Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2009

ΒΡΑΖΙΛΙΑ –ΡΟΝΤΟΝΙΑ Άγρια δολοφονία αγωνιστών αγροτών


Κάλεσμα για διεθνή αλληλεγγύη*

Στις 9 Δεκεμβρίου στις 2 το μεσημέρι, δυο συντονιστές της Ένωσης Φτωχών Αγροτών της Ροντόνια, βόρειας Βραζιλίας (LCP/PO) απήχθησαν από παραστρατιωτικούς που δρούνε στην υπηρεσία των γαιοκτημόνων στο δρόμο που ενώνει τον αγροτικό καταυλισμό Ρίο Άλτο και την πόλη Μπουρίτις, στο κρατίδιο της Ροντόνια. Οι συντονιστές Έλσιο Ματσάντο (ή Σαμπία στη πρώτη φωτογραφία) και Γκίλσον Γκονζάλβες (δεύτερη φωτογραφία) βασανίστηκαν με περίσσεια απανθρωπιά και τους ξερίζωσαν τα νύχια και κομμάτια από το δέρμα τους και έπειτα τους δολοφόνησαν. Το πρωί της ίδιας μέρας οι δυο αγρότες είχαν καταδιωχθεί στον ίδιο δρόμο.

Το 2008, αντιπροσωπεία του Διεθνούς Συλλόγου Λαϊκών Δικηγόρων (IALP), η οποία διερευνούσε τις υποθέσεις κακοποίησης και βίας τους βραζιλιάνικου κράτους και των γαιοκτημόνων κατά των φτωχών αγροτών στη Ροντόνια, είχε πάρει συνέντευξη από τον Γκίλσον.

Ο καταυλισμός Ρίο Άλτο βρίσκεται στα εδάφη τα οποία είχαν δεσμευτεί για το Πρόγραμμα Εγκατάστασης των αγροτών του Ρίο Άλτο. Αλλά με τη σύμπραξη των αξιωματούχων του Εθνικού Ινστιτούτου για την Αγροτική Μεταρρύθμιση (Incra), μιας υπηρεσίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, αυτές οι εκτάσεις καταλήφθησαν παράνομα από τον τσιφλικά Εντίλσον Καντάλτο. Από πέρσι περισσότερες από 45 οικογένειες έχουν κατασκηνώσει στην περιοχή κι αντιστέκονται στις επιθέσεις των ένοπλων συμμοριών των παρακρατικών που βρίσκονται στην υπηρεσία των γαιοκτημόνων.

Τον Ιούλιο του 2008, κι άλλοι αγρότες απήχθησαν, τους έδεσαν τα χέρια και τους ξυλοκόπησαν. Σ’ εκείνη την περίπτωση μερικές μέρες πριν το γεγονός, η αστυνομία βρισκόταν στον καταυλισμό με τη δικαιολογία ότι ψάχνει για όπλα, προκειμένου να προετοιμάσει την επίθεση των τσιφλικάδων. Οι αγρότες αναγνώρισαν αρκετούς αστυνομικούς οι οποίοι “δούλευαν” μαζί με τους παραστρατιωτικούς των τσιφλικάδων.

Η αστυνομία δεν είχε καμιά νόμιμη εξουσιοδότηση να διεξάγει έρευνες για όπλα στην περιοχή και η πράξη τους ήταν εντελώς παράνομη. Αλλά το έκαναν για να προστατεύσουν τα συμφέροντα του τσιφλικά Εντίλσον Καντάλτο ο οποίος διαπραγματευόταν πάνω από 800 χιλιάδες δολλάρια για ξυλεία μέσω σχεδίων υλοτομικής διαχείρησης με τον αντιδήμαρχο της πόλης Μπουρίτις της Ροντόνια.

Η Μάρσια Περέιρα ντο Νασιμέντο, κρατική επίτροπος για αγροτικά ζητήματα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, δήλωσε ανοικτά ότι δεν θα την ενοχλούσε καθόλου αν οι οικογένειες οι οποίες βρίσκονται στο Ρίο Άλτο δολοφονηθούν από τους παραστρατιωτικούς. Εμείς, τα μέλη της LCP-RO καταγγείλαμε στις αρχές στο Πόρτο Βέλιο όλα αυτά τα εξωφρενικά. Αλλά δεν έγινε τίποτα!

