Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2009

Η ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α καλεί στην μαζική συμμετοχή στα αυριανά φοιτητικά και νεολαιίστικα συλλαλητήρια σε όλη την χώρα. Καλεί τους εργαζόμενους να στηρίξουν το αγωνιζόμενο φοιτητικό και νεολαιίστικο κίνημα και με την συμμετοχή τους στην συγκέντρωση αύριο στις 12 στον χώρο των Προπυλαίων.


Η ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α καλεί στην μαζική συμμετοχή στα αυριανά φοιτητικά και νεολαιίστικα συλλαλητήρια σε όλη την χώρα. Καλεί τους εργαζόμενους να στηρίξουν το αγωνιζόμενο φοιτητικό και νεολαιίστικο κίνημα και με την συμμετοχή τους στην συγκέντρωση αύριο στις 12 στον χώρο των Προπυλαίων.

 Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ καταγγέλλει για μια ακόμα φορά το κλίμα αστυνομοκρατίας που επικράτησε την Τρίτη 8 Δεκέμβρη κατά την διάρκεια της διαδήλωσης που οργανώθηκε από πολιτικές οργανώσεις και πρωτοβουλίες ενάντια στον κρατικό αυταρχισμό. Περικύκλωσαν προκλητικά με εκατοντάδες κρανοφόρους των ΜΑΤ το χώρο των Προπυλαίων απαγορεύοντας έτσι τη διεξαγωγή της συγκέντρωσης. Το κλίμα αυτό είναι τμήμα της προσπάθειας που βρίσκεται σε εξέλιξη (π.χ όργιο αυταρχισμού στην Νομική και λοκ-άουτ που κράτησε κλειστή την σχολή!) από όλες τις δυνάμεις του συστήματος (κυβέρνηση, ΝΔ, ΛΑΟΣ, και όλος σχεδόν ο τύπος και τα ΜΜΕ), για την καταπάτηση του ασύλου, το αποφασιστικό χτύπημα του ριζοσπαστικού φοιτητικού κινήματος και την ανακοπή των λαϊκών αντιδράσεων σε μια πολιτική που φορτώνει βάρβαρα τα βάρη της κρίσης στους εργαζόμενους και την νεολαία, και αποτελεί συνέχεια και κλιμάκωση αυτής της προηγούμενης κυβέρνησης.
 Η κυβέρνηση επέλεξε να χτυπήσει βάρβαρα τις διαδηλώσεις στην επέτειο της δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου για να στείλει μήνυμα ότι είναι έτοιμη να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις των Τραπεζιτών και της ΕΕ και αν χρειαστεί θα συγκρουστεί με το κίνημα για να επιβάλει θυσίες και μέτρα υπέρ των καπιταλιστών.
Γι αυτό ζήσαμε μέρες άγριας καταστολής με χιλιάδες προσαγωγές, συλλήψεις, εφόδους σε στέκια, δολοφονικές επιθέσεις των ΜΑΤ με ρόπαλα. Την ώρα που παρίσταναν τους τιμητές των ειρηνικών εκδηλώσεων και της άρνησης της βίας έκαναν επίδειξη πυγμής που οδήγησε άλλωστε στο σοβαρότατο τραυματισμό της Αγγελικής Κουτσουμπού μετά από δολοφονική επέλαση μοτοσικλετιστή της ομάδας Δ στο Σύνταγμα.

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου για τις δηλώσεις Λοβέρδου κατά του ΚΚΕ

Ο εκνευρισμός  του υπουργού οφείλεται στην ενόχλησή του γιατί το ΚΚΕ, σε αντίθεση με τη ΝΔ και το ΛΑΟΣ που συναινούν με το ΠΑΣΟΚ, αποκαλύπτει στο λαό και αντιπαλεύει το ξεθεμελίωμα του κοινωνικού - ασφαλιστικού συστήματος που επιχειρεί η κυβέρνηση με τις οδηγίες και τη βοήθεια του ΣΕΒ.



