέρος ουσιαστικής ζύμωσης στην κοινωνία ακόμα και των ίδιων του μελών του, όπως αρχικά ήταν η πρόθεση της προσωρινής συντονιστικής επιτροπής του σχήματος. Αυτό μάλιστα έρχεται και να επιβεβαιωθεί από το γεγονός ότι δεν πραγματοποιήθηκαν τοπικές συσκέψεις, παρά ελάχιστες, που θα συζητούσαν την πολιτική πρόταση του “Μετώπου”.

Ισχυρή μετασεισμική δόνηση στην Ιαπωνίας το πρωί της Δευτέρας (10:02 τοπική ώρα)



Ισχυρή μετασεισμική δόνηση έγινε αισθητή στην βορειό-ανατολική Ιαπωνία, αλλά και στην ευρύτερη περιφέρεια της πρωτεύουσας Τόκιο, στις 10.02' το πρωί της Δευτέρας, τοπική ώρα, προκαλώντας ισχυρό τράνταγμα στα κτίρια του Τόκιο.
Μία αρχική εκτίμηση του μετασεισμού από τον κρατικό γεωδυναμικό επιστημονικό φορέα, κάνει λόγο για μέγεθος της τάξης των 6,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Αποσπάσματα της ομιλίας του Όσκαρ Λαφοντέν, πρώην Υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, πρώην Συμπροέδρου της Γερμανικής Αριστεράς (DIE LΙΝΚΕ) και του Φράνσις Βιρτς, πρώην Προέδρου της Ευρωομάδας GUE/NGL- Γαλλία στο Διεθνές Συνέδριο με θέμα: «Δημόσιο χρέος και πολιτικές λιτότητας στην Ευρώπη - Η απάντηση της Ευρωπαϊκής Αριστεράς» .



Όσκαρ Λαφοντέν:


Δεν είναι όλοι οι πολιτικοί στη Γερμανία όπως η κα Μέρκελ και πολλοί πολιτικοί στη Γερμανία σκέφτονται διαφορετικά. Αυτό όμως που έχει σημασία είναι ότι η πλειονότητα του πληθυσμού σκέφτεται διαφορετικά από την κα Μέρκελ. Διότι η πολιτική που ακολουθεί η κα Μέρκελ και θέλει να επιβάλλει σε όλη την Ευρώπη, αυτή ακριβώς είναι η πολιτική υπό την οποία υποφέρουν οι γερμανοί εδώ και μια δεκαετία. Γι’ αυτό το λόγο, υπάρχει ένα συγγενές συμφέρον όλων των λαών της Ευρώπης και όλοι πρέπει να προβάλλουν αντίσταση στην πολιτική της Μέρκελ και του Σαρκοζί και των υπολοίπων.
Ποια είναι η απάντησή  μας σ’ αυτή την κρίση; Θα πρέπει να διαγραφούν αυτά τα χρέη και έχουν γίνει προτάσεις επ’ αυτού. Ακόμα και τώρα αν βρίσκαμε ένα κουμπί και το πατούσαμε και διαγράφαμε όλα αυτά τα χρέη, τα πρόβλημα δεν θα είχε λυθεί, διότι θα ξεκίναγε το πράγμα από την αρχή.

ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ : Καλεί το λαό σε ενσωμάτωση και υποταγή



Οι θέσεις και οι προτάσεις του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ που αφορούν στο ζήτημα της καπιταλιστικής κρίσης κάνουν ολοκάθαρη την προσπάθειά του να ενσωματώσει εργατικές και λαϊκές δυνάμεις στην αστική πολιτική, σοσιαλδημοκρατικού τύπου, βάζοντας εμπόδια στη ριζοσπαστικοποίηση συνειδήσεων.
Η συγκάλυψη του πραγματικού χαρακτήρα της κρίσης ως κρίση υπερπαραγωγής και υπερσυσσώρευσης κεφαλαίου και η αναγωγή της από μέρους του οπορτουνισμού σε «κρίση χρέους», όπως την παρουσιάζουν όλες οι αστικές δυνάμεις, ισοδυναμεί με κάλεσμα του λαού να υπερασπισθεί μια ξένη γι' αυτόν σημαία, τη σημαία της αστικής διαχείρισης, και να δεχτεί αγόγγυστα την πιο αντιδραστική επίθεση που έχει δεχθεί μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.