Σε μια συνάντηση στις 3 Δεκεμβρίου στο γραφείο της Incra την πόλη Πόρτο Βέλιο, πρωτεύουσα της Ροντόνια, στο οποίο πήρε μέρος ο διοικητής της αστυνομίας του Μπουρίτις, αξιωματούχοι της Incra, ο τσιφλικάς Εντίλσον Καντάλτο και ο Εθνικός Επίτροπος Αγροτικών Θεμάτων Γκερσίνο υπογράφηκε η θανατική καταδίκη των αγροτών. Ο Γκερσίνο Χοσέ ντα Σίλβα Φίλιο προειδοποίησε ότι οι αγρότες θα τιμωρηθούν για υποτιθέμενες παρανομίες, καλόντας την αστυνομία να αναλάβει δράση και υπερασπιζόμενος την ασφάλεια της περιουσίας και με κυνική εμπιστοσύνη ότι οι τσιφλικαδες δεν θα κάνουν οτιδήποτε εναντίων των οικογενειών των αγροτών. Ο διοικητής της αστυνομίας του Μπουρίτις, ταγματάρχης Αντόνιο Ματίας ντε Αλκαντάρα προσάπτει ψευδείς κατηγορίες οι οποίες έχουν καταρριφθεί ότι η LCP δρα χρησιμοποιώντας αντάρτικες τακτικές. Αλλά έκρυψε ότι οι αξιωματικοί υπό τις διαταγές του εργάζονται ως εκπαιδευτές των ένοπλων ομάδων των τσιφλικάδων και πληρώνονται για να συνοδεύουν την ξυλεία που κόβουν οι τσιφλικάδες της περιοχής.

Στην ίδια συνάντηση συμμετείχαν 4 παραστρατιωτικοί των τσιφλικάδων. Συμμετείχαν στη συνάντηση προκειμένου να αναγνωρίσουν τον αγρότη Σαμπία, συντονιστή της LCP. Αυτό είναι ένα παλιό κόλπο της Ιncra, να παίζει το βρώμικο ρόλο της αστυνομικής δύναμης των τσιφλικάδων.

Ο Γκερσίνο Φίλιο για άλλη μια φορά δείχνει τον πραγματικό ρόλο του Εθνικού Επιτρόπου Αγροτικών Υποθέσεων και της Εθνικής Επιτροπής για την Καταπολέμηση της Βίας στην Ύπαιθρο, δηλαδή να ποινικοποιεί το δίκιο αγώνα για τη γη ενώ οι ληστές και δολοφόνοι τσιφλικάδες αντιμετωπίζονται ως “καλοί άνθρωποι”. Για το φόνο των συντονιστών της LCP ευθύνεται ο Επίτροπος Γκερσίνο και η Incra της Ροντόνια.

Η Εθνική Επιτροπή της Ένωσης Φτωχών Αγροτών καταδικάζει την άνανδρη συμπεριφορά της Incra και του Εθνικού Επιτρόπου Αγροτικών Υποθέσεων και απαιτεί να διερευνηθούν τα γεγονότα και να τιμωρηθούν όλοι οι ένοχοι.

Καλούμε όλους τους πραγματικούς δημοκράτες, υποστηρικτές και συμπαθούντες του αγώνα των αγροτών στη Βραζιλία, να καταδικάσουν το νέο αυτό έγκλημα κατά των αγροτών της Ροντόνια.

Τιμωρία του τσιφλικά Ντίλσον Καλντάτο και της συμμορίας του!

Ο λαός θέλει γη, όχι καταπίεση!

Θάνατος στο σύστημα των τσιφλικιών!

Ζήτω η Αγροτική Επανάσταση!