Δηλώσεις Μανώλη Γλέζου




Απέναντι στη σφοδρή επίθεση του κεφαλαίου εναντίον του Έλληνα πολίτη έρχεται ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη -κατά περίεργο τρόπο και η ονομασία- να πει, μην κινηθείτε, μην εναντιωθείτε, μην πείτε λέξη γιατί θα αντιμετωπίσετε το στυγνό πρόσωπο της εξουσίας.Απόδειξη και η επέμβαση που έγινε από τη δική μας πλευρά  στο Κερατσίνι.  Παρόλο που ο δήμαρχος του Κερατσινίου δήλωνε ότι είναι υπόθεση δική μου με τους δημότες μου καταληψίες για να λυθεί το θέμα, μην επεμβαίνετε. Αποτελούσε και προσβολή εναντίον του θεσμού της αυτοδιοίκησης.Και  εκείνα τα περίφημα που ακούσαμε απέναντι σε μια μαθήτρια της Γ΄ Λυκείου, που πήγε να του θέσει θέμα, απάντησε, δεν δέχομαι διάλογο. Δηλαδή με τη νεολαία που είχε εξεγερθεί για το φόνο  του Αλέξη Γρηγορόπουλου και ζητάει έναν άλλον τρόπο αντιμετώπισης των προβλημάτων της, η απάντηση της κρατικής εξουσίας είναι, δεν δέχομαι διάλογο. Και όχι μόνο δεν δέχομαι διάλογο, αλλά θα κάνω και προσαγωγές.Ο Φ. Κουβέλης χθες ανέλυσε καταπληκτικά το τι σημαίνει προσαγωγή. Εάν προσάγεις κάποιον και δεν του βρεις τίποτα, έχεις πέσει έξω. Δεν έχεις δικαίωμα να κάνεις την προσαγωγή σε καμία απολύτως περίπτωση. Την προσαγωγή την κάνεις εάν κάποιος είναι ύποπτος και αποδειχθεί από ορισμένα στοιχεία που θα παρουσιαστούν ότι είναι όντως ύποπτος, οπότε τον παραπέμπεις και τον πας στη δικαιοσύνη.Το γεγονός ότι απολύθηκαν όλοι οι προσαχθέντες, εκτός ελαχίστων, αποδεικνύει ότι όλη η ιστορία αυτή είναι να τρομοκρατήσει το λαϊκό κίνημα.

ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΧΑΓΗΣ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ Αντιπαράθεση για το καθεστώς του προτεκτοράτου


Ρωσία, Κίνα και Ισπανία τάχθηκαν χτες μεταξύ άλλων κατά της μονομερούς κήρυξης ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου κατά την έκτη μέρα συνεδρίασης του Διεθνούς Δικαστηρίου Διαιτησίας στη Χάγη (όπου έχει προσφύγει η Σερβία κατά της μονομερούς ανεξαρτησίας του προτεκτοράτου). Στην απέναντι «όχθη» ήταν οι ΗΠΑ που κάλεσαν τους δικαστές να παραβλέψουν το διεθνές δίκαιο και να δουν το Κοσσυφοπέδιο σαν «μοναδική περίπτωση»....
Ειδικότερα, η εκπρόσωπος της Κίνας Ζούε Χανκί είπε ότι όλα τα αυτοκυρίαρχα κράτη έχουν το δικαίωμα να αποτρέψουν τη μονομερή απόσχιση τμήματός τους και να προστατεύσουν την εδαφική ακεραιότητα, όπως ακριβώς συνέβη στην περίπτωση της Σερβίας με το Κοσσυφοπέδιο. Μάλιστα, σημείωσε ότι η Κίνα αντιμετωπίζει τη μονομερή ανεξαρτησία ως σαφέστατη παραβίαση της απόφασης 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που καθόριζε την περιοχή ως αναπόσπαστο τμήμα της Σερβικής Δημοκρατίας.
Ο Ρώσος πρέσβης στην Ολλανδία, Κύριλος Γκεβορτζιάν, χαρακτήρισε την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου «παράνομη», επισημαίνοντας κι αυτός ότι η απόφαση 1244 του ΟΗΕ εγγυόταν την εδαφική ακεραιότητα της Σερβίας. Κατήγγειλε το μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάρτι Αχτισαάρι ότι σαμποτάρισε σε κάθε ευκαιρία την εξεύρεση μίας δίκαιης λύσης μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας προκειμένου να προωθήσει τη δική του πρόταση που ήταν η ανεξαρτησία του προτεκτοράτου.
Παρόμοια ήταν η στάση της εκπροσώπου της Ισπανίας Κονθεπτιόν Εσκόμπαρ Ερνάντεθ, που χαρακτήρισε «παράνομη» την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, υπογραμμίζοντας ότι παραβιάζει τις αρχές του διεθνούς δικαίου και της εθνικής αυτοκυριαρχίας και ανεξαρτησίας.
Ο νομικός εκπρόσωπος των ΗΠΑ Χάρολντ Χόνγκτζου Κο ζήτησε απ' το δικαστήριο της Χάγης να παραβλέψει το διεθνές δίκαιο και τις αποφάσεις του ΟΗΕ και να δει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου σαν «μοναδική περίπτωση». Ισχυρίστηκε πως η μονομερής ανεξαρτησία αντικατοπτρίζει τη «βούληση του λαού του Κοσσυφοπεδίου» που έπεσε θύμα «κρατικής βίας που κορυφώθηκε το 1999 με αποτέλεσμα 10.000 νεκρούς Αλβανούς και πάνω από μισό εκατομμύριο πρόσφυγες»..


Πηγή:Ριζοσπάστης


Απαγόρευση επίσκεψης στη Γάζα αποστολής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από τις ισραηλινές αρχές


Για άλλη μια φορά η κυβέρνηση του Ισραήλ κάνει επίδειξη πολιτικής πυγμής απαγορεύοντας στην αποστολή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στην οποία συμμετέχει και ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γ. Τούσσας, να επισκεφθεί τη Λωρίδα της Γάζας όπως ήταν από καιρό προγραμματισμένο. Και με  τη στάση τους αυτή οι Ισραηλινές αρχές αποδεικνύουν ότι επιχειρούν με κάθε τρόπο να αποκρύψουν τα εγκλήματα που  συντελούνται σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού και τα οποία παίρνουν μορφή γενοκτονίας. Επιχειρούν να αποκρύψουν την επέκταση των Ισραηλινών εποικισμών, το διαχωριστικό τείχος του αίσχους και τον συνεχιζόμενο αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας.  
Το ΚΚΕ εκφράζοντας έμπρακτα τη διεθνιστική του αλληλεγγύη στηρίζει την πάλη του Παλαιστινιακού λαού για την ίδρυση ανεξάρτητου, ενιαίου Παλαιστινιακού κράτους στα εδάφη του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.


«Ο-Μπάμιες»...

«Σε καμία άλλη στιγμή της ζωής μου δεν αισθάνθηκα τόσο έντονα...»!

«...μπορώ ο ίδιος να πιστοποιήσω ότι το πνεύμα της ειρήνης και συνεργασίας που εκπέμπετε ενεργοποιεί όλες τις προσπάθειες που γίνονται για το σκοπό της ειρήνης»!
 Αυτά έγραφε (έμπλεος αισθημάτων!) στην συγχαρητήρια επιστολή του για την απονομή του Νόμπελ Ειρήνης, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Γεώργιος Ανδρέα Παπανδρέου, προς τον Ομπάμα, μόλις τον περασμένο Οκτώβρη...
Ο κύβος, πάντως, ερρίφθη!
Αλλοι 30.000 Αμερικανοί πεζοναύτες με καμιόνια και μεταγωγικά (τα βομβαρδιστικά είναι ήδη εκεί) σπεύδουν στο Αφγανιστάν για να επιθεωρήσουν και να επιταχύνουν την οικοδόμηση της «δημοκρατίας», η οποία, παρεμπιπτόντως, χτίζεται πάνω στις πεδιάδες τις σπαρμένες με τις χιλιάδες των «παράπλευρων απωλειών» και τις εκατόμβες των εκτελεσμένων αμάχων.
Εν ολίγοις: Ο βραβευθείς με το Νόμπελ Ειρήνης Πρόεδρος Ομπάμα, αυτή η μεγάλη «ελπίδα» για την ανθρωπότητα - όπως ενθουσιωδώς πανηγυρίστηκε η εκλογή του και από τους δικούς μας εγχώριους «μπάμιες» - αποδεικνύει σχετικά νωρίς την αξία των προσώπων στην πολιτική και την Ιστορία.
Αξία άλλοτε μεγάλη και άλλοτε μηδαμινή, άλλοτε σημαντική και άλλοτε ασήμαντη, αλλά πάντα προσδιορισμένη. Από τα όρια των κοινωνικών, οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων που τα πρόσωπα υπηρετούν και εκπροσωπούν.
 ΥΓ: Η τελετή απονομής του Νόμπελ Ειρήνης στον Ομπάμα συμπίπτει ακριβώς με την απόφασή του να στείλει επιπλέον 30.000 στρατό στο Αφγανιστάν. Αξιοσημείωτο δεν είναι;..