* Το κείμενο αποτελεί ανακοίνωση που κυκλοφόρησε στα αγγλικά με σκοπό την διεθνή αλληλεγγύη, το Βραζιλιάνικο Κέντρο Αλληλεγγύης στο Λαό (Cebraspo) και η οποία συντάχθηκε , από την Ένωση Φτωχών Αγροτών στη Ροντόνια, βόρεια Βραζιλία. Αποτελεί μια καταγγελία για δυο αγρότες που απήχθησαν, και δολοφονήθηκαν. Το Cebraspo προωθεί στους δημοκράτες και τις οργανώσεις που υπερασπίζονται τα δικαιώματα του λαού με σκοπό να σταλούν μηνύματα καταγγελίας του βάρβαρου εγκλήματος που έλαβε χώρα στη Ροντόνια, στις βραζιλιάνικες αρχές, με κοινοποίηση στο cebraspo@gmail.com

1) Υπουργό Πάουλο Βανούτσι – Ειδική Γραμματεία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων – direitoshumanos@sedh.gov.br

2) Γκερσίνο Χοσέ ντα Σίλβα Φίλιο – Εθνικός Επίτροπος Αγροτικών Υποθέσεων – gercino.filho@mda.gov.br

3) Ζιλμπέρτο Καρβάλιο – Επίτροπος Προεδρίας – gabpr@planalto.gov.br

4) Καρλίνο Λίμα – Αντιπρόεδρος της Incra στη Ροντόνια – carlino.lima@pvo.incro.gov.br

5) Κυβέρνηση της Ροντόνια – decomro@gmail.com


Πρόβα σύγκρουσης στο Νεπάλ;


Ενοποιημένο Κομμουνιστικό Κόμμα Νεπάλ (Μαοϊκό)*
Η Κυβέρνηση - μαριονέτα ενισχύει τις φασιστικές επιθέσεις
Την Παρασκευή 4 Δεκέμβρη 2009, με άμεση διαταγή του Υπουργού Εσωτερικών Μπιμ Ραουάλ, οι αστυνομικές δυνάμεις πυροβόλησαν ανεξέλεγκτα ενάντια σε ένα πλήθος 20.000 αθώων ανθρώπων στην Μπαλίγια της επαρχίας Καϊλάλι και τραυμάτισαν εκατοντάδες. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για τέσσερις νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες. Έχοντας χάσει την λαϊκή ανοχή, η αντι-πατριωτική και αντιλαϊκή κυβέρνηση – μαριονέτα του Νεπάλ έδειξε το πρόσωπο του φασισμού του 21ου αιώνα. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ψεύδη σχετικά με το γεγονός. Σύμφωνα με τις ως τώρα πληροφορίες η Ένοπλη Αστυνομία και η Πολιτική Αστυνομία από τις επαρχίες Μπάνκε, Μπαρντίγια και Καντσανπούρ συγκεντρώθηκαν στη Μπαλίγια και το απόγευμα περικύκλωσαν τους συγκεντρωμένους πλημμυροπαθείς, άστεγους και ακτήμονες.

Για την χθεσινή απεργία

Κάτω από το ιδιόμορφο κλίμα που είχαν δημιουργήσει η στάση του ΠΑΜΕ, από τη μια, η απραξία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, από την άλλη, αλλά και η σύγχυση που επικρατεί στις οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, πραγματοποιήθηκαν οι απεργιακές κινητοποιήσεις στην Αθήνα στις 17 του Δεκέμβρη.
Και οι δύο συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν -τόσο του ΠΑΜΕ στο Πεδίο του Άρεως όσο και της ΟΛΜΕ και πρωτοβάθμιων σωματείων στα Προπύλαια- είχαν σχετικά καλή μαζικότητα (τηρουμένων των αναλογιών) που, ωστόσο, ήταν πολύ κάτω από τις ανάγκες και τις προκλήσεις της περιόδου.