Η «Ελευθεροτυπία» δεν μπορούσε να κρύψει την ικανοποίησή της για την «ιστορική επιλογή», την επομένη της εκλογής Ομπάμα...


...όσο για την (αριστερή) «Αυγή» γεμάτη «προσδοκίες» (!) προέβλεπε στη νίκη Ομπάμα την προοπτική «να σταματήσουν οι πόλεμοι»(!) και «να μην πληρώσουν οι φτωχοί για την οικονομική κρίση»!


Πηγή:Ριζοσπάστης

Από τη χθεσινή πορεία

Από τη χθεσινή συγκέντρωση στα Προπύλαια για τη καταδίκη της κρατικής τρομοκρατίας και για την υπεράσπιση του άσυλου:






Ακολούθησε πορεία, όπου γύρω στους 2000 άνθρωποι διαδήλωσαν την καταδίκη της κρατικής τρομοκρατίας και την αποφασιστικότητά τους να υπερασπιστούν το άσυλο που θέλει να καταργήσει η κυβέρνηση με την πρωτοφανή απαγόρευση της συγκέντρωσης στα Προπύλαια δύο φορές, προχθές και χθες.
Χθες ο επικεφαλής της αστυνομίας δήλωσε ότι δεν υπήρχε η περίπτωση να επιτρέψει, μετά από εντολή της κυβέρνησης, την πρόσβαση των συγκεντρωμένων στα Προπύλαια. Η παρουσία της αστυνομίας ήταν έντονη και προκλητικότατη και σε όλη τη διάρκεια της πορείας. Πιο αποφασιστική όμως ήταν η διάθεση των διαδηλωτών να περιφρουρήσουν και να υπερασπιστούν δημοκρατικά δικαιώματα, άσυλο και ελευθερία συγκεντρώσεων, κατακτημένα με χρόνια αγώνων και αίμα του λαού. Η υπεράσπιση του άσυλου αναδυκνείεται σε ζήτημα πρώτης αιχμής για το λαϊκό και νεολαιίστικο κίνημα.
Και τα τρία συλλαλητήρια των τελευταίων ημερών έδειξαν ότι η επέτειος της δολοφονίας του Αλέξανδρου και της εξέγερσης της νεολαίας δεν μετατράπηκε σε μια ξερή επέτειο, σε μνημόσυνο, χωρίς καμιά πολιτική αιχμή ή έστω μια ανθρωπιστικού τύπου καταδίκη της δολοφονίας από τον κακό μπάτσο.
Διαδηλώθηκε η αντίθεση του λαού και της νεολαίας στην επίθεση του συστήματος και της συνακόλουθης καταστολής.
Επόμενο ραντεβού αύριο στις 12:00 στα Προπύλαια!

Από το Αντίσταση στις γειτονιές!

Ένα χρόνο πριν!

Ένας χρόνος πέρασε από την 6η εκείνη του Δεκέμβρη, που ο 15χρονος μαθητής Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος έπεσε νεκρός από το όπλο του αστυνομικού Κορκονέα. Ένας χρόνος από το ντόμινο εξελίξεων που ακολούθησε τη στιγμή εκείνη το βράδυ στα Εξάρχεια και την αυθόρμητη εξέγερση της νεολαίας, που, μέσα σε όλα τα αδιέξοδα που της πρότασσε το σύστημα, είδε στο στιγμιότυπο της δολοφονίας την αφορμή ή ακόμα και την αιτία που χρειαζόταν για να αντιδράσει. Οι λέξεις οργή και αγανάκτηση έχουν χιλιοειπωθεί για να εκφράσουν το υπόβαθρο το όποιο οδήγησε τη νέα γενιά να διαδηλώνει με τόση μαχητικότητα στα κέντρα των πόλεων, να πολιορκεί αστυνομικά τμήματα, να οργανώνεται και να παλεύει.

Η νεολαία, λοιπόν, είδε μπροστά στα μάτια της να καταρρέει ένα ολόκληρο σύστημα με τις αξίες που το συνοδεύουν. Αυτό δεν έγινε από τη μια στιγμή στην άλλη. Η χρόνια πολιτική του συστήματος που την πετάει έξω από το σχολειό και το πανεπιστήμιο, η ιδία πολιτική που της παίρνει το βιβλίο από το χέρι, που την αναγκάζει να λειτουργεί με εξαντλητικούς και υπερεντατικούς ρυθμούς, που δεν της δίνει προοπτική στις σπουδές, τη δουλειά και την ίδια της τη ζωή, που της απολύει τον πατέρα και του κόβει την ασφάλιση, που της καταργεί το 8ωρο, που κάθε φορά που προσπαθεί να αντιδράσει απέναντι σε όλα αυτά της έχει έτοιμα τα ΜΑΤ, το ξύλο, τις συλλήψεις, τις σφαίρες, οδήγησε με μαθηματική ακρίβεια στα γεγονότα του Δεκέμβρη. Άρα, λοιπόν, η δολοφονία ήταν το λογικό επακόλουθο ενός συστήματος το οποίο εξαπολύει μια ανελέητη επίθεση σε δικαιώματα, αξίες και αντιλήψεις και, παράλληλα, θωρακίζεται με τον πιο βάναυσο τρόπο απέναντι σε κάθε αντίδραση. Το ίδιο, όμως, ήταν και τα εξεγερτικά χαρακτηριστικά της νεολαίας, λόγω της φύσης της αλλά και της λειτουργίας της ως πολύ ευαίσθητου δέκτη όλων αυτών των κοινωνικών μηνυμάτων.

Αμέσως μετά τη δολοφονία ακλουθούν μαζικότατες κινητοποιήσεις στο κέντρο της Αθήνας αλλά και σε όλη την Ελλάδα. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, φανερά αιφνιδιασμένη (από τις αντιδράσεις όχι από το γεγονός), προσπαθεί να απαντήσει πρώτα με καταστολή και έπειτα στρατεύοντας όλους τους παράγοντες του συστήματος που μπορούν να κα καναλιζάρουν μια κατάσταση. Μάταια όμως. Η νεολαία και ο λαός από το ίδιο κιόλας βράδυ αντιδρούν. Οι μεγάλες σε όγκο διαδηλώσεις της επόμενης της δολοφονίας βρίσκουν την αριστερά τελείως απροετοίμαστη. Το ΚΚΕ, έχοντας ως προηγούμενο την προδοτική του στάση στο φοιτητικό κίνημα του 2006-07, αναπαράγει τα αδιέξοδά του και απουσιάζει πλήρως από τις κινητοποιήσεις, με αποκορύφωμα την απεργία στις 10/12, όπου ενώ, επί της ουσίας, η πορεία είναι απαγορευμένη από την κυβέρνηση και η ΓΣΕΕ συστρατεύεται στην απαγόρευση καλώντας σε συναυλία στην πλ. Κλαυθμώνος μαζί με τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ πορεύονται προς το υπουργείο Εργασίας στην Πειραιώς! Ο ΣΥΡΙΖΑ συμμετέχει στις κινητοποιήσεις από τη μια προς αποφυγή της κατακραυγής της νεολαίας (βλέπε ΚΚΕ) και από την άλλη για να αναλάβει το ρόλο του επίσημου συνομιλητή του συστήματος, για να καταλήξει, μετά από πιέσεις, στην «καταδίκη κάθε μορφής βίας» και σε αιτήματα του τύπου «κάτω η κυβέρνηση των δολοφόνων», «εκδημοκρατισμός της αστυνομίας» και περί δημοκρατικής διεξόδου των εκλογών. Επί της ουσίας, η καθεστωτική
αριστερά με τη στάση της στο ξέσπασμα αυτό ξεπληρώνει γραμμάτια στο σύστημα, παίζει το ρόλο του κυματοθραύστη στο κίνημα και προσπαθεί να διασπάσει τον αγώνα, ενώ με τα ρεφορμιστικά της αιτήματα σπείρει αυταπάτες και αποπροσανατολίζει την πάλη.