K.K.E:Σχόλιο του Γραφείου Τύπου για την τοποθέτηση του Υπουργού Εργασίας για την κατάληψη του υπουργείου από τους εργαζόμενους των STAGE


Στη βία της κυβερνητικής πολιτικής που καταδικάζει στην ανεργία και αφαιρεί κατακτήσεις, οι εργαζόμενοι έχουν το αναφαίρετο δικαίωμα να απαντήσουν με κάθε μορφή πάλης προκειμένου να υπερασπιστούν και να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους.
Η απειλή  του υπουργού για χρησιμοποίηση των ΜΑΤ, από εδώ και στο εξής πρέπει να πάρει από όλους τους εργαζόμενους την απάντηση που έδωσαν οι ναυτεργάτες στην απόφαση του δικαστηρίου που έβγαλε την απεργία τους παράνομη: Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη.








Κομμένη στα δύο η Ελλάδα -Στη Λάρισα για σύσκεψη ο Δ. Ρέππας

Κλειστή επ’ αόριστον εξαιτίας κατολισθήσεων, παραμένει η οδική δίοδος των Τεμπών, ενώ η κυκλοφορία των οχημάτων εκτρέπεται από την παλιά εθνική οδό, μέσω Ελασσόνας. Χθες το πρωί στο σημείο σκοτώθηκε ο 62χρονος ιταλός επικεφαλής μηχανικός της κοινοπραξίας, Σέρτζιο Σάνι, που κατασκευάζει το οδικό τμήμα, όταν καταπλακώθηκε από βράχο, ενώ αλλά δύο άτομα τραυματίσθηκαν.



Τα αίτια της πτώσης δεν έχουν ακόμη διευκρινισθεί, ωστόσο εκτιμάται εκτιμάται πως πρόκειται για έναν συνδυασμό των συνεχών βροχοπτώσεων των τελευταίων ημερών και των έργων που γίνονται στην περιοχή για την κατασκευή της σήραγγας.Ήδη η Εισαγγελία Πρωτοδικών Λάρισας διέταξε επείγουσα προκαταρκτική εξέταση για να διαπιστωθούν οι πιθανές ευθύνες των εμπλεκόμενων σχετικά με τη λήψη των μέτρων ασφαλείας.O Υπουργός Υποδομών Μεταφορών & Δικτύων, Δημήτρης Ρεππας, μεταβαίνει στη Λάρισα όπου θα προεδρεύσει ευρείας σύσκεψης στην Περιφέρεια σε συνέχεια των χθεσινών αλλεπάλληλων συσκέψεων που πραγματοποιήθηκαν σε Λάρισα και Αθήνα για τη συντήρηση του εναλλακτικού οδικού δικτύου, μετά τις βραχοπτώσεις στην ΠΑΘΕ, στο ύψος των Τεμπών.Στο σημείο αναμένεται, ενδεχομένως και σήμερα, κλιμάκιο γεωτεχνικών από την Ελβετία προκειμένου να σταθεροποιήσουν τα εδάφη, ωστόσο σύμφωνα με προβλέψεις εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υποδομών, η Εθνική οδός στο σημείο των Τεμπών μπορεί να παραμείνει κλειστή τουλάχιστον για ένα μήνα.Χθες το βράδυ πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, υπό τον υπουργό Δημήτρη Ρέππα, με θέμα την προετοιμασία του διαθέσιμου οδικού δικτύου προκειμένου να ανταποκριθεί στις ανάγκες της αυξημένης κυκλοφοριακής κίνησης μετά το κλείσιμο της ΠΑΘΕ στην περιοχή των Τεμπών,λόγω των σοβαρών βραχοπτώσεων.
Πηγή:www.enet.gr

Κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ στην κατάληψη του Υπουργείου Εργασίας απο Stagers