Η εξωκοινοβουλευτική αριστερά θαμπώνεται από την όλη κατάσταση, αδυνατεί σε μεγάλο βαθμό να την εξηγήσει πολιτικά και καθοδηγείται σε όλη την διάρκεια του Δεκέμβρη από τις κοινοβουλευτικές της αυταπάτες (ΑΝΤΑΡΣΥΑ), βλέποντας τα γεγονότα σαν μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να ανεβάσει τα εκλογικά της ποσοστά (και να τα κάνει τι άραγε;) και να «ρίξει την κυβέρνηση των δολοφόνων από τα κάτω και από τα αριστερά», για να πλασαριστεί επιτέλους στο κεντρικό πολιτικό σκηνικό. Το καθεστώς της πολυδιάσπασης συνεχίζει να υπάρχει με τα διαφορετικά κέντρα αγώνα να διασπούν και να εγκλωβίζουν ένα υγιές δυναμικό στη λογική των μικροκομματικών παιχνιδιών της κάθε οργάνωσης. Στην πραγματικότητα, μπροστά στις χιλιάδες λαού και νεολαίας που έβγαιναν στο δρόμο, η πλειοψηφία των δυνάμεων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς δεν προσπαθούσε να θύσει πολιτικά το ζήτημα που ανοιγόταν, δηλαδή την επίθεση του συστήματος και τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να οργανωθούν οι αντιστάσεις απέναντι σε αυτήν, αλλά έτρεχε πίσω από τις μάζες και κατέληγε να έχει ως μόνη απάντηση απέναντι στα προβλήματα του κόσμου την ενότητα της αριστεράς, η οποία ήταν αναγκαία για να κατέβει στις εκλογές!

Οι δυνάμεις του αναρχικού-αυτόνομου χώρου, μέσα σε όλη αυτήν την κατάσταση, ήταν αυτές που (για την αντίληψη τους) μπόρεσαν να κινηθούν καλύτερα. Με την οργή της νεολαίας να ξεχειλίζει και την αριστερά να αδυνατεί να δώσει πολιτική διέξοδο, οι λογικές του τύπου απάντηση εδώ και τώρα, στρατιωτική αναμέτρηση με την αστυνομία και στοχοποίηση του άμεσου (αστυνομία, όργανα καταστολής) μπόρεσε να λειτουργήσει πιο ευέλικτα και άμεσα. Επί της ουσίας, όμως, η έλλειψη πολιτικών στόχων και τροφοδότησης του κινήματος με πολιτικά χαρακτηριστικά, ο αντιοργανωτισμός και η υποταγή στο αυθόρμητο έγιναν παράγοντες (οι σημαντικότεροι ίσως) που ο Δεκέμβρης δεν πήρε χαρακτηριστικά πολιτικού κινήματος και δεν μπόρεσε να συνδεθεί με άλλα κομμάτια της κοινωνίας που πλήττονταν, όπως οι αγρότες και ευρύτερα κομμάτια του εργαζόμενου λαού.

Η λογική που, κατά την άποψη μας, θα μπορούσε να περπατήσει το Δεκέμβρη, δηλαδή η ανάδειξη στόχων πάλης από επιμέρους κοινωνικά στρώματα που πλήττονταν από την επίθεση (νεολαία, εργαζόμενοι, αγρότες κ.λπ.) και η σύνδεσή τους σε ένα ευρύτερο κίνημα αντίστασης στην πολιτική του συστήματος, δεν μπόρεσε να αγκαλιαστεί από ευρύτερα κομμάτια λαού και νεολαίας. Αν και υπήρχαν οι δυνατότητες, με όπλο και εργαλείο την κοινή δράση, να ανοίξουν τα πολιτικά επίδικα της επίθεσης σε αρκετούς κοινωνικούς χώρους, η κατάσταση αυτή ανέδειξε όχι μόνο την ανωριμότητα της αριστεράς να απαντήσει στην επίθεση του συστήματος, αλλά και την αναγκαιότητα του να αναδειχθεί με πιο επίμονο τρόπο αυτή η κατεύθυνση στους επόμενους Δεκέμβρηδες.

Σήμερα, με δεδομένη την παγκόσμια κρίση αλλά και πιο συγκεκριμένα την όξυνση της επίθεσης σε όλα τα μέτωπα, με τη νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να δείχνει έτοιμη να συνεχίσει την ίδια επίθεση από εκεί που την άφησε η προηγούμενη (κατάργηση δημόσιας και δωρεάν παιδείας, κατάργηση ασφάλισης, επίθεση στα δικαιώματα και καταστολή) ο δρόμος για το λαό και τη νεολαία περνά μόνο μέσα από τη σύγκρουση με το σάπιο σύστημα της εκμετάλλευσης που δεν διστάζει να δολοφονεί 15χρονα παιδιά, δεν διστάζει να δολοφονεί μετανάστες και να αθωώνει τους δολοφόνους. Το μόνο σίγουρο από εδώ και πέρα είναι ότι έχουμε περάσει σε μια καινούργια φάση, στην οποία συνέχεια θα ξεπηδούν αντιστάσεις και αντιπαραθέσεις με το σύστημα και τις κυβερνήσεις του. Αυτό που κρίνεται είναι ο ρόλος που καλούνται να παίξουν οι αριστερές δυνάμεις στη νέα αυτή κατάσταση που ανοίγεται.

Το κείμενο αυτό δημοσιεύτηκε στη Προλεταριακή Σημαία του Σαββάτου 5/12 με τίτλο: Ο λαός και η νεολαία δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από αυτό το σύστημα. Οι επόμενοι Δεκέμβρηδες μας ανήκουν

Όταν ο σοσιαλιστικός ήλιος σκιάζει τα πάντα !

City Press



Γρηγοριάδης Κώστας-Ριζοσπάστης

Ανακοίνωση της Επιτροπής Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ για τις νέες διώξεις σε βαθμό κακουργήματος με βάση τον «κουκουλονόμο»sa


Οι νέες αθρόες διώξεις σε βαθμό κακουργήματος, με βάσει τις διατάξεις του νόμου για την ποινικοποίηση της κουκούλας, του νόμου που ο κ. Χρυσοχοΐδης καθώς και άλλα κορυφαία κυβερνητικά στελέχη έχουν χαρακτηρίσει αντισυνταγματικό, γελοίο, αναποτελεσματικό κλπ και έχουν υποσχεθεί επανειλημμένα τον τελευταίο ενάμιση μήνα να καταργήσουν, μας βάζουν μπροστά σ’ ένα αμείλικτο δίλλημα: Την επόμενη φορά που θα ανακοινωθεί η κατάργηση του εν λόγω νόμου, θα πρέπει να γελάσουμε ή να ανησυχήσουμε;



ΑΥΡΙΟ ΠΕΜΠΤΗ ΤΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ Στην αντεπίθεση! Τουλάχιστον σε 28 πόλεις της Ελλάδας μαθητές, φοιτητές, γονείς και εκπαιδευτικοί διαδηλώνουν αύριο για την Παιδεία των λαϊκών αναγκών

Μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικοί και γονείς αύριο διαδηλώνουν. Από τον Πύργο μέχρι τις Σέρρες και από την Κεφαλονιά μέχρι την Κρήτη, τα Συντονιστικά Αγώνα Σχολείων, το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών και το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών διεκδικούν την Παιδεία που ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες και απαιτήσεις τους, περνούν στην αντεπίθεση για όλα όσα τους ανήκουν και τους στερούν.