Πολυμελές κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τους Δ.Στρατούλη, Ελ.Σωτηρίου, Τ.Γιαννόπουλο και Δ.Ψικάκο επισκέφτηκαν σήμερα τους εργαζόμενους στα stage, που είχαν καταλάβει το κτίριο του Υπουργείου Εργασίας.  Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στους εργαζόμενους ανέφεραν τα εξής:«Ο ΣΥΡΙΖΑ συμπαραστέκεται και στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων σε προγράμματα stage. Η ανασφάλιστη κακοπληρωμένη και επισφαλής εργασία των προγραμμάτων stage πρέπει να καταργηθεί. Να δοθούν ένσημα και αποδοχές που δικαιούνται και τους στερήθηκαν. Να αναγνωριστεί η προϋπηρεσία τους. Καμία απόλυση μέχρι να καλυφθεί η θέση ως θέση μόνιμης εργασίας. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στον δημόσιο τομέα. Αν η επίθεση στους εργαζόμενους και στους συμβασιούχους ολοκληρωθεί με επιτυχία, τίποτα δεν θα είναι ίδιο στο συνολικό τοπίο των εργασιακών σχέσεων. Γι’ αυτό είναι αναγκαία η συμπαράσταση στον αγώνα τους».



Αγωνιστικό Σοσιαλιστικό Κόμμα Ελλάδας-ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΗΣ Ε.Ε.


Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
Η οικτρή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας με τα τεράστια ελλείμματα και χρέη δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Η πορεία αυτή ήταν προδιαγεγραμμένη από την ένταξη της χώρας στην ΕΟΚ-ΕΕ και πολύ περισσότερο από την κατάργηση του εθνικού νομίσματος και την υιοθέτηση του, γερμανικής έμπνευσης, σκληρού ευρώ, όπως είχε προβλέψει το ΑΣΚΕ από το 2001, που καταδικάζει τη χώρα και τον ελληνικό λαό σ' αυτή την καταστροφική πορεία που μόνο με την αποχώρηση μας από την ΕΕ μπορεί να αναστραφεί.
Ας μην παριστάνουν, λοιπόν, τους έκπληκτους οι ξένοι και οι εγχώριοι θύτες, που έχουν το θράσος να απαιτούν νέες θυσίες για ν' αυξήσουν τα κέρδη των εκλεκτών τους.

Δηλώσεις της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα στο λιμάνι του Πειραιά


Πρόκειται για διπλή επιτυχία σήμερα. Η μία αφορά την επιτυχία της ίδιας της απεργίας παντού, πανελλαδικά, τη μεγάλη συγκέντρωση της Αθήνας και άλλων πόλεων αλλά σίγουρα υπάρχει ένα μεγάλο βήμα, μία μεγάλη νίκη, μία νίκη των ναυτεργατών αλλά με πολύ γενικότερη σημασία. Να έχεις την απαγόρευση των δικαστηρίων για μια απεργία, να θεωρείται παράνομη και καταχρηστική και να μην έχει φύγει ούτε ένα πλοίο από το λιμάνι. Και αυτό θα γίνει μέχρι τη λήξη της απεργίας. Πρόκειται για μια πολύ μεγάλη νίκη, έχει σχέση και με τα δικαιώματα των εργαζομένων αλλά και μία νίκη πραγματικά της εργατικής, της λαϊκής δημοκρατίας. Γιατί όπως ξέρετε η δημοκρατία έχει δύο όψεις: Η μία η δημοκρατία της κυβέρνησης, της εργοδοσίας, των κομμάτων που στηρίζουν την ευρωπαϊκή πολιτική, η δημοκρατία που εφαρμόζει η δικαιοσύνη και η άλλη είναι η δημοκρατία που αφορά τα συμφέροντα των εργαζομένων. Αυτή η μέρα πρέπει να γραφτεί με μεγάλα γράμματα δίπλα και σε μία άλλη μέρα που επίσης οι ναυτεργάτες πάλι έσπασαν τη σχετική απόφαση.
Πρέπει να γραφτεί πραγματικά σαν μία σημαντική μέρα για το εργατικό κίνημα. Γιατί είναι αδύνατο να έχεις την παραμικρή κατάκτηση, αν δεν αποφασίσεις να είσαι απείθαρχος, αν δεν αποφασίσεις να σέβεσαι το δικαίωμα στην απεργία και το δικαίωμα να παλεύεις για το δίκιο του εργάτη. Και πιστεύουμε και αυτή η μέρα η 17 Δεκέμβρη, θα γεννήσει καινούργιους, μεγάλους αγώνες. Είμαστε βέβαιοι γι' αυτό.