Δεκάδες σχολεία έχουν, ήδη, αποφασίσει για αύριο να είναι στο δρόμο. Μέχρι στιγμής αποφάσεις έχουν πάρει: 3ο Λύκειο Πετρούπολης, 1ο Λύκειο Αγίων Αναργύρων, 3ο Λύκειο Αγίων Αναργύρων, 2ο Λύκειο Βύρωνα, 2ο Γυμνάσιο Βύρωνα, 61ο Λύκειο Αθηνών, 1o Λύκειο Ζωγράφου, 4ο Λύκειο Πετρούπολης, 54ο Λύκειο Αθηνών, 40ό Γυμνάσιο Αθηνών, 13ο Λύκειο Περιστερίου, 9ο Λύκειο Περιστερίου, 9ο Γυμνάσιο Αιγάλεω, 4ο Λύκειο Αλίμου, ΕΠΑΛ Αλίμου, 9ο Γυμνάσιο Αιγάλεω, 3ο Λύκειο Ν. Ιωνίας, 6ο Λύκειο Μενιδίου, ΕΠΑΛ Ωρωπού, Λύκειο Θρακομακεδόνων, ΕΠΑΛ Κορυδαλλού, 6ο Λύκειο Τζαβέλα, 3ο Λύκειο Νίκαιας, 3ο Λύκειο Πειραιά, 4ο Λύκειο Πειραιά, Λύκειο «Αγιος Παύλος», 3ο, 4ο και 5ο Λύκειο Καλαμαριάς, Λύκειο Τριανδρίας 7ο ΕΠΑΛ Πάτρας, Γυμνάσιο Καστριτσίου Πατρών, 15ο Γυμνάσιο Πάτρας, 2ο Γυμνάσιο και Λύκειο Πύργου, 2ο Λύκειο Αργοστολίου, 2ο Λύκειο Κεραμείων Κεφαλονιάς, 1ο Λύκειο και ΕΠΑΛ Ζακύνθου, 2ο ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας Βόλου, Λύκειο Ιωλκού, 1ο και 8ο Λύκεια Τρικάλων, 7ο Λύκειο Λάρισας, 1ο ΕΠΑΛ και το 2ο ΕΛ Καβάλας, 1ο ΕΠΑΛ Ξάνθης, 2ο Λύκειο Ηρακλείου, Μουσικό Γυμνάσιο - Λύκειο, Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο - Λύκειο και Λύκειο - Γυμνάσιο Γούβων Ηρακλείου, 1ο Λύκειο Ρεθύμνου, 1ο Λύκειο Αρτας, 3ο Λύκειο Αρτας, Λύκειο Ανέζας Αρτας, ΕΠΑΛ Λευκάδας, 4ο Λύκειο Χαλκίδας, 1ο Λύκειο Χίου, 2ο Λύκειο Γρεβενών. Σήμερα πραγματοποιούνται νέες γενικές συνελεύσεις σε πολλά σχολεία, όπου οι μαθητές πρόκειται να αποφασίσουν τη συμμετοχή τους.
Αποφάσεις έχουν πάρει ακόμη δεκάδες φοιτητικοί - σπουδαστικοί σύλλογοι, Επιτροπές Αγώνα, ΔΣ συλλόγων, Επιτροπές Εξαμήνων κτλ. με το πλαίσιο του ΜΑΣ, καθώς και πολλές Ενώσεις Γονέων.
Διαδηλώσεις σε 28 πόλεις
Τα αγωνιστικά ραντεβού που έχουν ήδη οριστεί, μέχρι στιγμής, από άκρη σε άκρη της χώρας για αύριο είναι:
  • Αθήνα, στις 12 το μεσημέρι, στα Προπύλαια.
  • Θεσσαλονίκη, στις 12 το μεσημέρι, στο άγαλμα του Βενιζέλου. Το ΜΑΣ κάνει προσυγκέντρωση στις 11 το πρωί στην πλατεία Χημείου του ΑΠΘ.
  • Πειραιάς, στις 10.30 π.μ., στην πλατεία Κοραή.
  • Πάτρα, στις 10.30 π.μ., στην πλατεία Γεωργίου.
  • Κεφαλονιά, στις 11.30 το πρωί.
  • Λάρισα, στις 12 το μεσημέρι, στο 1ο Λύκειο.
  • Βόλος, στις 11.30 το πρωί, στην πλατεία Ελευθερίας.
  • Τρίκαλα, στις 12 το μεσημέρι, στην κεντρική πλατεία.
  • Καρδίτσα, στις 12 το μεσημέρι, στην κεντρική πλατεία.
  • Ρέθυμνο, στις 12 το μεσημέρι, στο Δημαρχείο.
  • Χανιά, στις 12 το μεσημέρι, στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς.
  • Σέρρες, στις 12 μ., στην πλατεία Ελευθερίας.
  • Κατερίνη, στις 11.30 π.μ., στο Πάρκο.
  • Κοζάνη, στις 12 μ., στην πλατεία.
  • Φλώρινα, στις 12 μ., στην πλατεία.
  • Γρεβενά, στις 12 μ., στην πλατεία.
  • Ξάνθη, στις 12 μ., στην πλατεία Ελευθερίας.
  • Καβάλα, στις 12.30 μ.μ., στο Δημοτικό Κήπο.
  • Κομοτηνή, στις 12 μ., στην πλατεία.
  • Αλεξανδρούπολη, στις 12 μ., μπροστά στο Δημαρχείο.
  • Γιάννενα, στις 11 π.μ., στην Ακαδημία.
  • Αρτα, στις 12.30 μ.μ., στην πλατεία Κιλκίς.
  • Χίος, στις 12 το μεσημέρι, στην είσοδο Απλωταριάς.
  • Λευκάδα, στις 12 το μεσημέρι, στον Αγιο Μηνά.
  • Πύργος, στις 10.30 π.μ., έξω από το 2ο Λύκειο.
  • Χαλκίδα, στις 10.30 π.μ. στα φανάρια Νεάπολης.
  • Λαμία, στις 10.30 π.μ., στην πλατεία Πάρκου.
  • Στο Ηράκλειο το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί μεθαύριο Παρασκευή 11 Δεκέμβρη, με αφορμή και την επίσκεψη της υπουργού Παιδείας Αν. Διαμαντοπούλου.

Πηγή:Ριζοσπάστης